Rola przemysłu spożywczego w gospodarce Polski

Autor

  • Maria Zuba-Ciszewska Katedra Polityki Gospodarczej i Bankowości Instytut Ekonomii i Finansów Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

DOI:

https://doi.org/10.15584/nsawg.2020.4.5

Słowa kluczowe:

przemysł spożywczy, przetwórstwo surowców rolniczych żywnościowych i nieżywnościowych, ekonomia branży

Abstrakt

 Celem pracy było wskazanie roli przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce. W pracy przedstawiono analizę porównawczą w czasie, w możliwie najdłuższym horyzoncie czasowym ze względu na dostęp do danych. W pracy wykorzystano dane statystyczne opublikowane przez Głów­ny Urząd Statystyczny i Eurostat. Wykorzystano także analizę porównawczą wielkości w przemyśle spożywczym do wielkości w przetwórstwie przemysłowym. Określając fizyczną dostępność żyw­ności, którą zapewnia rolnictwo i przemysł spożywczy, wykorzystano bilanse rolnicze i obliczono wskaźnik samowystarczalności żywnościowej, czyli relację między produkcją krajową a zużyciem krajowym. Wykorzystano podejście podażowe zgodnie z teorią struktury branży. Potwierdza się zależność historyczna, że przemysł przetwórczy surowców rolnych częściej lokowany jest w cen­tralnej i zachodniej części kraju. Produkcja sprzedana ponad 17 tys. podmiotów (243 mld) stanowi ponad 1/5 produkcji sprzedanej przetwórstwa przemysłowego. Co szósty pracownik przetwórstwa przemysłowego kraju jest zatrudniony w przemyśle spożywczym i ich liczba w ostatnich latach wzrasta (do 422,6 tys.). Pomimo spadku liczby przedsiębiorstw wartość sprzedaży ich produktów rośnie, na co wpływa m.in. rosnąca wielkość produkcji. Rośnie liczba i znaczenie dużych przedsię­biorstw. Choć stanowią niecałe 2%, to odpowiadają za prawie 56% wartości sprzedaży, zatrudniając 46% pracowników. W ostatnich latach pogłębia się zjawisko koncentracji przemysłu spożywczego. Stopień samowystarczalności żywnościowej jest w większości produktów zachowany. Poza kil­koma produktami zmniejsza się konsumpcja krajowa w sytuacji, gdy produkcja krajowa rośnie. Ograniczona chłonność rynku wewnętrznego, przy rosnącym imporcie, zmusza przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego do rozwijania eksportu.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Bank Danych Lokalnych (2019). https://bdl.stat.gov.pl/BDL/start (2019.12.08).

Briz, J., de Felipe, I. (2006). Innovation and tradition - the two basic instruments in SME to compete in EU food market. W: T. Sikora, A. Strada (red.), The food industry in Europe. Tradition and Innovation (s. 27–44). Kraków: Wydawnictwo AE w Krakowie.

Carree, M., Thurik, R. (1999). Industrial structure and economic growth. W: D. B. Audretsch, R. Thurik (red.), Innovation, Industry Evolution and Employment (s. 86–110). Cambridge: Cambridge University Press.

Chechelski, P. (2015). Ewolucja łańcucha żywnościowego. W: I. Szczepaniak, K. Firlej (red.), Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna (s. 45–63). Kraków–Warszawa: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, IERiGŻ-PIB.

Dróżdż, J. (2016). Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu spożywczego w latach 2010–2014, Warszawa: IERiGŻ-PIB.

Eurostat (2019). https://ec.europa.eu/eurostat/data/database (2019.12.08).

Firlej, K. (2017). Przemysł spożywczy w Polsce. Nowa ścieżka rozwoju. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Gorynia, M. (1995). Mezoekonomia – modele samoregulacji branży. Ekonomista, 5, 815–837.

Gorynia, M., Jankowska, B., Maślak, E. (2000). Branża jako przedmiot badań w ekonomii. Gospodarka Narodowa, 3, 36–54.

Hamulczuk, M. (2014). Ryzyko cenowe a zmienność cen i relacji cenowych w rolnictwie. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 10(4), 54–67.

Jankowska, B. (2002). Branża jako mezosystem gospodarczy. Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 64, 233–243.

Kapusta, F. (2012). Agrobiznes. Warszawa: Difin.

Kapusta, F. (2017). Ewolucja bezpieczeństwa żywnościowego Polski i jej mieszkańców na początku XXI wieku. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 1(350), 161–178. DOI: 10.5604/00441600.1233007.

Kijek, A. (2013). Ryzyko sektorowe przemysłu przetwórczego. Modelowanie i ocena. Lublin: Wydawnictwo UMCS.

Kraciuk, J. (2008). Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym. Problemy Rolnictwa Światowego, 15, 33–41.

Kwasek, M. (2015). Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski. Warszawa: IERiGŻ-PIB.

Łopaciuk, W. (2019). Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nr 49. Warszawa: IERiGŻ-PIB.

Makieła, Z. (2008). Przedsiębiorczość regionalna. Warszawa: Difin.

Mroczek, R. (2018). Pozycja przemysłu spożywczego w łańcuchu żywnościowym w Polsce na przełomie XX/XXI wieku. Problemy Rolnictwa Światowego, 18(4), 23–37. DOI: 10.22630/PRS.2018.18.4.94.

Rocznik Statystyczny Rolnictwa (2001). Warszawa: GUS.

Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich (2007). Warszawa: GUS.

Rocznik Statystyczny Rolnictwa (2018). Warszawa: GUS.

Szczepaniak, I. (2009). Rola małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce (na przykładzie przemysłu spożywczego). Equilibrium, 2(1), 71–81.

Urban, S. (2014). Trzeci agregat agrobiznesu – przetwórstwo surowców rolniczych żywnościowych i nieżywnościowych. W: S. Urban (red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka (s. 46–58). Wrocław: Wydawnictwo UE we Wrocławiu.

Woźniak, M. G. (2006). Rozwój sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce a wzrost gospodarczy. Kraków: Wydawnictwo AE w Krakowie.

Pobrania

Opublikowane

2020-12-31

Jak cytować

Zuba-Ciszewska, M. (2020). Rola przemysłu spożywczego w gospodarce Polski. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 4(64), 69–86. https://doi.org/10.15584/nsawg.2020.4.5

Numer

Dział

Artykuły