Ocena jakości tuszek kurcząt brojlerów w wybranych fermach drobiu województwa podkarpackiego
Słowa kluczowe:
tuszka, kurczęta brojlery, jakośćAbstrakt
Celem pracy była ocena jakości tuszek kurcząt brojlerów pochodzących z trzech ferm drobiu województwa podkarpackiego. W każdej fermie oceniano jeden cykl odchowu kurcząt. Wykazano, że wydajność rzeźna tuszek była na poziomie 69,63-71,04%. Procentowa zawartość mięśni piersiowych wynosiła od 21,20 do 22,03%. Wielkość obsady nie wpłynęła na parametry poubojowe tuszek. Tuszki badanych kurcząt charakteryzowały się niewielkim otłuszczeniem, co świadczy o ich dużych walorach dietetycznych i przetwórczych. Uzyskane wyniki produkcyjne mierzone zużyciem paszy na jeden kilogram przyrostu, końcową masą ciała oraz wskaźnikiem EWW były porównywalne z krajowymi wynikami produkcyjnymi kurcząt brojlerów. Stwierdzono wyższą śmiertelność kurcząt brojlerów pochodzących z fermy o najwyższej obsadzie ptaków na 1 m2.
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Polish Journal for Sustainable Development
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.