Jadalne opakowania i powłoki do żywności

Autor

  • Renata Stanisławczyk Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Instytut Technologii Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.9

Słowa kluczowe:

opakowania jadalne, folie jadalne, powłoki jadalne, polimery naturalne, tworzywa sztuczne, żywność, biodegradowalność

Abstrakt

W artykule opisano rozwiązania alternatywne dla opakowań z tworzyw sztucznych, stanowiących rosnący problem dla środowiska przyrodniczego. Dokonano przeglądu literatury w zakresie wykorzystania polimerów naturalnych do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych lub opakowań do żywności. Scharakteryzowano właściwości folii z różnych białek i polisacharydów. Wydaje się, iż opakowania jadalne na bazie polimerów naturalnych mogą stanowić alternatywę dla opakowań z tworzyw sztucznych.

Pobrania

Opublikowane

2024-12-27