Mikroglony najczęściej wykorzystywane w przemyśle rolno-spożywczym

Autor

  • Teresa Noga Zakład Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii
  • Natalia Kochman-Kędziora Zakład Ekologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2023.27.1.3

Słowa kluczowe:

Spirulina, Chlorella, algi w żywności i w rolnictwie

Abstrakt

Spirulina i chlorella należą do mikroglonów (mikroskopijnych organizmów fotosyntetyzujących) najczęściej uprawianych w akwakulturach i wykorzystywanych w przemyśle rolno-spożywczym. Obydwa glony charakteryzują się wysoką zawartością białka (do 60% chlorella i do 70% spirulina), ponadto zawierają w składzie także kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i barwniki. Z tego względu, a także w związku z panującą obecnie modą na zdrowe odżywianie, produkty zawierające w swym składzie spirulinę, chlorellę lub ich ekstrakty są w ostatnich latach coraz bardziej popularne. Te mikroglony są powszechnie wykorzystywane jako dodatki do pasz dla różnych gatunków zwierząt hodowlanych oraz w karmach dla ryb, natomiast ich ekstrakty są stosowane m.in. jako nawozy w rolnictwie ekologicznym i biostymulatory.

Pobrania

Opublikowane

2023-06-30