Ograniczenie wybranych środków produkcji w uprawie rzepaku ozimego: wyzwania i możliwości maksymalizacji plonu z zachowaniem aspektów ekologicznych
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2023.27.2.2Słowa kluczowe:
intensywność uprawy, zrównoważony rozwój, zanieczyszczanie środowiska, aspekt ekologiczny, efektywnośćAbstrakt
Badania przeprowadzone w sezonie 2021-2022 mają charakter wstępny, a ich celem było zwrócenie uwagi na korzyści wynikające z zachowywania aspektów ekologicznych w produkcji rolnej. W doświadczeniu porównano reakcję dwóch odmian rzepaku ozimego (Tigris, Riccardo KWS) na dwa poziomy intensywności uprawy oraz opłacalność zastosowanych zabiegów agrotechnicznych. Z przeprowadzonych badań wynika, że plon i skład chemiczny nasion był uzależniony od zastosowanej technologii uprawy. Korzystniejsze efekty ekonomiczne uzyskano z uprawy rzepaku ozimego na poziomie średnio intensywnym (A2), pomimo niższego plonu. Odmiana Tigris przewyższała badanymi parametrami odmianę Riccardo KWS F1. Wykazano, że w systemach uprawy mniej intensywnej zwiększa się efektywność wykorzystania użytych środków do produkcji co może przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko naturalne.
Downloads
Bibliografia
Bartkowiak-Broda I., Wałkowski T., Ogrodowczyk M. 2005. Przyrodnicze i agrotechniczne możliwości kształtowania jakości nasion rzepaku. Pamiętnik Puławski. 139. 7-25.
Bełdycka-Bórawska A. 2023. Changes in the production of rapeseed in Poland after accession to the european union. Annals PAAAE 25 (4). doi: 10.5604/01.3001.0053.9443.
Budzyński S.W., Jankowski J.K., Truszkowski W. 2005. Rolnicza i ekonomiczna efektywność technologii produkcji nasion rzepaku ozimego w wybranych gospodarstwach wielkoobszarowych. Rośliny oleiste. 26. 407-409.
Jamiłkowska A., Hetman B., Skwaryło-Bednarz B., Kopacki M. 2017. Integrowana ochrona roślin w Polsce i Unii Europejskiej oraz prawne podstawy jej funkcjonowania. Praca poglądowa. Annales UMCS Sectio e Agricultura. 72 (1). doi: 10.24326/as.2017.1.8.
Jaskulska I., Jaskulski D. 2003. Wpływ wieloletniego nawożenia na kształtowanie właściwości gleby. Postępy Nauk Rolniczych. 4. 21-35.
Jarecki W., Skrobacz K., Lachowski T. 2022. Wpływ nawożenia dolistnego na plonowanie i skład chemiczny nasion rzepaku ozimego (Brassica napus L.). Agronomy Science. 77 (4). 49-59. doi: 10.24326/as.2022.4.4.
Jarecki W., Buczek J., Bobrecka-Jamro D. 2014. Efektywność ochrony insektycydowej rzepaku ozimego acetamiprydem. Fragm. Agron. 31(1). 18-24.
Koćmit A., Tomaszkiewicz T., Podlasiński M., Błażejczak D. 2008. Wpływ intensywnego użytkowana rolniczego na gleby średnie i ciężkie w warunkach Pomorza zachodniego. Cz.II. Rozwój procesów degradacji. Roczniki gleboznawcze. Warszawa. 59 (3/4). 142-151.
Kotecki A., Bartkowiak-Broda I., Jankowski K., Kołodziejczyk M., Kozak M, Kulig B., Serafin-Andrzejewska M. 2020. Uprawa roślin Tom 3. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 3. 317-376.
Lemanowicz J., Bartkowiak A. 2013. Wpływ intensywności uprawy roślin na zawartość i rozmieszczenie fosforu oraz metali ciężkich w wybranych profilach gleb płowych. Przegląd Naukowy: Inżynieria i Kształtowanie Środowiska. 61. 273-280.
Nieróbca P., Grabiński J., Szeleźniak E. 2008. Wpływ intensywności technologii uprawy zbóż w płodozmianie zbożowym na efektywność produkcyjną i ekonomiczną. Acta. Sci. Pol. Agricultura 7 (3). 73-80.
Rudko T. 2011. Uprawa rzepaku ozimego. Rzepak-zasady uprawy-zdrowa żywność, Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN w Lublinie. 6-66.
Tańska M., Rotkiewicz D. 2003. Wpływ różnych czynników na jakość nasion rzepaku. Rośliny Oleiste. 24. 596-616.
Wielebski F., Wójtowicz M. 2004. Wpływ czynników agrotechnicznych na skład chemiczny nasion odmiany mieszańcowej zrestorowanej w porównaniu z odmianą populacyjną i odmianami mieszańcowymi złożonymi. Rośliny oleiste. 25. 505-517.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.