Badania trwałości soków drzewnych brzozowych

Autor

  • Maciej Bilek Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Joanna Pytko Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Stanisław Sosnowski Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2016.20.1

Słowa kluczowe:

brzoza brodawkowata, soki drzewne, trwałość żywności, bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Abstrakt

Popularność soków brzozowych wzrasta, a szereg źródeł wskazuje na liczne korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania. Rzadko jednak zwraca się uwagę na niską trwałość soków brzozowych, a badania naukowe dotyczące tego zagadnienia są nieliczne. W niniejszej pracy podjęto próbę oceny trwałość pięciu partii soku brzozowego, które były przechowywane w temperaturze pokojowej oraz w warunkach chłodniczych. Parametrem najkorzystniejszym do oceny zmian zachodzących w soku brzozowym okazała się mętność, w mniejszym zaś stopniu – tzw. „gęstość optyczna” i odczyn. Na podstawie pomiarów tych wartości stwierdzono, że sok brzozowy w temperaturze pokojowej może być przechowywane nie dłużej jak 1 dzień, natomiast w warunkach chłodniczych około 6 dni.

Pobrania

Opublikowane

2016-11-27