Effect of leaf fertilization on the quality of the brewery grain from selected common wheat varieties
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2021.25.1.1Keywords:
wheat, foliar fertilization, yielding, brewing quality of grainAbstract
The study assesses the effect of the applied foliar fertilization on the quality parameters of selected wheat cultivars intended for brewing purposes. Foliar fertilization applied to object A contributed to the highest yield increase of the tested objects for Elixir and Rockefeller C1 wheat compared to the control object (0.64 and 0.49 t.ha-1, respectively). Gimantis wheat was characterized by the best technological parameters of the grain regardless of the foliar fertilization applied (mainly total protein content and grain uniformity), while the lowest yield and grain quality were obtained for wheat of the Rockefeller C1 variety. Research into new cultivation technologies should aim for a higher grain uniformity parameter for wheat intended for brewing purposes.
Downloads
References
Agu R. C., Bringhurst T. A., Brosnan J. M. 2006. Production of grain whisky and ethanol from wheat, maize and other cereals. Journal of the Institute of Brewing. 112. 314-323. https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00737.x.
Belcar J., Matłok N., Gorzelany J. 2020. Technological assessment of winter cultivar of common wheat (Triticum aestivum L.) and winter barley (Hordeum vulgare L.) for pale malt production. Acta Universitatis Cibiniensis. Series E: Food Technology. 1(24). 89-98. https://doi.org/10.2478/aucft-2020-0008
Boros D., Gołębiewski D., Myszka K. 2014. Wstępne badania ziarna wybranych rodów hodowlanych pszenicy jako surowca do słodowania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3(94). 151-164. http://doi:10.15193/zntj/2014/94/151-164
Buczek J., Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D. 2012. Wpływ nawożenia dolistnego i zmniejszonych dawek herbicydu na plon i cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej. Fragmenta Agronomica. 29(1). 7-15.
Cai S., Yu G., Chen X., Huang Y., Jiang X., Zhang G., Jin X. 2013. Grain protein content variation and its association analysis in barley. BMC Plant Biology. 13.1-11. https://doi.org/10.1186/1471-2229-13-35
Depraetere S., Delvaux F., Coghe S., Delvaux F. R. 2004. Wheat Variety and Barley Malt Properties: Influence on Haze Intensity and Foam Stability of Wheat Beer. Journal of the Institute of Brewing. 110(3). 200-206. https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2004.tb00203.x.
Dick C.D., Thompson N.M., Epplin F.M., Arnall D. B. 2016. Managing Late-Season Foliar Nitrogen Fertilization to Increase Grain Protein for Winter Wheat. Agronomy Journal. 108. 2329-2338.
Faltermaier A., Water D., Becker T., Arendt E. Gastl M. 2014. Common wheat (Triticum aestivum L.) and its use as a brewing cereal – a review. Journal of the Institute of Brewing. 120. 1-15. http://doi.org/10.1002/jib.1079. FAOSTAT 2018. Value of Agricultural Production [dok. Elektr. http://www.fao.org/faostat/en/#data/Q, data dostępu: 26.04.2021].
Gorzelany J., Belcar J., Matłok N. 2019. Assessment of the quality of malt obtained from spring malting barley delivered to the SAN Farmer’s Cooperative in 2018. Agricultural Engineering. 23(3); 51-60.
GUS 2019. Rocznik Statystyczny Rolnictwa. Wartość Produkcji Rolniczej.132. [dok. Elektr. https//:stat.gov.pl/obszarytematyczne/rocznikistatystyczne/rocznikistatystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2019,6,13.html, data dostepu: 30.01.2021].
Jin Y.-H., Du J.-H., Zhang K.-L. Zhang X.-C. 2011. Effect of Wheat Starch Contents on Malt Qualities. Journal of the Institute of Brewing. 117(4). 534-540. https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00501.x .
Knapowski T., Ralcewicz M., Spychaj-Fabisiak E., Ložek O. 2010. Ocena jakości ziarna pszenicy ozimej uprawianej w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem. Fragmenta Agronomica. 27(1). 73-80.
Kunze W. 2010. Technology Brewing and Malting. 4 th updated edition. VLB Berlin. ISBN 978-3-921690-64-2.
Liszewski M., Błażewicz J., Kozłowska K., Zembold-Guła A., Szwed Ł. 2011. Wpływ nawożenia azotem na cechy rolnicze ziarna jęczmienia browarnego. Fragmenta Agronomica. 28(1). 40-49.
Liu Z., Sun K., Liu W., Gao T., Li G., Han H., Li Z., Ning T. 2020. Responses of soil carbon, nitrogen and wheat and maize productivity to 10 years of decreased nitrogen fertilizer under contrasting tillage systems. Soil & Tillage Research. 196. 10444.
Makarewicz A., Gąsiorowska B., Cybulska A. 2012. Wpływ dolistnego nawożenia azotem na wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy ozimej. Fragmenta Agronomica. 29(1). 105-113.
Pecio A. 2002. Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania wielkości i jakości plonu ziarna jęczmienia browarnego. Fragmenta. Agronomica. 19(4). 7-97.
Szwed Ł., Błażewicz J., Zembold-Guła A., Pelak M., Dawidowicz A. 2009. Wpływ frakcjonowania i czasu słodowania ziarna jęczmienia na liczbę Kolbacha słodów oraz zawartość wolnego azotu alfa-aminokwasowego w brzeczkach. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 6(67). 119-128.
Woźniak A., Staniszewski M. 2007. Wpływ warunków pogodowych na jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej cv. Opatka i pszenicy ozimej cv. Karweta. Acta Agrophysica. 9(2). 525-540.
Woźniak W., Grundas S. 2006. Porównanie właściwości ziarna pszenicy i jęczmienia przed oraz po nawilżaniu i suszeniu. MOTROL. 8. 261-269.
Woźniak W. 2004. Fizyczne skutki zmian wilgotności ziarna jęczmienia. Acta Agrophysica. 4(1). 235-242.
Xie L., Jin Y., Du J., Zhang K. 2014. Water – soluble protein molecular weight distribution and effects on wheat Malt quality during malting. Journal of the Institute of Brewing. 120. 399-403. http://doi.org/10.1002/jib.182
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Polish Journal for Sustainable Development

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.