Wypas koni huculskich jako forma zrównoważonego rolnictwa w rejonie Bieszczadów

Autor

  • Jadwiga Topczewska Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
  • Wanda Krupa Zakład Behawioru i Dobrostanu Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Amanda Krempa SKN Animal Equus, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2022.26.1.6

Słowa kluczowe:

pastwiska górskie, wypas, zrównoważone rolnictwo, konie huculskie

Abstrakt

Celem badań była ocena prowadzenia wypasu koni huculskich jako elementu zrównoważonego rolnictwa na terenach objętych ochroną w ramach NATURA 2000. Oceniono kondycję koni i obciążenie pastwisk oraz liczbę występujących i żerujących ptaków. Obciążenie do 10 DPJ, wynikające z realizacji programów rolno-środowiskowych, wydaje się być adekwatne zarówno jeśli chodzi o przeciwdziałanie sukcesji, jak i ochronę przed degradacją. Uzyskane wyniki potwierdzają pozytywny wpływ prowadzenia wypasu na różnorodność gatunkową siedlisk, przyczyniając się do zachowania miejsc gniazdowania i żerowania ptaków.

Pobrania

Opublikowane

2022-06-21

Inne teksty tego samego autora