Konieczność wapnowania gleb w województwie podkarpackim na przykładzie pola wydziałowej stacji doświadczalnej w Krasnem
Słowa kluczowe:
wapnowanie, odczynAbstrakt
W województwie podkarpackim za najważniejszy problem w produkcji rolniczej uznaje się nadmierne i utrzymujące się zakwaszenie gleb. Przeprowadzenie zabiegu wapnowania jest zatem niezbędne w większości gospodarstw rolnych. W efekcie przełoży się to na poprawę efektywności produkcji roślinnej i przyczyni do zahamowanie niekorzystnych zjawisk wynikających z utrzymującej się nadmiernej kwasowości gleb. Uzyskane dane pozwalają stwierdzić, że zużycie nawozów wapniowych w województwie podkarpackim nie uległo znaczącej poprawie. Systematycznego wapnowania, o różnej intensywności, wymaga nadal znaczący odsetek użytkowanych gleb, zwłaszcza w powiatach bieszczadzkim i leskim.
W badaniach własnych cykliczne stosowanie wapnowania, co cztery lata, podniosło pH gleby z kwaśnego do lekko kwaśnego.
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.