O potrzebie konsolidacji systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce

Autor

  • Natalia Maruszewska Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Małgorzata Miśniakiewicz Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

DOI:

https://doi.org/10.15584/nsawg.2018.2.36

Słowa kluczowe:

bezpieczeństwo żywności, urzędowa kontrola żywności, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

Abstrakt

Świadomość́ i wymagania konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia nieustannie rosną̨. W związku z tym celem systemu urzędowej kontroli żywności powinno być́ zapewnienie konsumentom bezpiecznej żywności o jak najwyższej jakości. Obecnie zewnętrzny nadzór nad zapewnieniem bezpieczeństwa żywności w Polsce pełni w różnym stopniu sześć́ różnych oraz krzyżowanie się̨ kontroli, co stanowi także niedogodność dla producentów żywności. Istnieje konieczność zmian w tym względzie. W lipcu 2016 r. rozpoczęto prace nad Projektem ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, która ma powstać́ z konsolidacji procesów kontrolnych i monitorujących dotychczas istniejących organów. PIBŻ miałaby rozpocząć́ działanie od początku 2018 r. W artykule omówiono założenia tego projektu podkreślając konieczność stworzenia jednolitego, zintegrowanego systemu kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności, tym bardziej, iż tego typu zmiany miały już miejsce w niemalże wszystkich krajach członkowskich UE. Zaprezentowano zadania planowanej jednostki centralnej i przedstawiono kontrowersje, jakie się wokół niej pojawiają. Ich wnikliwa analiza i rozstrzygnięcie niejasności ma służyć dopracowaniu i udoskonaleniu projektu. Planowane zmiany z pewnością̨ przyczynią się̨ do skoncentrowania pełnego nadzoru „od pola do stołu” w ramach zadań jednej jednostki, a tym samym do uniknięcia sporów kompetencyjnych. Ważne będzie także wzmocnienie szczebla powiatowego, co ułatwi planowanie działań́ inspekcji.  

Pobrania

Opublikowane

2020-11-13

Jak cytować

Maruszewska, N., & Miśniakiewicz, M. (2020). O potrzebie konsolidacji systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2(54), 486–496. https://doi.org/10.15584/nsawg.2018.2.36

Numer

Dział

Artykuły