Zawartość kadmu w sokach wybranych gatunków drzew
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2016.20.2Słowa kluczowe:
soki brzozowe, metale ciężkie, kadm, bezpieczeństwo żywnościAbstrakt
Soki drzewne pobierane są od wieków w celu uzyskania efektu odżywczego i leczniczego. Współczesne badania potwierdzają zasadność ludowych zastosowań soków drzewnych, głownie ze względu na wysokie stężenia pierwiastków metalicznych, klasyfikowanych jako składniki mineralne. Powstaje jednak pytanie, czy wraz z ich wysoką zawartością w sokach drzewnych nie występują równocześnie jony metali ciężkich. W niniejszych badaniach oszacowano zawartość kadmu w sokach ośmiu gatunków drzew. Odnotowane zawartości nie przekroczyły dopuszczalnych norm, biorąc jednak pod uwagę, że pobór prowadzono na terenach czystych ekologicznie, uzyskane wyniki wskazywać mogą na potencjalne zagrożenia konsumentów pozyskujących i spożywających soki drzewne ze stanowisk eksponowanych na zanieczyszczenia związane z działalnością przemysłową i rolniczą.
Downloads
Bibliografia
Babicz-Zielińska E., Zabrocki R.. 2007. Postawy konsumentów wobec prozdrowotnej wartości żywności. Zywn.-Nauk. Techno. Ja. 55(6). 81-89.
Bilek M., Kuźniar P., Stawarczyk K., Cieślik E. 2016b. Zawartość manganu w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. Post. Fitoter. 17(4). W druku.
Bilek M., Olszewski M., Gostkowski M., Cieślik E. 2016d. The usefulness of birch saps from the area of Podkarpacie to produce birch syrup. Biotech. Food Sci. 80(1). 11-18.
Bilek M., Siembida A., Stawarczyk K., Cieślik E. 2015b. Aktywność przeciwrodnikowa soków drzewnych z terenu Podkarpacia. Zywn.-Nauk. Technol. Ja. 101(4).151-161. doi: 10.15193/ZNTJ/2015/101/063.
Bilek M., Stawarczyk K., Gostkowski M., Olszewski M., Kędziora K. M., Cieślik E. 2016a. Mineral content of tree saps from subcarpathian region. J. Elem. 21(3). 669-679. doi: 10.5601/jelem.2015.20.4.932.
Bilek M., Stawarczyk K., Kuźniar P. Olszewski M., Kędziora K.M., Cieślik E. 2016c. Evaluation of inorganic anions content in the tree saps. J. Elem. 21(4). W druku. Doi: 10.5601/jelem.2015.20.4.1048.
Bilek M., Stawarczyk K., Łuczaj Ł., Cieślik E. 2015a. Zawartość wybranych składników mineralnych i anionów nieorganicznych w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. Zywn.-Nauk. Technol. Ja. 100(3). 138-147. doi: 10.15193/zntj/2015/100/046.
Bilek M, Stawarczyk K, Siembida A, Strzemski M, Olszewski M, Cieślik E. 2015c. Zawartość cukrów w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. Zywn.-Nauk. Technol. Ja. 103(6). 53-63. doi: 10.15193/zntj/2015/103/087.
Chaffei C., Pageau K., Suzuki A., Gouia H., Ghorbel M.H., Masclaux-Daubresse C. 2004. Cadmium Toxicity Induced Changes in Nitrogen Management in Lycopersicon esculentum Leading to a Metabolic Safeguard Through an Amino Acid Storage Strategy. Plant Cell Physiol. 45(11). 1681-1693. doi: 10.1093/pcp/pch192.
Czeczot H., Majewska M. 2010. Kadm - zagrożenie i skutki zdrowotne. Farm. Pol. 66(4). 243-250.
EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies) 2013. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for manganese. The EFSA Journal. 11(11). 3419: 1-44. doi:10.2903/j.efsa.2013.3419.
