Ocena jakości tuszek kurcząt brojlerów w wybranych fermach drobiu województwa podkarpackiego

Autor

  • Anna Augustyńska-Prejsnar Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Małgorzata Ormian Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

tuszka, kurczęta brojlery, jakość

Abstrakt

Celem pracy była ocena jakości tuszek kurcząt brojlerów pochodzących z trzech ferm drobiu województwa podkarpackiego. W każdej fermie oceniano jeden cykl odchowu kurcząt. Wykazano, że wydajność rzeźna tuszek była na poziomie 69,63-71,04%. Procentowa zawartość mięśni piersiowych wynosiła od 21,20 do 22,03%. Wielkość obsady nie wpłynęła na parametry poubojowe tuszek. Tuszki badanych kurcząt charakteryzowały się niewielkim otłuszczeniem, co świadczy o ich dużych walorach dietetycznych i przetwórczych. Uzyskane wyniki produkcyjne mierzone zużyciem paszy na jeden kilogram przyrostu, końcową masą ciała oraz wskaźnikiem EWW były porównywalne z krajowymi wynikami produkcyjnymi kurcząt brojlerów. Stwierdzono wyższą śmiertelność kurcząt brojlerów pochodzących z fermy o najwyższej obsadzie ptaków na 1 m2.

Pobrania

Opublikowane

2012-12-12