Wartość odżywcza i kulinarna nasion soczewicy jadalnej
Słowa kluczowe:
soczewica jadalna, skład chemiczny i mineralny nasion, przydatność kulinarnaAbstrakt
W latach 1998-2002 przeprowadzono badania składu chemicznego, mineralnego, wartości energetycznej i przydatności kulinarnej nasion soczewicy jadalnej. Oznaczono wodochłonność nasion soczewicy po 12 godzinach ich moczenia w temperaturach 20 i 60oC oraz czas gotowania nasion suchych i moczonych w wodzie.
Nasiona soczewicy miały wysoką wartość odżywczą i energetyczną. Najkrócej gotowały się nasiona moczone w wyższej temperaturze oraz z dodatkiem soli.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.