Wybrane aspekty związane z akwakulturami makroglonów na przykładzie Neopyropia (Porphyra)

Autor

  • Teresa Noga Zakład Gleboznawstwa, Chemii Środowiska i Hydrologii
  • Natalia Kochman-Kędziora Zakład Ekologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2023.27.1.4

Słowa kluczowe:

Neopyropia (Porphyra), nori, wykorzystanie w żywności i rolnictwie

Abstrakt

Glony (algi), od tysiącleci wykorzystywane do celów spożywczych i rolniczych w krajach azjatyckich, stają się w ostatnich latach coraz bardziej popularne w akwakulturach. Produkty zawierające w swym składzie glony charakteryzują się wysoką zawartością białka, witamin oraz minerałów i są coraz częściej wybierane przez konsumentów, m.in. w związku z panującą modą na zdrowe odżywianie. Uprawiane komercyjnie gatunki z rodzaju Neopyropia (syn. Porphyra) stanowią cenne źródło składników odżywczych i mogą przyczynić się do zaspokojenia rosnących potrzeb żywieniowych na świecie. W artykule podsumowano najnowsze piśmiennictwo dotyczące wykorzystania szkarłatnic w przemyśle rolno-spożywczym. Zwrócono także uwagę na potencjalne zagrożenia wynikające z zanieczyszczenia produktów glonowych, głównie metalami ciężkimi.

Pobrania

Opublikowane

2023-06-30