Jadalne opakowania i powłoki do żywności
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.9Słowa kluczowe:
opakowania jadalne, folie jadalne, powłoki jadalne, polimery naturalne, tworzywa sztuczne, żywność, biodegradowalnośćAbstrakt
W artykule opisano rozwiązania alternatywne dla opakowań z tworzyw sztucznych, stanowiących rosnący problem dla środowiska przyrodniczego. Dokonano przeglądu literatury w zakresie wykorzystania polimerów naturalnych do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych lub opakowań do żywności. Scharakteryzowano właściwości folii z różnych białek i polisacharydów. Wydaje się, iż opakowania jadalne na bazie polimerów naturalnych mogą stanowić alternatywę dla opakowań z tworzyw sztucznych.
Downloads
Bibliografia
Aguirre-Joya J.A., De Leon-Zapata M.A., Alvarez-Perez O.B., Torres-León C., Nieto-Oropeza D.E., Ventura-Sobrevilla J.M., Aguilar M.A., Ruelas-Chacón X., Rojas R., Ramos-Aguiñaga M.E., Aguilar C.N. 2018. Basic and applied concepts of edible packaging for foods. Food Packaging and Preservation. 1-61. Cambridge: Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811516-9.00001-4.
Atress A.S.H., El-Mogy M.M., Aboul-Anean H.E., Alsanius B.W. 2010. Improving strawberry fruit storability by edible coating as a carrier of thymol or calcium chloride. J. Hortic. Sci. Ornamental Plants. 2 (3). 88-97.
Barbosa-Pereira L., Angulo I., Lagarón J.M., Paseiro-Losada P., Cruz J.M. 2014. Development of new active packaging films containing bioactiv nanocomposites. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 26. 310-318. DOI:10.1016/j.ifset.2014.06.002.
Barska A., Wyrwa J. 2016. Konsument wobec opakowań aktywnych i inteligentnych na rynku produktów spożywczych. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. 4 (349). 138-161. DOI: https://doi.org/10.5604/00441600.1225668.
Bautista-Baños S., Hernández-Lauzardoa A.N., Velázquez-del Vallea M.G., Hernández-López M., Ait Barka E., Bosquez-Molina E., Wilson C.L. 2006. Chitosan as potential natural compound to control pre and postharvest diseases of horticultural commodities. Crop Prot. 25 (2). 108-118. DOI:10.1016/j.cropro.2005.03.010.
Bertuzzi M.A., Vidaurre E.F.C., Armada M., Gottifredi J.C. 2007. Water vapor permeability of edible starch based films. J. Food Eng. 80 (3). 972-978. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.07.016.
Bourtoom T. 2008. Edible films and coatings: characteristics and properties. Int. Food Res. J. 15 (3). 237-248.
Falguera V., Quintero J.P., Jiménezc A., Muñoz J.A., Ibarz A. 2011. Edible films and coatings: Structures, active functions and trends in their use. Trends Food Sci. Technol. 22 (6). 292-303. DOI:10.1016/j.tifs.2011.02.004.
Galus S., Lenart A. 2011. Wpływ stężenia białka na kinetykę adsorpcji pary wodnej przez powłoki otrzymywane na bazie izolatu białek serwatkowych. Żywn. Nauka Technol. Jakość. 3 (76). 66-73.
Gottfried K., Sztuka K., Statroszczyk H., Kołodziejska I. 2010. Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych. Opakowanie. 8 (55). 26-34.
Janjarasskul T., Krochta J.M. 2010. Edible packaging materials. Annu. Rev. Food Sci. T. 1. 415-448. https://doi.org/10.1146/annurev.food.080708.100836.
Kadzińska J., Galus S. 2014. Opakowania jadalne do żywności-aspekty prawne. Przemysł Spożywczy. 3 (68). 28-30.
