Porównanie oceny mięsności tusz wieprzowych na podstawie pomiarów dwoma urządzeniami pomiarowymi
Słowa kluczowe:
mięsność tusz wieprzowych, klasy EUROPAbstrakt
Celem pracy było porównanie wyników mięsności tusz świń przy wykorzystaniu dwóch chirometrów użyczonych do testowania przez przedstawicielstwa 2 firm (Capteuer Gras/maigre – Sydel (CGM) i Ultra Fom 300) oraz dokonanie wyboru aparatu, który w warunkach tego zakładu będzie precyzyjny i przydatny jako obiektywny instrument oceny mięsności, a uzyskiwane wyniki będą stanowiły podstawę rozliczeń z dostawcami. W podjęciu decyzji uwzględniano wiele atutów urządzeń jak: dokładność dokonywanego pomiaru, koszt zakupu urządzenia, koszty dalszej eksploatacji, co w efekcie spowodowało że Zakład dokonał zakupu urządzenia optyczno – igłowego CGM – Sydel.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.