Porównanie oceny mięsności tusz wieprzowych na podstawie pomiarów dwoma urządzeniami pomiarowymi

Autor

  • Grażyna Gajdek Katedra Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Jadwiga Lechowska Katedra Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

mięsność tusz wieprzowych, klasy EUROP

Abstrakt

Celem pracy było porównanie wyników mięsności tusz świń przy wykorzystaniu dwóch chirometrów użyczonych do testowania przez przedstawicielstwa 2 firm (Capteuer Gras/maigre – Sydel (CGM) i Ultra Fom 300) oraz dokonanie wyboru aparatu, który w warunkach tego zakładu będzie precyzyjny i przydatny jako obiektywny instrument oceny mięsności, a uzyskiwane wyniki będą stanowiły podstawę rozliczeń z dostawcami. W podjęciu decyzji uwzględniano wiele atutów urządzeń jak: dokładność dokonywanego pomiaru, koszt zakupu urządzenia, koszty dalszej eksploatacji, co w efekcie spowodowało że Zakład dokonał zakupu urządzenia optyczno – igłowego CGM – Sydel.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>