Biotechnologia w rolnictwie – odbiór i świadomość mieszkańców Podkarpacia

Autor

  • Kinga Stawarczyk Instytut Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytet Rzeszowski
  • Agata Prokop Instytut Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytet Rzeszowski
  • Michał Stawarczyk Instytut Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytet Rzeszowski
  • Stanisław Sadło Instytut Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

biotechnologia, agrobiotechnologia, biotechnologia rolnicza, badanie ankietowe, Podkarpacie

Abstrakt

Biotechnologia wykorzystuje organizmy żywe, ich części i pochodzące od nich produkty w celu wytworzenia wiedzy, produktów i usług. Jako nauka wzbudza wiele emocji i sporów, dlatego też w niniejszej pracy zanalizowano świadomość mieszkańców Podkarpacia na temat możliwości zastosowania narzędzi biotechnologii w rolnictwie. Zaobserwowano brak wiedzy dotyczącej wykorzystania biotechnologii, a nawet znajomości samego pojęcia. Większość respondentów opiera się na częściowo zasłyszanej, w przeważającej jednak części błędnej, wiedzy dotyczącej zastosowania biotechnologii w rolnictwie. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być, jak wynikało z przeprowadzonej ankiety m.in. brak rzetelnej informacji w komunikatach społecznych. Prawie ¾ respondentów w województwie podkarpackim chce dowiedzieć się więcej na temat osiągnięć biotechnologii w rolnictwie.

Pobrania

Opublikowane

2012-12-12