Czynniki prośrodowiskowe wpływające na atrakcyjność produktów turystycznych na przykładzie hotelarstwa
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.5Słowa kluczowe:
zrównoważona turystyka, atrakcyjność, użyteczność, produkt turystyczny, hotelarstwoAbstrakt
Artykuł analizuje czynniki prośrodowiskowe wpływające na atrakcyjność produktów turystycznych w sektorze hotelarskim. W kontekście rosnącej świadomości ekologicznej konsumentów, proekologiczne podejście może odgrywać ważną rolę w kształtowaniu decyzji zakupowych i postrzeganiu wartości usług turystycznych. Analiza literatury przedmiotu oraz studia przypadków wykazują, że wdrożenie ekologicznych praktyk w hotelarstwie może pozytywnie wpływać na postrzeganą wartość usług, lojalność klientów oraz reputację marki. Artykuł wskazuje również na liczne wyzwania, takie jak koszty początkowe, potrzeba edukacji personelu czy regulacje prawne. Ostatecznie podkreślono konieczność dalszych badań nad skutecznością działań proekologicznych w sektorze turystycznym, z uwzględnieniem ich wpływu na lojalność klientów, reputację marki oraz długoterminowe zrównoważenie.
Downloads
Bibliografia
Agenda 2030. 17 celów zrównoważonego rozwoju. 2015. [dok. elektroniczny: https://kampania17celow.pl/agenda-2030/. data wejścia 12.12.2024].
Baran A. 2024. Edukacja architekta krajobrazu dla retardacji przekształcania zasobów przyrody – znaczenie obiektów architektury zacieniających przestrzeń. Polish Journal for Sustainable Development. 28(1). 29-36. DOI:10.15584/pjsd.2024.28.1.2.
Barański R., Czauderna I., Kozub R., Świerczewska-Opłocka E. 2021. Ochrona środowiska w firmie. Kompendium wiedzy dla przedsiębiorcy. Wiedza i Praktyka.
Błądek Z. 2001. Hotele. Programowanie, projektowanie, wyposażenie. Palladium. 312 ss.
Colander D. C. 2013. Economics. Irwin-McGraw Hill Publishing Company. Boston. MA.
Dacko M., Jakubik-Grzybowska M., Łącka I., Malkowski A., Oleńczuk-Paszel A., Płonka A., Śpiewak-Szyjka M. 2020. Ochrona środowiska i przyrody - wybrane aspekty prawne i ekonomiczne dotyczące JST. Wydawnictwo C. H. Beck Sp. z o.o.
Damigos D. 2023. How Much Are Consumers Willing to Pay for a Greener Hotel Industry? A Systematic Literature Review. Sustainability. 15(11). 8775. https://doi.org/10.3390/su15118775.
Dobrzańska B., Grzegorz Dobrzański G., Dariusz Kiełczewski D. 2012. Ochrona środowiska przyrodniczego. Wydawnictwo Naukowe PWN.
Kasprzak K., Raszka B. 1999. Wymagania lokalizacyjne obiektów hotelarskich. Przegląd Komunalny. 11 (98). 42-43.
Kasprzak K. 2015. Inwestycje sportowe i turystyczno-rekreacyjne mogące potencjalnie pogorszyć stan środowiska. Polish Journal for Sustainable Development. 19. 31-38. DOI: 10.15584/pjsd.2015.19.4.
Łuka P. 2014. Wpływ użyteczności produktów na proces podejmowania decyzji na rynku. Modern Management Review. MMR. vol. XIX. 21 (1). 67-75.
Łuka P., Kwiatkowska-Sienkiewicz K. 2010. Attractiveness evaluation of the second-hand passenger cars in Poland. Quality management of selected Processes. Methods and techniques of quality management. Radom. Politechnika Radomska. 144-155.
MEIKO Polska. 2024. Ekologiczny hotel czyli jaki? Nowoczesna koncepcja ekohotelu. [dok. elektroniczny: https://www.meiko.com/pl-pl/dzielimy-sie-wiedza-meiko/blog/ekologiczny-hotel. data wejścia 12.12.2024].
Ozkan N., Sariisik M., Ulema S. 2023. Can eco-friendly hotels affect customer willingness to pay more?. Anatolia. An International Journal of Tourism and Hospitality Research. https://doi.org/10.1080/13032917.2023.2289039.
Sustainability and social impact. Marriott International Serve360. [dok. elektroniczny: https://serve360.marriott.com/. data wejścia 12.12.2024].
Webster T. 2024. Efficiency checks in at Hilton. [dok. elektroniczny: https://www.se.com/pl/pl/work/campaign/life-is-on/case-study/hilton.jsp. data wejścia 12.12.2024].
Zero emission construction. [dok. elektroniczny: https://www.svart.no/about. data wejścia 12.12.2024].
Zero waste policy. [dok. elektroniczny: https://www.sixsenses.com/en/sustainability/stories/earth-lab-reduce-reuse/. data wejścia 12.12.2024].
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.