Kawecka A., Cholewa-Wójcik A. 2017. Jakość opakowania jako determinanta bezpieczeństwa żywności w kontekście wymagań społecznych konsumentów. Żywn. Nauka Technol. Jakość. 3 (112). 138-148. DOI: 10.15193/zntj/2017/112/205.
Kokoszka S., Lenart A. 2007. Edible coatings - formation, characteristics and use – a review. Pol. J. Food Nutr. Sci. 57 (4). 399-404.
Kowalczyk D., Gustaw W. 2009. Wpływ powłok hydrokoloidowych na cechy jakościowe frytek ziemniaczanych. Żywn. Nauka Technol. Jakość. 6 (67). 72-80.
Kozłowicz K., Sułkowska M., Kluza F. 2011. Powłoki jadalne i ich wpływ na jakość i trwałość owoców i warzyw. Acta Sci. Pol., Technica Agraria. 10 (3-4). 35-45.
Malęga G. 2019. Opakowania jadalne rozwiązaniem problemów środowiska naturalnego. Ekonomika i Organizacja Logistyki. 4 (1). 51-64. DOI: 10.22630/EIOL.2019.4.1.5.
Nair S.S., Trafiałek J., Kolanowski W. 2023. Edible Packaging: A technological update for the sustainable future of the food industry. Appl. Sci. 13. 8234. https://doi.org/10.3390/ app13148234.
Pająk P. 2011. Polimery naturalne w produkcji biodegradowalnych opakowań. Laboratorium. 5-6. 51-54.
Pająk P., Fortuna T., Przetaczek-Rożnowska I. 2013. Opakowania jadalne na bazie białek i polisacharydów – charakterystyka i zastosowanie. Żywn. Nauka Technol. Jakość. 2 (87). 5-18.
Ribeiro C., Vicente A.A., Teixeira J.A., Miranda C. 2007. Optimization of edible coating composition to retard strawberry fruit senescence. Postharvest Biol. Tec. 44 (1). 63-70. DOI:10.1016/j.postharvbio.2006.11.015.
Ribeiro C., Vicente A.A., Teixeira J.A., Miranda C. 2007. Optimization of edible coating composition to retard strawberry fruit senescence. Postharvest Biol. Tec. 44 (1). 63-70. DOI:10.1016/j.postharvbio.2006.11.015.
Romero-Bastida C.A., Bello-Pérez L.A., García M.A., Martino M.N., Solorza-Feria J., Zaritzky N.E. 2005. Physicochemical and microstructural characterization of films prepared by thermal and cold gelatinization from non-conventional sources of starches. Carbohyd. Polym. 60 (2). 235-244. DOI:10.1016/j.carbpol.2005.01.004.
Ruban S.W. 2009. Biobased packaging-application in meat industry. Vet. World. 2 (2). 79-82.
Sanchez C., Julian-Lopez B., Belleville P., Popall M. 2005. Applications of hybrid organic – inorganic nanocomposities. J. Mater. Chem. 15 (35-36). 3559-3592. DOI:10.1039/B509097K.
Sothornvit R., Pitak N. 2007. Oxygen permeability and mechanical properties of banana films. Food Res. Int. 40 (3). 365-370. DOI:10.1016/j.foodres.2006.10.010.
Szymańska I., Żbikowska A., Marciniak-Łukasiak K. 2019a. Jadalne opakowania i naczynia jednorazowe do żywności. Przemysł Spożywczy. 8 (73). 72-77. DOI 10.15199/65.2019.8.11.
Szymańska I., Żbikowska A., Marciniak-Łukasiak K. 2019b. Opakowania do żywności-wymagania, kontrowersje i trendy. Przemysł Spożywczy. 3 (73). 46-50. DOI 10.15199/65.2019.3.8.
Tederko A. 1995. Jadalne opakowania żywności. Przemysł Spożywczy. 9. 343-345.
Teister W. 2023. Jadalne opakowania i inne ekorozwiązania. Jak pozbyć się śmieci z opakowań? Gość Niedzielny. 29. 1-2.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.