Spalanie biomasy pozyskiwanej z owsa jako czynnik prośrodowiskowy
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.1.21Słowa kluczowe:
biomasa, ziarno owsa, odmiany, energetyka, spalanieAbstrakt
Wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii przynosi korzyści środowiskowe. Biomasa jest jednym z podstawowych niekonwencjonalnych źródeł energii w Polsce. Spośród roślin zbożowych uprawianych w Polsce ziarno owsa może być najbardziej przydatne do wykorzystania na cele energetyczne, gdyż ma ono mniejsze znaczenie konsumpcyjne i paszowe, zaś technologia uprawy jest dobrze znana producentom. Wykorzystanie owsa na cele energetyczne jest efektywne ekonomicznie, zwłaszcza jeśli ziarno jest produkowane we własnym gospodarstwie, z wykorzystaniem własnych maszyn i technologii niskonakładowych Wykorzystanie owsa daje korzyści środowiskowe, ponieważ pozwala na ograniczenie zużycia surowców kopalnych oraz zmniejsza emisję uciążliwych gazów i pyłów do atmosfery. Dlatego też podjęto badania w celu określenia wartości opałowej ziarna i zawartość popiołu po jego spaleniu. Wyniki przeprowadzonych badań pozwalają stwierdzić, że formy nieoplewione owsa są bardziej przydatne do produkcji biomasy w porównaniu do form oplewionych. Mają większą wartość kaloryczną i zawierają mniej popiołu.
Downloads
Bibliografia
Bajcar M., Czernicka M., Saletnik B., Zaguła B., Puchalski Cz., Gorzelany J. 2015. Assessment of Energy Properties of Plant Biomass Pellets. TEKA. Commission Of Motorization And Energetics In Agriculture.15 (4). 3-6.
Biel W., Bobko K., Maciorowski R. 2009. Chemical composition and nutritive value of husked and naked oats grain. J. Cereal Sci. 49. 413-418.
Biel W., Jacyno E., Kawęcka M. 2014. Chemical composition of hulled, dehulled and naked oat grains. South African Journal of Animal Science. 44 (2). 189-197.
Głowacka A., Zych M, Żołnierczuk J. 2016. Środowiskowe i ekonomiczne skutki wykorzystania ziarna owsa na cele energetyczne. Inżynieria Ekologiczna. Ecological Engineering. 49.117-123. DOI: 10.12912/23920629/64513.
Grzesik M. Z., Romanowska-Duda M.E., Andrzejczak P., Woźnicki D., Warzecha P. 2007. Application of sewage sludge to improve of soil quality by make use of model plant energy. Acta Physiol. Plant. 29. 65-66.
Janowicz L. 2006. Ciepło z ziarna. Agroenergetyka. 1(15). 39-41.
Kaszkowiak E., Kaszkowiak J. 2010. Energetyczne wykorzystanie ziarna owsa i jęczmienia jarego. Inżynieria i aparatura chemiczna. 5. 57-58.
Klima K., Łabza T. 2010. Plonowanie i efektywność ekonomiczna uprawy owsa w siewie czystym i mieszanym w systemie ekologicznym i konwencjonalnym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (70). 141-147.
Kwaśniewski D. 2010. Produkcja i wykorzystanie ziarna owsa jako odnawialnego źródła energii. Problemy Inżynierii Rolniczej. 3. 95-101.
Majtkowski W. 2003. Potencjał upraw energetycznych. Seminarium Badania właściwości i standaryzacji biopaliw stałych. EC BREC. Warszawa.
Nakonieczny P., Kluza P.A., Tatar G., Bródka R. 2014. Rodzaje, charakterystyka, oraz wybrane problemy eksploatacji kotłów i pieców zasilanych różnymi paliwami. Acta Scientarum Polonorum. Technica Agraria. 13(1-2). 27-40.
Noworolnik K., Sułek A. 2014. Agrotechnika owsa na cele paszowe i spożywcze. Studia i Raporty IUNG-PIB. 41(15). 167-180.
Piasecka I., Knozowski P., Ropińska P., Tomporowski A. Ignaszak P. 2017. Badanie i ocena możliwości wykorzystania na cele energetyczne rozdrobnionych ziaren zbóż wiechlinowatych. Acta Sci. Pol. Technica Agraria. 16(1-2). 47-57.
Sadowska U., Wcisło G., Żabiński A., 2012. Ciepło spalania ziarniaków zbóż o obniżonych cechach jakościowych. Inżynieria Rolnicza. 2(136). 1. 353-359.
Stypczyńska Z., Dziamski A. 2005. Struktura systemu korzeniowego i plon owsa w zależności od następczego wpływu deszczowania i nawożenia azotem. Acta Sci. Pol., Agricultura. 4 (2). 73-82.
Tendziagolska E. 2010. Zmiany wybranych właściwości fizycznych gleby w uprawie owsa nagiego w systemie ekologicznym. Problemy Inżynierii Rolniczej. 2. 31-39.
Tobiasz-Salach R., Pyrek-Bajcar E., Bobrecka-Jamro D. 2016. Assessing the possible use of hulled and naked oat grains as an energy source. ECONTECHMOD. Vol. 5. 3. 35-40. ISSN2084-5715.
Tobiasz-Salach R., Stadnik B., Bajcar M. 2023. Oat as a Potential Source of Energy. Energies. 16. 6019. https://doi.org/10.3390/en16166019.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.