Ograniczenie wybranych środków produkcji w uprawie rzepaku ozimego: wyzwania i możliwości maksymalizacji plonu z zachowaniem aspektów ekologicznych

Autor

  • Marcin Fiedur SKN Zrównoważonego Rozwoju, Uniwersytet Rzeszowski
  • Kamil Królikowski SKN Zrównoważonego Rozwoju, Uniwersytet Rzeszowski
  • Wacław Jarecki Zakład Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2023.27.2.2

Słowa kluczowe:

intensywność uprawy, zrównoważony rozwój, zanieczyszczanie środowiska, aspekt ekologiczny, efektywność

Abstrakt

Badania przeprowadzone w sezonie 2021-2022 mają charakter wstępny, a ich celem było zwrócenie uwagi na korzyści wynikające z zachowywania aspektów ekologicznych w produkcji rolnej. W doświadczeniu porównano reakcję dwóch odmian rzepaku ozimego (Tigris, Riccardo KWS) na dwa poziomy intensywności uprawy oraz opłacalność zastosowanych zabiegów agrotechnicznych. Z przeprowadzonych badań wynika, że plon i skład chemiczny nasion był uzależniony od zastosowanej technologii uprawy. Korzystniejsze efekty ekonomiczne uzyskano z uprawy rzepaku ozimego na poziomie średnio intensywnym (A2), pomimo niższego plonu. Odmiana Tigris przewyższała badanymi parametrami odmianę Riccardo KWS F1. Wykazano, że w systemach uprawy mniej intensywnej zwiększa się efektywność wykorzystania użytych środków do produkcji co może przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Bartkowiak-Broda I., Wałkowski T., Ogrodowczyk M. 2005. Przyrodnicze i agrotechniczne możliwości kształtowania jakości nasion rzepaku. Pamiętnik Puławski. 139. 7-25.

Bełdycka-Bórawska A. 2023. Changes in the production of rapeseed in Poland after accession to the european union. Annals PAAAE 25 (4). doi: 10.5604/01.3001.0053.9443.

Budzyński S.W., Jankowski J.K., Truszkowski W. 2005. Rolnicza i ekonomiczna efektywność technologii produkcji nasion rzepaku ozimego w wybranych gospodarstwach wielkoobszarowych. Rośliny oleiste. 26. 407-409.

Jamiłkowska A., Hetman B., Skwaryło-Bednarz B., Kopacki M. 2017. Integrowana ochrona roślin w Polsce i Unii Europejskiej oraz prawne podstawy jej funkcjonowania. Praca poglądowa. Annales UMCS Sectio e Agricultura. 72 (1). doi: 10.24326/as.2017.1.8.

Jaskulska I., Jaskulski D. 2003. Wpływ wieloletniego nawożenia na kształtowanie właściwości gleby. Postępy Nauk Rolniczych. 4. 21-35.

Jarecki W., Skrobacz K., Lachowski T. 2022. Wpływ nawożenia dolistnego na plonowanie i skład chemiczny nasion rzepaku ozimego (Brassica napus L.). Agronomy Science. 77 (4). 49-59. doi: 10.24326/as.2022.4.4.

Jarecki W., Buczek J., Bobrecka-Jamro D. 2014. Efektywność ochrony insektycydowej rzepaku ozimego acetamiprydem. Fragm. Agron. 31(1). 18-24.

Koćmit A., Tomaszkiewicz T., Podlasiński M., Błażejczak D. 2008. Wpływ intensywnego użytkowana rolniczego na gleby średnie i ciężkie w warunkach Pomorza zachodniego. Cz.II. Rozwój procesów degradacji. Roczniki gleboznawcze. Warszawa. 59 (3/4). 142-151.

Kotecki A., Bartkowiak-Broda I., Jankowski K., Kołodziejczyk M., Kozak M, Kulig B., Serafin-Andrzejewska M. 2020. Uprawa roślin Tom 3. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 3. 317-376.

Lemanowicz J., Bartkowiak A. 2013. Wpływ intensywności uprawy roślin na zawartość i rozmieszczenie fosforu oraz metali ciężkich w wybranych profilach gleb płowych. Przegląd Naukowy: Inżynieria i Kształtowanie Środowiska. 61. 273-280.

Nieróbca P., Grabiński J., Szeleźniak E. 2008. Wpływ intensywności technologii uprawy zbóż w płodozmianie zbożowym na efektywność produkcyjną i ekonomiczną. Acta. Sci. Pol. Agricultura 7 (3). 73-80.

Rudko T. 2011. Uprawa rzepaku ozimego. Rzepak-zasady uprawy-zdrowa żywność, Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN w Lublinie. 6-66.

Tańska M., Rotkiewicz D. 2003. Wpływ różnych czynników na jakość nasion rzepaku. Rośliny Oleiste. 24. 596-616.

Wielebski F., Wójtowicz M. 2004. Wpływ czynników agrotechnicznych na skład chemiczny nasion odmiany mieszańcowej zrestorowanej w porównaniu z odmianą populacyjną i odmianami mieszańcowymi złożonymi. Rośliny oleiste. 25. 505-517.

Pobrania

Opublikowane

2023-12-25