Redukcja emisji amoniaku pochodzącego z produkcji zwierzęcej jako element ekorozwoju rolnictwa
Słowa kluczowe:
ekorozwój, produkcja zwierzęca, saponiny, Yucca schidigera, amoniakAbstrakt
Obok przemysłu, transportu i odpadów komunalnych również rolnictwo, a szczególnie produkcja zwierzęca przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego. Problemy związane z użytkowaniem zwierząt gospodarskich dotyczą między innymi takich zagrożeń, jak nadmierna emisja amoniaku do atmosfery. Do redukcji amoniaku, powstającego w wyniku bakteryjnego rozkładu związków azotowych zawartych w odchodach zwierzęcych coraz powszechniej wykorzystuje się naturalne preparaty saponinowe, dodawane do mieszanek paszowych. Aktywnym składnikiem wspomnianych dodatków paszowych jest ekstrakt z rośliny Yucca schidigera. Preparaty saponinowe są pochodzenia naturalnego, szybko ulegają biodegradacji i dzięki swym specyficznym właściwościom mogą wspomagać działania człowieka w ograniczaniu emisji amoniaku, pochodzącego z produkcji zwierzęcej.
Downloads
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2006 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.