Ograniczenie wybranych środków produkcji w uprawie rzepaku ozimego: wyzwania i możliwości maksymalizacji plonu z zachowaniem aspektów ekologicznych

Autor

  • Marcin Fiedur SKN Zrównoważonego Rozwoju, Uniwersytet Rzeszowski
  • Kamil Królikowski SKN Zrównoważonego Rozwoju, Uniwersytet Rzeszowski
  • Wacław Jarecki Zakład Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2023.27.2.2

Słowa kluczowe:

intensywność uprawy, zrównoważony rozwój, zanieczyszczanie środowiska, aspekt ekologiczny, efektywność

Abstrakt

Badania przeprowadzone w sezonie 2021-2022 mają charakter wstępny, a ich celem było zwrócenie uwagi na korzyści wynikające z zachowywania aspektów ekologicznych w produkcji rolnej. W doświadczeniu porównano reakcję dwóch odmian rzepaku ozimego (Tigris, Riccardo KWS) na dwa poziomy intensywności uprawy oraz opłacalność zastosowanych zabiegów agrotechnicznych. Z przeprowadzonych badań wynika, że plon i skład chemiczny nasion był uzależniony od zastosowanej technologii uprawy. Korzystniejsze efekty ekonomiczne uzyskano z uprawy rzepaku ozimego na poziomie średnio intensywnym (A2), pomimo niższego plonu. Odmiana Tigris przewyższała badanymi parametrami odmianę Riccardo KWS F1. Wykazano, że w systemach uprawy mniej intensywnej zwiększa się efektywność wykorzystania użytych środków do produkcji co może przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

Pobrania

Opublikowane

2023-12-25