Role of the food industry in Poland’s economy

Authors

  • Maria Zuba-Ciszewska Katedra Polityki Gospodarczej i Bankowości Instytut Ekonomii i Finansów Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

DOI:

https://doi.org/10.15584/nsawg.2020.4.5

Keywords:

food industry, processing of agricultural food and non-food raw materials, industrial economics

Abstract

The purpose of the work was to indicate the role of food industry enterprises in Poland. The paper presents comparative analyses over time, using the longest time horizon possible in terms of access to data. The work used statistical data published by the Central Statistical Office of Poland and Eurostat. A comparative analysis of the size of the food industry to the size of industrial processing was also used. When determining the physical availability of food that is provided by agriculture and the food industry, agricultural balances were used and the food self-sufficiency ratio calculated (i.e. the relation between domestic production and domestic use). The supply approach was used in line with the theory of industry structure. History confirmed that the agricultural raw material processing industry is more often located in the central and western parts of Poland. The production sold by over 17,000 entities (243 billion) constitutes over 1/5 of sold production of industrial processing. Every sixth employee in industrial processing is employed in the food industry, and their number has increased in recent years to 422,600. Despite the decrease in the number of enterprises, the value of sales of their products is growing, which is influenced partly by increasing production volume. The number and importance of large enterprises is growing. Although they constitute less than 2%, they are responsible for almost 56% of the value of sales, employing 46% of the employees. The phenomenon of food industry concentration has been growing in recent years. The degree of food self-sufficiency is maintained in most products. Apart from a few products, domestic consumption decreases when domestic production increases. The limited absorbency of the internal market, with growing imports, forces food industry companies to develop exports.

References

Bank Danych Lokalnych (2019). https://bdl.stat.gov.pl/BDL/start (2019.12.08).

Briz, J., de Felipe, I. (2006). Innovation and tradition - the two basic instruments in SME to compete in EU food market. W: T. Sikora, A. Strada (red.), The food industry in Europe. Tradition and Innovation (s. 27–44). Kraków: Wydawnictwo AE w Krakowie.

Carree, M., Thurik, R. (1999). Industrial structure and economic growth. W: D. B. Audretsch, R. Thurik (red.), Innovation, Industry Evolution and Employment (s. 86–110). Cambridge: Cambridge University Press.

Chechelski, P. (2015). Ewolucja łańcucha żywnościowego. W: I. Szczepaniak, K. Firlej (red.), Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna (s. 45–63). Kraków–Warszawa: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, IERiGŻ-PIB.

Dróżdż, J. (2016). Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu spożywczego w latach 2010–2014, Warszawa: IERiGŻ-PIB.

Eurostat (2019). https://ec.europa.eu/eurostat/data/database (2019.12.08).

Firlej, K. (2017). Przemysł spożywczy w Polsce. Nowa ścieżka rozwoju. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.

Gorynia, M. (1995). Mezoekonomia – modele samoregulacji branży. Ekonomista, 5, 815–837.

Gorynia, M., Jankowska, B., Maślak, E. (2000). Branża jako przedmiot badań w ekonomii. Gospodarka Narodowa, 3, 36–54.

Hamulczuk, M. (2014). Ryzyko cenowe a zmienność cen i relacji cenowych w rolnictwie. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 10(4), 54–67.

Jankowska, B. (2002). Branża jako mezosystem gospodarczy. Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 64, 233–243.

Kapusta, F. (2012). Agrobiznes. Warszawa: Difin.

Kapusta, F. (2017). Ewolucja bezpieczeństwa żywnościowego Polski i jej mieszkańców na początku XXI wieku. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 1(350), 161–178. DOI: 10.5604/00441600.1233007.

Kijek, A. (2013). Ryzyko sektorowe przemysłu przetwórczego. Modelowanie i ocena. Lublin: Wydawnictwo UMCS.

Kraciuk, J. (2008). Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym. Problemy Rolnictwa Światowego, 15, 33–41.

Kwasek, M. (2015). Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski. Warszawa: IERiGŻ-PIB.

Łopaciuk, W. (2019). Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nr 49. Warszawa: IERiGŻ-PIB.

Makieła, Z. (2008). Przedsiębiorczość regionalna. Warszawa: Difin.

Mroczek, R. (2018). Pozycja przemysłu spożywczego w łańcuchu żywnościowym w Polsce na przełomie XX/XXI wieku. Problemy Rolnictwa Światowego, 18(4), 23–37. DOI: 10.22630/PRS.2018.18.4.94.

Rocznik Statystyczny Rolnictwa (2001). Warszawa: GUS.

Rocznik Statystyczny Rolnictwa i Obszarów Wiejskich (2007). Warszawa: GUS.

Rocznik Statystyczny Rolnictwa (2018). Warszawa: GUS.

Szczepaniak, I. (2009). Rola małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce (na przykładzie przemysłu spożywczego). Equilibrium, 2(1), 71–81.

Urban, S. (2014). Trzeci agregat agrobiznesu – przetwórstwo surowców rolniczych żywnościowych i nieżywnościowych. W: S. Urban (red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka (s. 46–58). Wrocław: Wydawnictwo UE we Wrocławiu.

Woźniak, M. G. (2006). Rozwój sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce a wzrost gospodarczy. Kraków: Wydawnictwo AE w Krakowie.

Published

2020-12-31

How to Cite

Zuba-Ciszewska, M. (2020). Role of the food industry in Poland’s economy. Social Inequalities and Economic Growth, 4(64), 69–86. https://doi.org/10.15584/nsawg.2020.4.5

Issue

Section

Articles