O edukacji informatycznej w aspekcie kwalifikowanych źródeł internetowych

Autor

  • MARCIN BUGDOL Doktor inżynier, Politechnika Śląska, Wydział Inżynierii Biomedycznej, Katedra Informatyki i Aparatury Medycznej, Polska
  • DOMINIKA ŁASAK Magister inżynier, Polska
  • MONIKA BUGDOL Doktor inżynier, Politechnika Śląska, Wydział Inżynierii Biomedycznej, Katedra Informatyki i Aparatury Medycznej, Polska
  • ANDRZEJ W. MITAS Profesor doktor habilitowany inżynier, Politechnika Śląska, Wydział Inżynierii Biomedycznej, Katedra Informatyki i Aparatury Medycznej, Polska

DOI:

https://doi.org/10.15584/eti.2018.1.16

Słowa kluczowe:

badanie ankietowe, żywienie dzieci, prawidłowa dieta

Abstrakt

W artykule przedstawiono wyniki badań poświęconych zagadnieniu doboru źródeł informa-cji, z których matki dzieci w wieku 6–36 miesięcy czerpią wiedzę na temat właściwego żywienia swojego potomstwa. Ze względu na fakt, że głównym źródłem wiedzy jest obecnie internet, ważną kwestią staje się edukacja kobiet w zakresie algorytmu poszukiwania informacji przygotowanych i udostępnionych przez specjalistów oraz oddzielenia ich od, często błędnych, porad zamieszcza-nych w sieci przez przypadkowe osoby. Aż 30% ankietowanych czerpie i stosuje porady w kwestii żywienia dzieci z portali społecznościowych, których rzetelność z natury rzeczy nie jest potwier-dzona. Kwestią naczelną jest przekonanie kobiet do poszukiwania wiedzy w dostępnym również w sieci kwalifikowanym piśmiennictwie oraz konsultowania diety z lekarzem specjalistą (pediatrą lub dietetykiem), co ma w zwyczaju zaledwie 20% kobiet.

Pobrania

Opublikowane

2018-03-30

Jak cytować

BUGDOL, M., ŁASAK, D., BUGDOL, M., & MITAS, A. W. (2018). O edukacji informatycznej w aspekcie kwalifikowanych źródeł internetowych. Journal of Education, Technology and Computer Science, 23(1), 129–134. https://doi.org/10.15584/eti.2018.1.16

Numer

Dział

PROBLEMY EDUKACJI INFORMATYCZNO-INFORMACYJNEJ