Rola pszczelarstwa w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich województwa podkarpackiego
Słowa kluczowe:
zrównoważony rozwój, obszary wiejskie, pszczelarstwoAbstrakt
Istotną rolę w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich odgrywa pszczelarstwo. Oprócz korzyści wynikających z produkcji miodu oraz zapylania roślin, pszczoły pełnią istotną funkcję w monitorowaniu stanu środowiska przyrodniczego. Województwo podkarpackie jest jednym z przodujących w gospodarce pszczelarskiej regionów w kraju. W jego granicach administracyjnych w 2008 roku funkcjonowało 5397 pasiek, w których utrzymywano około 74 tysięcy rodzin pszczelich, a wskaźnik napszczelenia wynosi 4,13. Obszar i struktura zaplecza pożytkowego dają możliwość dalszego rozwoju tego specyficznego działu produkcji rolniczej. Rozwój pszczelarstwa należy wiązać z większym wykorzystaniem pszczół do zapylania na dużych plantacjach sadowniczych i plantacjach rzepaku. Użytkowanie pszczół w większym zakresie powinno być również prowadzone w gospodarstwach agroturystycznych jako atrakcja sprzyjająca kontaktowi człowieka z przyrodą.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2010 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.