Redukcja emisji amoniaku pochodzącego z produkcji zwierzęcej jako element ekorozwoju rolnictwa

Autor

  • Janusz Ryszard Mroczek Zakład Przyrodniczych Podstaw Rolnictwa Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski

Słowa kluczowe:

ekorozwój, produkcja zwierzęca, saponiny, Yucca schidigera, amoniak

Abstrakt

Obok przemysłu, transportu i odpadów komunalnych również rolnictwo, a szczególnie produkcja zwierzęca przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego. Problemy związane z użytkowaniem zwierząt gospodarskich dotyczą między innymi takich zagrożeń, jak nadmierna emisja amoniaku do atmosfery. Do redukcji amoniaku, powstającego w wyniku bakteryjnego rozkładu związków azotowych zawartych w odchodach zwierzęcych coraz powszechniej wykorzystuje się naturalne preparaty saponinowe, dodawane do mieszanek paszowych. Aktywnym składnikiem wspomnianych dodatków paszowych jest ekstrakt z rośliny Yucca schidigera. Preparaty saponinowe są pochodzenia naturalnego, szybko ulegają biodegradacji i dzięki swym specyficznym właściwościom mogą wspomagać działania człowieka w ograniczaniu emisji amoniaku, pochodzącego z produkcji zwierzęcej.

Downloads

Pobrania

Opublikowane

2006-12-28

Inne teksty tego samego autora