Jadalne opakowania i powłoki do żywności
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.9Słowa kluczowe:
opakowania jadalne, folie jadalne, powłoki jadalne, polimery naturalne, tworzywa sztuczne, żywność, biodegradowalnośćAbstrakt
W artykule opisano rozwiązania alternatywne dla opakowań z tworzyw sztucznych, stanowiących rosnący problem dla środowiska przyrodniczego. Dokonano przeglądu literatury w zakresie wykorzystania polimerów naturalnych do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych lub opakowań do żywności. Scharakteryzowano właściwości folii z różnych białek i polisacharydów. Wydaje się, iż opakowania jadalne na bazie polimerów naturalnych mogą stanowić alternatywę dla opakowań z tworzyw sztucznych.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.