Badania trwałości soków drzewnych brzozowych

Autor

  • Maciej Bilek Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Joanna Pytko Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Stanisław Sosnowski Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2016.20.1

Słowa kluczowe:

brzoza brodawkowata, soki drzewne, trwałość żywności, bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Abstrakt

Popularność soków brzozowych wzrasta, a szereg źródeł wskazuje na liczne korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania. Rzadko jednak zwraca się uwagę na niską trwałość soków brzozowych, a badania naukowe dotyczące tego zagadnienia są nieliczne. W niniejszej pracy podjęto próbę oceny trwałość pięciu partii soku brzozowego, które były przechowywane w temperaturze pokojowej oraz w warunkach chłodniczych. Parametrem najkorzystniejszym do oceny zmian zachodzących w soku brzozowym okazała się mętność, w mniejszym zaś stopniu – tzw. „gęstość optyczna” i odczyn. Na podstawie pomiarów tych wartości stwierdzono, że sok brzozowy w temperaturze pokojowej może być przechowywane nie dłużej jak 1 dzień, natomiast w warunkach chłodniczych około 6 dni.

Downloads

Bibliografia

Bilek M., Olszewski M., Gostkowski M., Cieślik E. 2016b. The usefulness of birch saps from the area of Podkarpacie to produce birch syrup. Biotech. Food Sci. 80 (1). 11-18.

Bilek M., Stawarczyk K., Gostkowski M., Olszewski M., Kędziora K. M., Cieślik E. 2016a. Mineral content of tree saps from subcarpathian region. J. Elem. 21 (3). 669-679. doi: 10.5601/jelem.2015.20.4.932.

Bilek M., Stawarczyk K., Łuczaj Ł., Cieślik E. 2015a. Zawartość wybranych składników mineralnych i anionów nieorganicznych w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. Zywn.-Nauk. Technol. Ja. 100 (3). 138-147. doi: 10.15193/zntj/2015/100/046.

Bilek M., Stawarczyk K., Siembida A., Strzemski M., Olszewski M., Cieślik E. 2015b. Zawartość cukrów w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. Zywn.-Nauk. Technol. Ja. 103 (6). 53-63. doi: 10.15193/zntj/2015/103/087.

Bové J.M., Garnier M. Phloem-and xylem-restricted plant pathogenic bacteria. Plant Science 2002 (163). 1083-1098.

Coli W., Schliemann S., Gillespie D., Desjardins J., Bowden J., Burns J., Gage D., Unitas D., Dufresne K., Pitcoff W., Parker E., Boulanger P. A Handbook of Best Management Practices for Massachusetts Maple Syrup Farms [dok. Elektr.: https://ag.umass.edu/sites/ag.umass.edu/files/pdf-doc-ppt/maple_bmp_final.pdf, data wejścia 04.07.2016].

Coons C.F. Sugar Bush Management for Maple Syrup Producers [dok. Elektr.: http://maple.dnr.cornell.edu/pubs/Sugar%20Bush%20Management%20for%20Maple%20Syrup%20Producers.pdf, data wejścia 04.07.2016].

Filteau M., Lagacé L., LaPointe G., Roy D. 2012. Maple sap predominant microbial contaminants are correlated with the physicochemical and sensorial properties of maple syrup. Int. J. Food Microbiol. 154. 30-36.

Godyla S. 2015. Postawy konsumentów wobec soku z brzozy. Think 20. 7-16. 10. Hebda K. 2014. Cała prawda o soku z brzozy [dok. Elektr.: http://klaudynahebda.pl/cala-prawda-soku-brzozy/, data wejścia 04.07.2016].

Jeong-Jeong S., Jeong H.S., Woo S.H., Shin Ch.S. 2013. Consequences of ultrafiltration and ultraviolet on the quality of white birch (Betula platyphylla var. japonica) sap during storage. Aust. J. Crop. Sci. 7. 1072-1077.

Kūka M., Čakste I., Geršebeka E. 2013. Determination of bioactive compounds and mineral substances in Latvian birch and maple saps. Proc. Latv. Acad. Sci. Sect. B Nat. Exact Appl. Sci. 67 (4-5). 437-441.

Łuczaj Ł. 2016. Sok brzozowy, klonowy i inne: prawie wszystko o spuszczaniu soków drzew [dok. elektr.: http://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko-o-spuszczaniu-sokow-drzew/, data wejścia 04.07.2016].

Papp N., Czégényi D., Hegedűs A., Morschhauser T., Quave C. L., Cianfaglione K., Pieroni A. 2014. The uses of Betula pendula Roth among Hungarian Csángós and Székelys in Transylvania, Romania. Acta Soc. Bot. Pol. 83 (2). 113-122. doi: 10.5586/asbp.2014.011.

Peev C., Dehelean C., Mogosanu C., Feflea F., Corina T. 2010. Spring drugs of Betula pendula Roth.: Biologic and pharmacognostic evaluation. Studia Univ. VG, SSV 3. 41-43. doi: 10.2478/prolas-2013-0069.

Shortle W.C., Dudzik K.R. Wood Decay in Living and Dead TreesŁ A Pctorial Overview. United States Department of Agriculture, Forest Service, Northern Research Station. 2012, Newtown Square.

Stawarczyk M. 2015. Soki drzewne. Aptekarz Polski 102 (2). 17-21.

Svanberg I., Sõukand R., Łuczaj Ł., Kalle R., Zyryanova O., Dénes A., Papp N., Nedelcheva A., Šeškauskaitė D., Kołodziejska-Degórska I., Kolosova V. 2012. Uses of tree saps in northern and eastern parts of Europe. Acta Soc. Bot. Pol. 81 (4). 343-357. doi: 10.5586/asbp.2012.036.

Viškelis P., Rubinskienė M. 2012. Beržų sulos kokybės rodiklių pokyčiai laikymo metu. Sodininkystė ir Daržininkystė 31 (1-2). 63-73.

Yoon S.L., Jo J.S., Kim T.O. 1992. Utilization and Tapping of the Sap from Birches and Maples. Mokchae Konghak. 20 (4). 15-20.

Pobrania

Opublikowane

2016-11-27