Edible food packaging and coatings
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.9Keywords:
edible packaging, edible films, edible coatings, natural polymers, plastics, food, biodegradabilityAbstract
The article presents alternative solutions for plastic packaging. Currently, in the world there is a very big problem with the growing amount of packaging and their harmful effects on the natural environment. A review of literature concerning the use of natural polymers for the production of surface edible coatings or food packaging is presented. The article characterizes the properties of films made of various proteins and polysaccharides. It seems that edible packaging based on natural polymers is such an innovative product that it may be an alternative to plastic packaging.
Downloads
References
Aguirre-Joya J.A., De Leon-Zapata M.A., Alvarez-Perez O.B., Torres-León C., Nieto-Oropeza D.E., Ventura-Sobrevilla J.M., Aguilar M.A., Ruelas-Chacón X., Rojas R., Ramos-Aguiñaga M.E., Aguilar C.N. 2018. Basic and applied concepts of edible packaging for foods. Food Packaging and Preservation. 1-61. Cambridge: Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811516-9.00001-4.
Atress A.S.H., El-Mogy M.M., Aboul-Anean H.E., Alsanius B.W. 2010. Improving strawberry fruit storability by edible coating as a carrier of thymol or calcium chloride. J. Hortic. Sci. Ornamental Plants. 2 (3). 88-97.
Barbosa-Pereira L., Angulo I., Lagarón J.M., Paseiro-Losada P., Cruz J.M. 2014. Development of new active packaging films containing bioactiv nanocomposites. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 26. 310-318. DOI:10.1016/j.ifset.2014.06.002.
Barska A., Wyrwa J. 2016. Konsument wobec opakowań aktywnych i inteligentnych na rynku produktów spożywczych. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. 4 (349). 138-161. DOI: https://doi.org/10.5604/00441600.1225668.
Bautista-Baños S., Hernández-Lauzardoa A.N., Velázquez-del Vallea M.G., Hernández-López M., Ait Barka E., Bosquez-Molina E., Wilson C.L. 2006. Chitosan as potential natural compound to control pre and postharvest diseases of horticultural commodities. Crop Prot. 25 (2). 108-118. DOI:10.1016/j.cropro.2005.03.010.
Bertuzzi M.A., Vidaurre E.F.C., Armada M., Gottifredi J.C. 2007. Water vapor permeability of edible starch based films. J. Food Eng. 80 (3). 972-978. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.07.016.
Bourtoom T. 2008. Edible films and coatings: characteristics and properties. Int. Food Res. J. 15 (3). 237-248.
Falguera V., Quintero J.P., Jiménezc A., Muñoz J.A., Ibarz A. 2011. Edible films and coatings: Structures, active functions and trends in their use. Trends Food Sci. Technol. 22 (6). 292-303. DOI:10.1016/j.tifs.2011.02.004.
Galus S., Lenart A. 2011. Wpływ stężenia białka na kinetykę adsorpcji pary wodnej przez powłoki otrzymywane na bazie izolatu białek serwatkowych. Żywn. Nauka Technol. Jakość. 3 (76). 66-73.
Gottfried K., Sztuka K., Statroszczyk H., Kołodziejska I. 2010. Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych. Opakowanie. 8 (55). 26-34.
Janjarasskul T., Krochta J.M. 2010. Edible packaging materials. Annu. Rev. Food Sci. T. 1. 415-448. https://doi.org/10.1146/annurev.food.080708.100836.
Kadzińska J., Galus S. 2014. Opakowania jadalne do żywności-aspekty prawne. Przemysł Spożywczy. 3 (68). 28-30.
Kawecka A., Cholewa-Wójcik A. 2017. Jakość opakowania jako determinanta bezpieczeństwa żywności w kontekście wymagań społecznych konsumentów. Żywn. Nauka Technol. Jakość. 3 (112). 138-148. DOI: 10.15193/zntj/2017/112/205.
Kokoszka S., Lenart A. 2007. Edible coatings - formation, characteristics and use – a review. Pol. J. Food Nutr. Sci. 57 (4). 399-404.
Kowalczyk D., Gustaw W. 2009. Wpływ powłok hydrokoloidowych na cechy jakościowe frytek ziemniaczanych. Żywn. Nauka Technol. Jakość. 6 (67). 72-80.
Kozłowicz K., Sułkowska M., Kluza F. 2011. Powłoki jadalne i ich wpływ na jakość i trwałość owoców i warzyw. Acta Sci. Pol., Technica Agraria. 10 (3-4). 35-45.
Malęga G. 2019. Opakowania jadalne rozwiązaniem problemów środowiska naturalnego. Ekonomika i Organizacja Logistyki. 4 (1). 51-64. DOI: 10.22630/EIOL.2019.4.1.5.
Nair S.S., Trafiałek J., Kolanowski W. 2023. Edible Packaging: A technological update for the sustainable future of the food industry. Appl. Sci. 13. 8234. https://doi.org/10.3390/ app13148234.
Pająk P. 2011. Polimery naturalne w produkcji biodegradowalnych opakowań. Laboratorium. 5-6. 51-54.
Pająk P., Fortuna T., Przetaczek-Rożnowska I. 2013. Opakowania jadalne na bazie białek i polisacharydów – charakterystyka i zastosowanie. Żywn. Nauka Technol. Jakość. 2 (87). 5-18.
Ribeiro C., Vicente A.A., Teixeira J.A., Miranda C. 2007. Optimization of edible coating composition to retard strawberry fruit senescence. Postharvest Biol. Tec. 44 (1). 63-70. DOI:10.1016/j.postharvbio.2006.11.015.
Ribeiro C., Vicente A.A., Teixeira J.A., Miranda C. 2007. Optimization of edible coating composition to retard strawberry fruit senescence. Postharvest Biol. Tec. 44 (1). 63-70. DOI:10.1016/j.postharvbio.2006.11.015.
Romero-Bastida C.A., Bello-Pérez L.A., García M.A., Martino M.N., Solorza-Feria J., Zaritzky N.E. 2005. Physicochemical and microstructural characterization of films prepared by thermal and cold gelatinization from non-conventional sources of starches. Carbohyd. Polym. 60 (2). 235-244. DOI:10.1016/j.carbpol.2005.01.004.
Ruban S.W. 2009. Biobased packaging-application in meat industry. Vet. World. 2 (2). 79-82.
Sanchez C., Julian-Lopez B., Belleville P., Popall M. 2005. Applications of hybrid organic – inorganic nanocomposities. J. Mater. Chem. 15 (35-36). 3559-3592. DOI:10.1039/B509097K.
Sothornvit R., Pitak N. 2007. Oxygen permeability and mechanical properties of banana films. Food Res. Int. 40 (3). 365-370. DOI:10.1016/j.foodres.2006.10.010.
Szymańska I., Żbikowska A., Marciniak-Łukasiak K. 2019a. Jadalne opakowania i naczynia jednorazowe do żywności. Przemysł Spożywczy. 8 (73). 72-77. DOI 10.15199/65.2019.8.11.
Szymańska I., Żbikowska A., Marciniak-Łukasiak K. 2019b. Opakowania do żywności-wymagania, kontrowersje i trendy. Przemysł Spożywczy. 3 (73). 46-50. DOI 10.15199/65.2019.3.8.
Tederko A. 1995. Jadalne opakowania żywności. Przemysł Spożywczy. 9. 343-345.
Teister W. 2023. Jadalne opakowania i inne ekorozwiązania. Jak pozbyć się śmieci z opakowań? Gość Niedzielny. 29. 1-2.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.