Burning biomass obtained from oats as a pro-environmental factor

Authors

  • Renata Tobiasz-Salach Zakład Produkcji Roślinnej, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.1.21

Keywords:

biomass, oat grain, varieties, energy, combustion

Abstract

The use of renewable energy sources brings environmental benefits. Biomass is one of the basic non-conventional energy sources in Poland. Among the cereal crops cultivated in Poland, oat grain may be the most useful for energy purposes, as it has less consumption and feed significance, and the cultivation technology is well known to producers. The use of oats for energy purposes is economically effective, especially if the grain is produced on one's own farm, using one's own machines and low-cost technologies. The use of oats brings environmental benefits, as it allows for the reduction of the consumption of fossil raw materials and reduces the emission of harmful gases and dust into the atmosphere. Therefore, research was undertaken to determine the calorific value of grain and the ash content after its combustion. The results of the conducted research allow us to state that naked forms of oats are more useful for biomass production compared to hulled forms. They have a higher calorific value and contain less ash.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bajcar M., Czernicka M., Saletnik B., Zaguła B., Puchalski Cz., Gorzelany J. 2015. Assessment of Energy Properties of Plant Biomass Pellets. TEKA. Commission Of Motorization And Energetics In Agriculture.15 (4). 3-6.

Biel W., Bobko K., Maciorowski R. 2009. Chemical composition and nutritive value of husked and naked oats grain. J. Cereal Sci. 49. 413-418.

Biel W., Jacyno E., Kawęcka M. 2014. Chemical composition of hulled, dehulled and naked oat grains. South African Journal of Animal Science. 44 (2). 189-197.

Głowacka A., Zych M, Żołnierczuk J. 2016. Środowiskowe i ekonomiczne skutki wykorzystania ziarna owsa na cele energetyczne. Inżynieria Ekologiczna. Ecological Engineering. 49.117-123. DOI: 10.12912/23920629/64513.

Grzesik M. Z., Romanowska-Duda M.E., Andrzejczak P., Woźnicki D., Warzecha P. 2007. Application of sewage sludge to improve of soil quality by make use of model plant energy. Acta Physiol. Plant. 29. 65-66.

Janowicz L. 2006. Ciepło z ziarna. Agroenergetyka. 1(15). 39-41.

Kaszkowiak E., Kaszkowiak J. 2010. Energetyczne wykorzystanie ziarna owsa i jęczmienia jarego. Inżynieria i aparatura chemiczna. 5. 57-58.

Klima K., Łabza T. 2010. Plonowanie i efektywność ekonomiczna uprawy owsa w siewie czystym i mieszanym w systemie ekologicznym i konwencjonalnym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (70). 141-147.

Kwaśniewski D. 2010. Produkcja i wykorzystanie ziarna owsa jako odnawialnego źródła energii. Problemy Inżynierii Rolniczej. 3. 95-101.

Majtkowski W. 2003. Potencjał upraw energetycznych. Seminarium Badania właściwości i standaryzacji biopaliw stałych. EC BREC. Warszawa.

Nakonieczny P., Kluza P.A., Tatar G., Bródka R. 2014. Rodzaje, charakterystyka, oraz wybrane problemy eksploatacji kotłów i pieców zasilanych różnymi paliwami. Acta Scientarum Polonorum. Technica Agraria. 13(1-2). 27-40.

Noworolnik K., Sułek A. 2014. Agrotechnika owsa na cele paszowe i spożywcze. Studia i Raporty IUNG-PIB. 41(15). 167-180.

Piasecka I., Knozowski P., Ropińska P., Tomporowski A. Ignaszak P. 2017. Badanie i ocena możliwości wykorzystania na cele energetyczne rozdrobnionych ziaren zbóż wiechlinowatych. Acta Sci. Pol. Technica Agraria. 16(1-2). 47-57.

Sadowska U., Wcisło G., Żabiński A., 2012. Ciepło spalania ziarniaków zbóż o obniżonych cechach jakościowych. Inżynieria Rolnicza. 2(136). 1. 353-359.

Stypczyńska Z., Dziamski A. 2005. Struktura systemu korzeniowego i plon owsa w zależności od następczego wpływu deszczowania i nawożenia azotem. Acta Sci. Pol., Agricultura. 4 (2). 73-82.

Tendziagolska E. 2010. Zmiany wybranych właściwości fizycznych gleby w uprawie owsa nagiego w systemie ekologicznym. Problemy Inżynierii Rolniczej. 2. 31-39.

Tobiasz-Salach R., Pyrek-Bajcar E., Bobrecka-Jamro D. 2016. Assessing the possible use of hulled and naked oat grains as an energy source. ECONTECHMOD. Vol. 5. 3. 35-40. ISSN2084-5715.

Tobiasz-Salach R., Stadnik B., Bajcar M. 2023. Oat as a Potential Source of Energy. Energies. 16. 6019. https://doi.org/10.3390/en16166019.

Published

2024-07-18