Turystyka kulinarna w świetle koncepcji zrównoważonego rozwoju w Polsce

Autor

  • Anna Jęczmyk Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Turystyki Wiejskiej
  • Krzysztof Kasprzak Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Turystyki Wiejskiej

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2017.21.1.1

Słowa kluczowe:

turystyka kulinarna, rozwój zrównoważony, zrównoważone rolnictwo, zrównoważona turystyka

Abstrakt

Podstawową i niezbywalną funkcją rolnictwa jest produkcja żywności, ale poza tym gospodarstwa rolne generują także liczne dobra i usługi innego typu. Z rolnictwem i obszarami wiejskimi jest związana turystyka kulinarna, która może rozwijać się na tych terenach zgodnie z koncepcją rozwoju zrównoważonego. Celem artykułu jest przybliżenie problematyki turystyki kulinarnej w koncepcji zrównoważonego rozwoju rolnictwa.

Pobrania

Opublikowane

2017-06-30