O nazwach pizzy w polskich lokalach gastronomicznych na tle kategorii glokalności

Autor

  • Piotr Tomasik Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

DOI:

https://doi.org/10.15584/slowo.2022.13.27

Słowa kluczowe:

onomastyka, nazwa własna, pizza, glokalność

Abstrakt

Artykuł poświęcony jest poszukiwaniu miejsca nazw pizzy w systemie onomastycznym. Autor rozważa stopień prioprialności badanych jednostek leksykalnych. Tłem analizy jest kulturowa kategoria glokalności.

Pobrania

Opublikowane

2022-12-15

Jak cytować

Tomasik, P. (2022). O nazwach pizzy w polskich lokalach gastronomicznych na tle kategorii glokalności. Słowo. Studia językoznawcze, (13), 408–417. https://doi.org/10.15584/slowo.2022.13.27

Numer

Dział

METODOLOGIA, INNE KATEGORIE NAZW WŁASNYCH