Badania trwałości soków drzewnych brzozowych
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2016.20.1Słowa kluczowe:
brzoza brodawkowata, soki drzewne, trwałość żywności, bezpieczeństwo zdrowotne żywnościAbstrakt
Popularność soków brzozowych wzrasta, a szereg źródeł wskazuje na liczne korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania. Rzadko jednak zwraca się uwagę na niską trwałość soków brzozowych, a badania naukowe dotyczące tego zagadnienia są nieliczne. W niniejszej pracy podjęto próbę oceny trwałość pięciu partii soku brzozowego, które były przechowywane w temperaturze pokojowej oraz w warunkach chłodniczych. Parametrem najkorzystniejszym do oceny zmian zachodzących w soku brzozowym okazała się mętność, w mniejszym zaś stopniu – tzw. „gęstość optyczna” i odczyn. Na podstawie pomiarów tych wartości stwierdzono, że sok brzozowy w temperaturze pokojowej może być przechowywane nie dłużej jak 1 dzień, natomiast w warunkach chłodniczych około 6 dni.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2016 Polish Journal for Sustainable Development
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.