Shelf life of birch tree sap

Authors

  • Maciej Bilek Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Joanna Pytko Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Stanisław Sosnowski Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2016.20.1

Keywords:

silver birch, tree saps, shelf life, food safety

Abstract

Birch tree sap popularity is increasing and a number of sources point to the numerous health benefits of their consumption. Rarely, however, attention is drawn to the short shelf life of birch tree sap and there are few researches on this subject. In this paper, shelf life of five batches of birch tree sap was evaluated. They were stored at room temperature and in refrigeration. Most favorable parameter for the assessment of changes in birch sap was its turbidity, and to a lesser degree the so-called “optical density” and pH. On the basis of the obtained results, it was found that birch sap at room temperature can be stored for no longer than one day, while in refrigeration of about six days.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bilek M., Olszewski M., Gostkowski M., Cieślik E. 2016b. The usefulness of birch saps from the area of Podkarpacie to produce birch syrup. Biotech. Food Sci. 80 (1). 11-18.

Bilek M., Stawarczyk K., Gostkowski M., Olszewski M., Kędziora K. M., Cieślik E. 2016a. Mineral content of tree saps from subcarpathian region. J. Elem. 21 (3). 669-679. doi: 10.5601/jelem.2015.20.4.932.

Bilek M., Stawarczyk K., Łuczaj Ł., Cieślik E. 2015a. Zawartość wybranych składników mineralnych i anionów nieorganicznych w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. Zywn.-Nauk. Technol. Ja. 100 (3). 138-147. doi: 10.15193/zntj/2015/100/046.

Bilek M., Stawarczyk K., Siembida A., Strzemski M., Olszewski M., Cieślik E. 2015b. Zawartość cukrów w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. Zywn.-Nauk. Technol. Ja. 103 (6). 53-63. doi: 10.15193/zntj/2015/103/087.

Bové J.M., Garnier M. Phloem-and xylem-restricted plant pathogenic bacteria. Plant Science 2002 (163). 1083-1098.

Coli W., Schliemann S., Gillespie D., Desjardins J., Bowden J., Burns J., Gage D., Unitas D., Dufresne K., Pitcoff W., Parker E., Boulanger P. A Handbook of Best Management Practices for Massachusetts Maple Syrup Farms [dok. Elektr.: https://ag.umass.edu/sites/ag.umass.edu/files/pdf-doc-ppt/maple_bmp_final.pdf, data wejścia 04.07.2016].

Coons C.F. Sugar Bush Management for Maple Syrup Producers [dok. Elektr.: http://maple.dnr.cornell.edu/pubs/Sugar%20Bush%20Management%20for%20Maple%20Syrup%20Producers.pdf, data wejścia 04.07.2016].

Filteau M., Lagacé L., LaPointe G., Roy D. 2012. Maple sap predominant microbial contaminants are correlated with the physicochemical and sensorial properties of maple syrup. Int. J. Food Microbiol. 154. 30-36.

Godyla S. 2015. Postawy konsumentów wobec soku z brzozy. Think 20. 7-16. 10. Hebda K. 2014. Cała prawda o soku z brzozy [dok. Elektr.: http://klaudynahebda.pl/cala-prawda-soku-brzozy/, data wejścia 04.07.2016].

Jeong-Jeong S., Jeong H.S., Woo S.H., Shin Ch.S. 2013. Consequences of ultrafiltration and ultraviolet on the quality of white birch (Betula platyphylla var. japonica) sap during storage. Aust. J. Crop. Sci. 7. 1072-1077.

Kūka M., Čakste I., Geršebeka E. 2013. Determination of bioactive compounds and mineral substances in Latvian birch and maple saps. Proc. Latv. Acad. Sci. Sect. B Nat. Exact Appl. Sci. 67 (4-5). 437-441.

Łuczaj Ł. 2016. Sok brzozowy, klonowy i inne: prawie wszystko o spuszczaniu soków drzew [dok. elektr.: http://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko-o-spuszczaniu-sokow-drzew/, data wejścia 04.07.2016].

Papp N., Czégényi D., Hegedűs A., Morschhauser T., Quave C. L., Cianfaglione K., Pieroni A. 2014. The uses of Betula pendula Roth among Hungarian Csángós and Székelys in Transylvania, Romania. Acta Soc. Bot. Pol. 83 (2). 113-122. doi: 10.5586/asbp.2014.011.

Peev C., Dehelean C., Mogosanu C., Feflea F., Corina T. 2010. Spring drugs of Betula pendula Roth.: Biologic and pharmacognostic evaluation. Studia Univ. VG, SSV 3. 41-43. doi: 10.2478/prolas-2013-0069.

Shortle W.C., Dudzik K.R. Wood Decay in Living and Dead TreesŁ A Pctorial Overview. United States Department of Agriculture, Forest Service, Northern Research Station. 2012, Newtown Square.

Stawarczyk M. 2015. Soki drzewne. Aptekarz Polski 102 (2). 17-21.

Svanberg I., Sõukand R., Łuczaj Ł., Kalle R., Zyryanova O., Dénes A., Papp N., Nedelcheva A., Šeškauskaitė D., Kołodziejska-Degórska I., Kolosova V. 2012. Uses of tree saps in northern and eastern parts of Europe. Acta Soc. Bot. Pol. 81 (4). 343-357. doi: 10.5586/asbp.2012.036.

Viškelis P., Rubinskienė M. 2012. Beržų sulos kokybės rodiklių pokyčiai laikymo metu. Sodininkystė ir Daržininkystė 31 (1-2). 63-73.

Yoon S.L., Jo J.S., Kim T.O. 1992. Utilization and Tapping of the Sap from Birches and Maples. Mokchae Konghak. 20 (4). 15-20.

Published

2016-11-27