Wybory konsumenckie a gospodarowanie odpadami

Autor

  • Izabela Korab SKN Zrównoważonego Rozwoju
  • Patryk Jacejko SKN Zrównoważonego Rozwoju
  • Isabella Kardynał SKN Zrównoważonego Rozwoju
  • Lucjan Olchawa SKN Zrównoważonego Rozwoju
  • Anna Mazur-Pączka Katedra Biologicznych Podstaw Rolnictwa i Edukacji Środowiskowej, Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.2.7

Słowa kluczowe:

konsument, odpady opakowaniowe, gospodarka odpadami, ankieta

Abstrakt

Wzrost konsumpcji powoduje wytwarzanie coraz bardziej licznych odpadów, w tym opakowaniowych. Firmy nastawione na niski koszt produkcji i szybki zysk, wykorzystują głównie tworzywa sztuczne ze względu na łatwość ich obróbki, niewielką wagę i szerokie zastosowanie. Większość opakowań, zwłaszcza jednorazowego użytku, nie nadaje się do łatwego recyklingu i pod wpływem czynników zewnętrznych staje się niebezpieczna dla zdrowia i życia organizmów. Badanie ankietowe przeprowadzone wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego on line wykazało, że 75% badanych zdaje sobie sprawę ze związku między wyborami konsumentów a gospodarowaniem odpadami opakowaniowymi. Ponad połowa studentów nie przywiązuje wagi do znaków na opakowaniach towarów.

Downloads

Bibliografia

Andersson K., Ohlsson T. 1999. Including environmental aspects in production development: A case study of tomato ketchup. LWT - Food Science and Technology. 32. 134-141.

Aschermann-Witzel J., de Hooge I.E., Normann A. 2016. Consumer-related food waste: role of food marketing and retailers and potential for action. Journal of International Food and Agribusiness Marketing. 28. 271-285.

Banar M., Cokaygil Z. 2009. A life cycle comparison of alternative cheese packages. CLEAN - Soil, Air, Water. 37. 136-141.

Bowen K.J., Friel S. 2012. Climate change adaptation: where does global health fit in the agenda? Journal of Global Health. 8. 1-7.

Burtan B. 2018. Zamiast plastiku - grzyb. Polka prezentuje, jak zastąpić śmieciowe opakowania. [dok. elektr.: https://tech.wp.pl/zamiast-plastiku-grzyb-polka-prezentuje-jak-zastapic-smieciowe-opakowania-6260545004542081a. data wejścia 11.12.2018)

Chodkiewicz E. 2018. Dzień Ziemii. WWF. Polska. [dok. elektr.: http://media.wwf.pl/pr/389430/rocznie-zatruwamy-morza-i-oceany-10-milionami-ton-plastiku-i-zuzywamy. data wejścia 02.12.2018]

Eurostat. [dok. elektr.: http://ec.europa.eu/eurostat/web/environment/waste/database. data wejścia: 14.11. 2018].

Humbert S., Rossi V., Margni M., Jolliet O., Loerincik Y. 2009. Life cycle assessment of two baby food packaging alternatives: Glass jars vs. plastic pots. International Journal of Life Cycle Assessment. 14. 95-106.

Ingrao C., Tricase C., Cholewa-Wojcik A., Kawecka A., Rana R., Siracusa V. 2015. Polylacticacidtrays for fresh-food packaging: A carbon foot print assessment. Science of The Total Environment. 537. 385-398.

Janssen M.A., Schoon M.L., Ke W., Börner K. 2006. Scholarly networks on resilience, vulnerability and adaptation within the human dimensions of global environmental change. Global Environmental Change. 16. 240-252.

Leceta I., Guerrero P., Cabezudo S., de la Caba K. 2013. Environmental assessment of chitosan-basedfilms. Journal of Cleaner Production. 41. 312-318.

Marsh K., Bugusu B. 2007. Food Packaging-Roles, Materials, and Environmental Issues. Journal of Food Science. 72(3). 39-55.

Michaud J.C., Farrant L., Jan O. 2010. Environmental Benefits of Recycling 2010 Update. [dok. elektr.: http://www.wrap.org.uk/sites/files/wrap/data wejścia: 14.11. 2018].

Ojczyk J. 2018. Za 3 lata jednorazowe sztućce znikną z półek sklepowych. [dok. Elektr.: https://www.prawo.pl/biznes/zakaz-sprzedazy-plastikowych przedmiotow-jednorazowego-uzytku-w,319422.html. data wejścia: 14.11.2018].

Schmincke E., Grahl B. 2007. The part of LCA in ISO type III environmental declarations. International Journal of Life Cycle Assessment. 12. 38-45.

Simoes J.S., Mársico E.T., da Cruz A.G., Queiroz de Freitas M., Loro D.H., Conte-Junior C.A. 2015. Effect of sustainability information on consumers' liking of fresh water prawn (Macrobrachium rosenbergii). Journal of the Science of Food and Agriculture. 95. 3160-3164.

Siracusa V., Rocculi P., Romani S., Dalla Rosa M. 2008. Biodegradable polymers for food packaging: A review. Trends in Food Science and Technology. 19(12). 634-643.

Sorrentino A., Gorrasi G., Vittoria V. 2007. Potential perspectives of bionanocomposites for food packaging applications. Trends in Food Science and Technology. 18. 84-95.

Zampori L., Dotelli G. 2014. Design of a sustain able packaging in the food sector by applying LCA. International Journal of Life Cycle Assessment. 19. 206-217.

Pobrania

Opublikowane

2018-12-28

Inne teksty tego samego autora