Assessment of straw use for energy purposes in selected farms

Authors

  • Jan Buczek Zakład Produkcji Roślinnej, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Uniwersytet Rzeszowski
  • Dagmara Migut Zakład Produkcji Roślinnej, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Uniwersytet Rzeszowski
  • Marta Jańczak-Pieniążek Zakład Produkcji Roślinnej, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Uniwersytet Rzeszowski
  • Ewa Szpunar-Krok Zakład Produkcji Roślinnej, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Uniwersytet Rzeszowski
  • Magdalena Kuraś Zakład Produkcji Roślinnej, Instytut Nauk Rolniczych, Ochrony i Kształtowania Środowiska, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2021.25.1.2

Keywords:

farm, straw, production, energy potential

Abstract

This article assesses the biological, technical, energy, environmental and economic potential of straw on farms in Leżajsk Municipality, Podkarpackie Voivodeship, Poland. The analysis included selected farms of non-livestock, crop-only, and crop and livestock production types. The research shows that farms with a vegetable and animal production (average 513.0 and 471.7 t.ha-1) had a higher biological and technical potential of straw than non-livestock farms (average 344.4 and 321.6 t.ha-1). The energy potential of straw on the farms examined was 47,598.0 GJ and varied between 1,618.5 and 11,979.0 GJ, and was 31.8% higher on farms with both vegetable and animal production than on farms only. Switching from traditional fuel (coal) to straw can reduce CO2 emissions on the farms studied by 4,336.7 tons. For all farms (except farm No. 8) the investment in the purchase of a biomass boiler, financed by the sale of surplus straw left after its use for energy purposes, is profitable.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bal R. 2008. Zagospodarowanie słomy i możliwości jej wykorzystania do produkcji paliw formowalnych na przykładzie województwa warmińsko-mazurskiego. Inżynieria Rolnicza. 1(99). 17-22.

Bartosiewicz-Burczy H. 2012. Potencjał i energetyczne wykorzystanie biomasy w krajach Europy Środkowej. Energetyka. 7. 860-866.

Denisiuk W. 2008. Słoma - potencjał masy i energii. Inżynieria Rolnicza. 2(100). 23-30.

Gafka K., Janiszewska D. 2017. Możliwości wykorzystania słomy na cele energetyczne w województwie pomorskim. Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych. I (20). 83-95.

Gauder M., Graeff-Hönninger S., Claupein W. 2011. Identifying the regional straw potential for energetic use on the basis of statistical information. Biomass and Bioenergy. 35(5). 1646-1654. doi.org/10.1016/j.biombioe.2010.12.041.

Gawrońska G., Gawroński K. 2016. Metoda szacunku potencjalnych efektów ekologicznych pozyskania energii biomasy słomy. Acta Scientiarum Polonorum Formatio Circumiectus. 15(1). 69-79.

Giełda biomasy- słoma [dok. elektr. http://www.ebiomasa.pl/gielda-biomasy/13-sloma. Data wejścia 25.11..2020].

Goryl W., Guła A. 2014. Analiza potencjału biomasy rolniczej na przykładzie typowej gminy w celu stworzenia lokalnego rynku biomasy. Czasopismo Inżynierii Lądowej, Środowiska i Architektury. Tom XXXI. Zeszyt 61(3/II/14). 173-182.

Gostomczyk W. 2017. Możliwości wykorzystania słomy jako lokalnego paliwa. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. 19(2). 52-57.

Gradziuk P. 2015. Gospodarcze znaczenie i możliwości wykorzystania słomy na cele energetyczne w Polsce. Monografie i rozprawy naukowe. 45. ss. 177.

Grzybek A., Gradziuk P., Kowalczyk K. 2001. Słoma - energetyczne paliwo. Wydawnictwo Wieś Jutra. Warszawa. 66-70.

Hryniewicz M., Grzybek A. 2017. Nadwyżka słomy dostępnej do wykorzystania na potrzeby energetyczne w 2016 r. Problemy Inżynierii Rolniczej. 3 (97). 15-31.

Jarosz Z. 2016. Potencjał techniczny słomy w Polsce i efekty środowiskowe jej alternatywnego wykorzystania. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczniki Naukowe. 18(1). 84-89.

Kościk B., Kowalczyk-Juśko A., Kościk K. 2009. Wstępna analiza potencjału biomasy możliwej do wykorzystania na cele energetyczne w województwie lubelskim. Urząd Marszałkowski w Lublinie.

Kozakiewicz J., Nieściór E. 1984. Słoma i sposoby jej użytkowania w gospodarstwach rolniczych. IUNG Puławy. 1-18.

Kwaśniewski D. 2008. Ocena produkcji i potencjalnych możliwości wykorzystania słomy do celów grzewczych na przykładzie powiatu żywieckiego. Inżynieria Rolnicza. 6(104). 113-119.

Lewandowski W.M. 2006. Proekologiczne odnawialne źródła energii. Wydawnictwo WNT Warszawa.

Maćkowiak C. 1997. Bilans substancji organicznej w glebach Polski. Biuletyn Informacyjny IUNG Puławy. 4. 4-5.

Majewski E., Wojtkiewicz M., Zabrzewska W. 1983. Ćwiczenia z organizacji i ekonomiki gospodarstw rolniczych – zbiór danych liczbowych. Wydawnictwo SGGW-AR. Warszawa.

Marks-Bielska R., Bielski S., Novikova A., Romaneckas K. 2019. Straw stocks as a source of renewable energy. A case study of a district in Poland. Sustainability. 11(4714). doi.org/10.3390/su11174714.

Singh J. 2016. Identifying an economic power production system based on agricultural straw on regional basis in India. Renewable and Sustainable Energy Reviews. 60. 1140-1155. doi.org/10.1016/j.rser.2016.02.002.

Weiser C., Zeller V., Reinicke F., Wagner B., Majer S., Vetter A., Thraen D. 2014. Integrated assessment of sustainable cereal straw potential and different straw-based energy applications in

Germany. doi.org/10.1016/j.apenergy.2013.07.016. Applied Energy. 114. 749-762.

Published

2021-06-30