Turystyka kulinarna w świetle koncepcji zrównoważonego rozwoju w Polsce

Autor

  • Anna Jęczmyk Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Turystyki Wiejskiej
  • Krzysztof Kasprzak Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Turystyki Wiejskiej

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2017.21.1.1

Słowa kluczowe:

turystyka kulinarna, rozwój zrównoważony, zrównoważone rolnictwo, zrównoważona turystyka

Abstrakt

Podstawową i niezbywalną funkcją rolnictwa jest produkcja żywności, ale poza tym gospodarstwa rolne generują także liczne dobra i usługi innego typu. Z rolnictwem i obszarami wiejskimi jest związana turystyka kulinarna, która może rozwijać się na tych terenach zgodnie z koncepcją rozwoju zrównoważonego. Celem artykułu jest przybliżenie problematyki turystyki kulinarnej w koncepcji zrównoważonego rozwoju rolnictwa.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Adamowicz M., Zwolińska-Ligaj M. 2009. Koncepcja wielofunkcyjności jako element zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. Zeszyty Naukowe SGGW. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing. Warszawa. 2 (51). 11-38.

Borowska A. 2012. Rola żywności regionalnej w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. W: Trendy i wyzwania zrównoważonego rozwoju w XXI wieku. Handel Wewnętrzny. 2. 19-29.

Czyżewski A. 2015. Teoriopoznawcze przesłanki rozwoju rolnictwa rodzinnego. W: A. Chlebicka (red.). Ekonomiczne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA. Warszawa. 11-42.

Dziedzic S., Woźniak L. 2012. Zrównoważony rozwój w gospodarce żywnościowej – współczesne problemy i koncepcje przyszłość. W: Trendy i wyzwania zrównoważonego rozwoju w XXI wieku. Handel Wewnętrzny. 2. 47-55.

Gołembski G. (red.) 2002. Kompendium wiedzy o turystyce. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa.

Jabłońska-Urbaniak T. (red.) 2012. Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warszawa.

Jęczmyk A. 2016. Turystyka kulinarna jako element rozwoju lokalnego. In: P. Jedlička (Ed.), Hradecké ekonomické dny: Recenzovaný sborník mezinárodní odborné konference Hradecké ekonomické dny 2016. Hradec Králové 2. a 3. února 2016. University of Hradec Kralove. Hradec Kralove. 2016. 90-97.

Kłodziński M. 2006. Rolnictwo a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. W: J. Zegar (red.). Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. 52. IERiGŻ-PIB. Warszawa. 9-22.

Kordowska M., Kolwaczyk M., Kulczyk S. 2013. Smakowanie natury – o przyrodniczych korzeniach turystyki kulinarnej. Prace i Studia Geograficzne. Tom 52. 31-45.

Kowalczyk M. 2013. Turystyka zrównoważona w małych miastach w świetle badań ankietowych. Człowiek i Środowisko. 37 (1-2). 83-96.

Kowalczyk M. 2011. Wskaźniki zrównoważonego rozwoju turystyki. Człowiek i Środowisko. Warszawa. 35 (3-4). 35-50.

Kronenberg J., Bergier T. (red.) 2010. Wyzwania zrównoważonego rozwoju w Polsce. Fundacja Sendzimira. Kraków.

Krysztoforski M. 2010. Rolnictwo zrównoważone. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warszawa.

Kurek W. (red.) 2008. Turystyka. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa.

Majewski J., Lane B. (red.) 2003. Turystyka wiejska i rozwój lokalny. Fundacja Fundusz Współpracy. Warszawa.

Mazur-Wierzbicka E. 2006. Miejsce zrównoważonego rozwoju w polskiej i unijnej polityce ekologicznej na początku XXI wieku W: M. Woźniak (red.). Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy. Problemy globalizacji i regionalizacji. Rzeszów. 1. 8. 317-328.

Mika M. 2000. Turystyka jako czynnik przemian środowiska przyrodniczego – stan badań. Prace Geograficzne. Instytut Geografii UJ. Kraków. 106. 73-98.

Niezgoda A. 2011. Rola działań proekologicznych w kształtowaniu produktu turystycznego. Turyzm. Łódź. 21/1-2. 75-85.

Plebańczyk K. 2013. Turystyka kulinarna w kontekście zrównoważonego rozwoju w kulturze – perspektywy dla Polski. Turystyka Kulturowa. Poznań. 10. 23-38. (www.turystykakulturowa.org).

Pretty J. 1999. O zrównoważonym rozwoju gospodarki lokalnej. Fundacja Wspomagania Wsi. Warszawa.

Rogall H. 2010. Ekonomia zrównoważonego rozwoju. Teoria i praktyka. Zysk i Ska. Poznań.

Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce. 2015. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Warszawa.

Roszkowska-Mądra B. 2009. Koncepcje rozwoju europejskiego rolnictwa i obszarów wiejskich. Gospodarka Narodowa. 10. 83-102.

Stasiak A. 2015. Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.). Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. Łódź. 119-149.

Uglis J., Jęczmyk A. 2015. Agroturystyka jako faktor zrównoważonego rozwoju. W: Gospodarka turystyczna w regionie. Przedsiębiorstwo. Samorząd. Współpraca Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego. Wrocław. 379. 57-66.

Wheller B. 1993. Sustaining the Ego. Journal of Sustainable Tourism. 1. 2. 121-129.

Wilkin J. 2010.Wielofunkcyjność rolnictwa. Kierunki badań, podstawy metodologiczne i implikacje praktyczne. Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk. Warszawa.

World Tourism Organization 2012. Global Report on Food Tourism. UNWTO. Madrid.

Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D. 2015. Turystyka kulinarna. Polskie Wydawnictwa Ekonomiczne. Warszawa.

Wrzaszcz W., Zegar J. S., Prandecki K. 2014. Żyzność gleby a sprawność ekonomiczna gospodarstw rolnych w kontekście zrównoważonego rozwoju. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego. 3. 5-25.

Zegar J.S. 2013. Zrównoważenie polskiego rolnictwa. Główny Urząd Statystyczny. Warszawa.

Pobrania

Opublikowane

2017-06-30

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>