Fiłon J., Karwowska A., Karczewski J. 2012. Zawartość kadmu w produktach zbożowych dostępnych w sprzedaży detalicznej w województwie podlaskim. Bromat. Chem. Toksykol. 45(3). 343-348.
Grembecka M., Kaliś A., Szefer P. 2012. Ocena zanieczyszczenia wybranych win kadmem i ołowiem. Bromat. Chem. Toksykol. 45(3). 303-307.
Grembecka M., Szefer P. 2011. Ocena zanieczyszczenia kadmem wybranych warzyw, nasion i roślin strączkowych. Bromat. Chem. Toksykol. 44(4). 1061-1064.
Gogorcena Y., Larbi A., Andaluz S., Carpena R.O., Abadía A., Abadía J. 2011. Effects of cadmium on cork oak (Quercus suber L.) plants grown in hydroponics. Tree Physiol. 31(12). 1401-1412. doi: 10.1093/treephys/tpr114.
Jarosz M. 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
Joseph P. 2009. Mechanisms of cadmium carcinogenesis. Toxicol. Appl. Pharm. 238(3). 272-279. doi: 10.1016/j.taap.2009.01.011.
Krzywy I., Krzywy E., Peregud-Pogorzelski J., Łuksza K., Brodniewicz A. 2011. Kadm – czy jest się czego obawiać? Ann. Acad. Med. Stein. 57(3). 49-63.
Osredkar J., Sustar N. 2011. Copper and Zinc, Biological Role and Significance of Copper/Zinc Imbalance. J. Clinic. Toxicol. S3:001. doi: 10.4172/2161-0495.S3-001.
Papp N., Czégényi D., Hegedűs A., Morschhauser T., Quave C. L., Cianfaglione K., Pieroni A. 2014. The uses of Betula pendula Roth among Hungarian Csángós and Székelys in Transylvania, Romania. Acta Soc. Bot. Pol. 83(2). 113-122. doi: 10.5586/asbp.2014.011.
Piwowarczyk L. 2014. Clean label – what does it mean? Wiedza i Jakość. 35(2). 8-9.
Rastogi S., Pandey M.M., Rawat A.K.S. 2015. Medicinal plants of the genus Betula - Traditional uses and a phytochemical - pharmacological review. J Ethnopharmacol. 159. 62-83. doi: 10.1016/j.jep.2014.11.010.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 488/2014 z dnia 12 maja 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w środkach spożywczych. Dz.U.UE.13.5.2014
Stasiuk E. 2011. Zawartość ołowiu i kadmu w napojach energetyzujących kupionych w sklepach trójmiasta. Bromat. Chem. Toksykol. 44(3). 635-638.
Stasiuk E., Rój A. 2009. Zawartość metali ciężkich: ołowiu i kadmu w napojach bezalkoholowych słodzonych aspartamem i acesulfamem K. Bromat. Chem. Toksykol. 42(3). 771-775.
Suchacz B., Wesołowski M. 2008. Chemometryczna analiza podobieństwa pomiędzy zawartością potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu i kadmu w ekstraktach wybranych mieszanek ziołowych. Bromat. Chem. Toksykol. 41(3). 354-359.
Svanberg I., Sõukand R., Łuczaj Ł., Kalle R., Zyryanova O., Dénes A., Papp N., Nedelcheva A., Šeškauskaitė D., Kołodziejska-Degórska I., Kolosova V. 2012. Uses of tree saps in northern and eastern parts of Europe. Acta Soc. Bot. Pol. 81(4). 343-357. doi: 10.5586/asbp.2012.036.
Zawadzki M., Gać P., Poręba R., Andrzejak R. 2008. Zmiany w układzie sercowo-naczyniowym zwierząt poddawanych intoksykacji związkami manganu. Med. Pr. 59(5). 387-393.
Zyryanova O.A., Terazawa M., Koike T., Zyryanov V.I. 2010. White birch trees as resource species of Russia: their distribution, ecophysiological features, multiple utilizations. Eurasian. J. For. Res. 13(1). 25-40.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.