Wartość odżywcza i kulinarna nasion soczewicy jadalnej

Autor

  • Barbara Kogut Zakład Technologii Produktów Pochodzenia Roślinnego, Uniwersytet Rzeszowski
  • Anna Sobczyk Zakład Technologii Produktów Pochodzenia Roślinnego, Uniwersytet Rzeszowski
  • Maria Surdel Zakład Technologii Produktów Pochodzenia Roślinnego, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

soczewica jadalna, skład chemiczny i mineralny nasion, przydatność kulinarna

Abstrakt

W latach 1998-2002 przeprowadzono badania składu chemicznego, mineralnego, wartości energetycznej i przydatności kulinarnej nasion soczewicy jadalnej. Oznaczono wodochłonność nasion soczewicy po 12 godzinach ich moczenia w temperaturach 20 i 60oC oraz czas gotowania nasion suchych i moczonych w wodzie.

Nasiona soczewicy miały wysoką wartość odżywczą i energetyczną. Najkrócej gotowały się nasiona moczone w wyższej temperaturze oraz z dodatkiem soli.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27