Minimalizacja strat w produkcji na przykładzie gospodarstwa sadowniczego

Autor

  • Emilia Radzimowska SKN Animal Equus, Wydział Technologiczno-Przyrodniczy, Uniwersytet Rzeszowski
  • Jadwiga Topczewska Katedra Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2025.29.1.8

Słowa kluczowe:

minimalizacja, straty, produkcja, owoce, jakość, zbiór, logistyka

Abstrakt

Celem pracy było przedstawienie technologii produkcji owoców twardych na przykładzie gruszy oraz wskazanie możliwości minimalizacji strat w procesie produkcji poprzez usprawnienie działań podejmowanych na każdym etapie procesu produkcji, od przygotowania sadu, przez pielęgnację, ochronę roślin i zbiór, aż po magazynowanie, sortowanie i transport owoców. Kluczowe znaczenie mają działania prewencyjne oraz wykorzystanie nowoczesnych technologii w produkcji i przechowalnictwie, które pozwalają ograniczyć liczbę owoców niespełniających wymogów jakościowych. Zastosowanie odpowiednich warunków chłodniczych, logistyki oraz optymalizacja procesów sortowania umożliwiają ograniczenie strat ilościowych i jakościowych. Efektywne zarządzanie łańcuchem chłodniczym oraz dostosowanie metod zbioru i transportu do właściwości owoców przyczynia się do poprawy rentowności produkcji oraz redukcji negatywnego wpływu na środowisko poprzez zmniejszenie marnotrawstwa żywności oraz innych zasobów.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Bryk H. 2021. Ostatnia prosta przed zbiorami. Sad nowoczesny. 8. 22-26.

Chojnicki J., Kostecka J. 2024. Rozpoznanie i przeciwdziałanie zagrożeniom funkcji gleb–wybrane aspekty podstawowej wiedzy dla decydentów. Polish Journal for Sustainable Development. 28(1). 45-59. DOI: 10.15584/pjsd.2024.28.1.4.

Góral J., Rembisz W. 2017. Produkcja w rolnictwie w kontekście ochrony środowiska. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. 104(1). 7-21. DOI: 10.22630/RNR.2017.104.1.1.

Kiniorska I., Brambert P., Kamińska W. 2021. Inteligentne rozwiązania technologiczne w działalności rolniczej. Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna. 55. 45-66. https://doi.org/10.14746/rrpr.2021.55.05.

Klepacki B. 2018. Agrobiznes i agrologistyka- pojęcie i specyfikacje. Journal of Modern Science. 4 (39). 103-116.

Kostecka J., Kostecki A.W. 2016. Transformacja wsi oparta na innowacjach w zakresie ochrony środowiska. Studia KPZK. PAN. (173). 197-212.

Kuziemska B., Trębicka J., Pieniak-Lendzion K. 2016. Logistyka transportu w rolnictwie. Zeszyty Naukowe Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. 109(36). 161-171.

Łakomiak A. 2017. Kapitał intelektualny polskiego sadownictwa. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. 19(5). 135-142. doi: 10.5604/01.3001.0010.6221.

Lepaja L., Lepaja K., Kullaj E., Balaj N. 2024. The influence of drip irrigation on water efficiency in pear cultivation. Journal of Ecological Engineering. 25(7). 241-245. https://doi.org/10.12911/22998993/188579.

Lipa T., Szot I., Dobrzański P., Kaplan M., Baryła P. 2018. Podatność gruszek na obicia po zbiorze i przechowywaniu. Acta Agrophysica. 25(4). 485-499. doi:10.31545/aagr/102717.

Milewski T., Miziołek D., Pytkowska R., Serafin K., Zaremba Ł. 2025. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2024 r. Główny Urząd Statystyczny. Warszawa. [dok. elektr.: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/produkcja-upraw-rolnych-i-ogrodniczych-w-2024-r-,9,23.html. data dostępu 15.05.2025].

Oleszczak M. 2021. Nie za wcześnie, nie za późno, czyli jak wyznaczać termin zbioru owoców? Sad. 9. 34-35.

Rusnak J. 2023. Cięcie drzew i krzewów owocowych. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Karniowce.

Rysz M., Szymańska E.J. 2023. Wdrażanie innowacji w gospodarstwach sadowniczych o różnej skali produkcji owoców. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Logistyki. 8(2). 73-88. DOI: 10.22630/EIOL.2023.8.2.13.

Saquet A.A. 2019. Storage of pears. Scientia Horticulturae. 246. 1009-1016. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.11.091.

Soik G. (red.) 2025. Program ochrony gruszy. Instytut sadownictwa. Skierniewice. [dok. elektr.: https://www.inhort.pl/files/sor/programy_ochrony/Program_ochrony_gruszy.pdf. data dostępu 28.06.2025].

Soska J. 2007. Uprawa gruszy. Wyd. Plantpress. Kraków. 5.

Venturi, M., Manfrini, L., Perulli, G. D., Boini, A., Bresilla, K., Corelli Grappadelli, L., & Morandi, B. (2021). Deficit irrigation as a tool to optimize fruit quality in abbé fetél pear. Agronomy, 11(6), 1141. https://doi.org/10.3390/agronomy11061141.

Pobrania

Opublikowane

2025-06-30

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>