Konieczność wapnowania gleb w województwie podkarpackim na przykładzie pola wydziałowej stacji doświadczalnej w Krasnem

Autor

  • Wacław Jarecki Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • Dorota Bobrecka-Jamro Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

Słowa kluczowe:

wapnowanie, odczyn

Abstrakt

W województwie podkarpackim za najważniejszy problem w produkcji rolniczej uznaje się nadmierne i utrzymujące się zakwaszenie gleb. Przeprowadzenie zabiegu wapnowania jest zatem niezbędne w większości gospodarstw rolnych. W efekcie przełoży się to na poprawę efektywności produkcji roślinnej i przyczyni do zahamowanie niekorzystnych zjawisk wynikających z utrzymującej się nadmiernej kwasowości gleb. Uzyskane dane pozwalają stwierdzić, że zużycie nawozów wapniowych w województwie podkarpackim nie uległo znaczącej poprawie. Systematycznego wapnowania, o różnej intensywności, wymaga nadal znaczący odsetek użytkowanych gleb, zwłaszcza w powiatach bieszczadzkim i leskim.

W badaniach własnych cykliczne stosowanie wapnowania, co cztery lata, podniosło pH gleby z kwaśnego do lekko kwaśnego.

Pobrania

Opublikowane

2009-12-27