O nazwach pizzy w polskich lokalach gastronomicznych na tle kategorii glokalności
DOI:
https://doi.org/10.15584/slowo.2022.13.27Słowa kluczowe:
onomastyka, nazwa własna, pizza, glokalnośćAbstrakt
Artykuł poświęcony jest poszukiwaniu miejsca nazw pizzy w systemie onomastycznym. Autor rozważa stopień prioprialności badanych jednostek leksykalnych. Tłem analizy jest kulturowa kategoria glokalności.
Downloads
Bibliografia
Altkorn, J. (red.). (2004). Podstawy marketingu. Kraków: Instytut Marketingu.
Badyda, E. (2011). O problemach z ustaleniem postaci chrematonimu – na przykładzie nazw polskich wyrobów cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 31–41). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
De Certeau, M., Giard, L., Mayol, P. (2011). Wynaleźć codzienność. 2. Mieszkać, gotować, K. Thiel-Jańczuk (tłum.). Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Gałkowski, A. (2011). Chrematonomastyka jako autonomizująca się subdyscyplina nauk onomastycznych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 181–193). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Grodziński, E. (1973). Zarys ogólnej teorii imion własnych, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
Honl, I. (1966). O tyronymech – názvechsýrů, Zpravodaj Místopisnékomise ČSAV, VII, 5–9.
Jaros, W. (2011). Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 215–233). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Lech-Kirstein, D. (2011). Kreacje nazewnicze w nazwach drinków. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 283–292). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Lech-Kirstein, D. (2020). Nazwa własna a nazwa pospolita – dylematy z pogranicza chrematonimii. W: I. Domaciuk-Czarny, M. Kojder, A. Siwiec (red.), Ze studiów nad nazwami własnymi. Terminologia. Teoria i metodologia badań. Zagadnienia nazwotwórstwa (s. 239–250). Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.
Magda-Czekaj, M. (2011). Czy nazwy herbat to chrematonimy? W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 311–318). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Paleczny, T. (2008). Socjologia tożsamości. Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM.
Pizzeria Twoja Pizza. Ulotka ważna od 1.02.2021, [brak roku i miejsca wydania].
Šrámek, R. (1999). Úvod do obecnéonomastiky. Brno: Masarykovauniverzita.
Tomanová, M. (2009). Motivace názvů současných esach piv. W: J. David, M. Čornejová, M. Harvalík (red.), Mnohotvárnost a specifičnost onomastiky. IV česká onomastická konferencje, 15.–17. Září 2009, Ostrava – sborník příspěvků (s. 487–494). Ostrava: Ostravská univerzita.
Witaszek-Samborska, M. (2005). Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie. Poznań: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Online Etymology Dictionary, https://www.etymonline.com/ [dostęp: 13.04.2022].
Menu pizzerii Ciao Ciao Kożuchów, http://ciao-ciao.pl/menu/ [dostęp: 22.09.2022].
Menu pizzerii Margarita Mrągowo, https://pizzeriamargarita.pl [dostęp: 22.09.2022].
Menu pizzerii Telepizza, www.telepizza.pl/menu [dostęp: 16.10.2021].
Menu pizzerii Pizza i Gitara Bydgoszcz, www.pizzaigitara.pl [dostęp: 14.10.2021].
Menu pizzerii Pizze Świata Ostrowiec Świętokrzyski, www.facebook.com/pizzeswiata1 [dostęp: 13.04.2022].
Menu pizzerii Biesiadowo Rąbień, www.zjemy.co/menu-biesiadowo-rabien-okrezna [dostęp: 10.09.2022].
Menu pizzerii Roma Gostyń, http://pizzeria-roma.com.pl/ [dostęp: 3.02.2021].
Zjemy.co portal internetowy, www.zjemy.co/menu-pizzeria-bydgoszczanka-bydgoszcz [dostęp: 11.04.2022].
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Słowo. Studia językoznawcze

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.