Wpływ nawożenia dolistnego na jakość browarniczą ziarna wybranych odmian pszenicy zwyczajnej

Autor

  • Justyna Belcar Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Uniwersytet Rzeszowski
  • Grzegorz Witek Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Uniwersytet Rzeszowski
  • Tomasz Sekutowski Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Herbologii i Uprawy Roli
  • Józef Gorzelany Zakład Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2021.25.1.1

Słowa kluczowe:

pszenica, nawożenie dolistne, plonowanie, jakość browarna ziarna

Abstrakt

W pracy dokonano oceny wpływu zastosowanego nawożenia dolistnego na parametry jakościowe wybranych odmian pszenicy przeznaczonych na cele browarnicze. Nawożenie dolistne zastosowane na obiekcie A przyczyniło się do najwyższego wzrostu plonowania spośród badanych obiektów dla pszenicy Elixer i Rockefeller C1 w porównaniu do obiektu kontrolnego (odpowiednio 0,64 i 0,49 t.ha-1). Najlepszymi parametrami technologicznymi ziarna cechowała się pszenica Gimantis niezależnie od zastosowanego nawożenia dolistnego (głównie zawartość białka ogółem oraz wyrównanie ziarna), natomiast najniższy plon i jakość ziarna otrzymano dla pszenicy odmiany Rockefeller C1. W badaniach dotyczących nowych technologii uprawy należy dążyć do uzyskania lepszego wyrównania ziarna dla pszenic przeznaczonych na cele browarnicze.

Pobrania

Opublikowane

2021-06-30