O nazwach pizzy w polskich lokalach gastronomicznych na tle kategorii glokalności

Autor

  • Piotr Tomasik Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

DOI:

https://doi.org/10.15584/slowo.2022.13.27

Słowa kluczowe:

onomastyka, nazwa własna, pizza, glokalność

Abstrakt

Artykuł poświęcony jest poszukiwaniu miejsca nazw pizzy w systemie onomastycznym. Autor rozważa stopień prioprialności badanych jednostek leksykalnych. Tłem analizy jest kulturowa kategoria glokalności.

Downloads

Bibliografia

Altkorn, J. (red.). (2004). Podstawy marketingu. Kraków: Instytut Marketingu.

Badyda, E. (2011). O problemach z ustaleniem postaci chrematonimu – na przykładzie nazw polskich wyrobów cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 31–41). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

De Certeau, M., Giard, L., Mayol, P. (2011). Wynaleźć codzienność. 2. Mieszkać, gotować, K. Thiel-Jańczuk (tłum.). Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Gałkowski, A. (2011). Chrematonomastyka jako autonomizująca się subdyscyplina nauk onomastycznych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 181–193). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Grodziński, E. (1973). Zarys ogólnej teorii imion własnych, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.

Honl, I. (1966). O tyronymech – názvechsýrů, Zpravodaj Místopisnékomise ČSAV, VII, 5–9.

Jaros, W. (2011). Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 215–233). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Lech-Kirstein, D. (2011). Kreacje nazewnicze w nazwach drinków. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 283–292). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Lech-Kirstein, D. (2020). Nazwa własna a nazwa pospolita – dylematy z pogranicza chrematonimii. W: I. Domaciuk-Czarny, M. Kojder, A. Siwiec (red.), Ze studiów nad nazwami własnymi. Terminologia. Teoria i metodologia badań. Zagadnienia nazwotwórstwa (s. 239–250). Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.

Magda-Czekaj, M. (2011). Czy nazwy herbat to chrematonimy? W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 311–318). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Paleczny, T. (2008). Socjologia tożsamości. Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM.

Pizzeria Twoja Pizza. Ulotka ważna od 1.02.2021, [brak roku i miejsca wydania].

Šrámek, R. (1999). Úvod do obecnéonomastiky. Brno: Masarykovauniverzita.

Tomanová, M. (2009). Motivace názvů současných esach piv. W: J. David, M. Čornejová, M. Harvalík (red.), Mnohotvárnost a specifičnost onomastiky. IV česká onomastická konferencje, 15.–17. Září 2009, Ostrava – sborník příspěvků (s. 487–494). Ostrava: Ostravská univerzita.

Witaszek-Samborska, M. (2005). Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie. Poznań: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Online Etymology Dictionary, https://www.etymonline.com/ [dostęp: 13.04.2022].

Menu pizzerii Ciao Ciao Kożuchów, http://ciao-ciao.pl/menu/ [dostęp: 22.09.2022].

Menu pizzerii Margarita Mrągowo, https://pizzeriamargarita.pl [dostęp: 22.09.2022].

Menu pizzerii Telepizza, www.telepizza.pl/menu [dostęp: 16.10.2021].

Menu pizzerii Pizza i Gitara Bydgoszcz, www.pizzaigitara.pl [dostęp: 14.10.2021].

Menu pizzerii Pizze Świata Ostrowiec Świętokrzyski, www.facebook.com/pizzeswiata1 [dostęp: 13.04.2022].

Menu pizzerii Biesiadowo Rąbień, www.zjemy.co/menu-biesiadowo-rabien-okrezna [dostęp: 10.09.2022].

Menu pizzerii Roma Gostyń, http://pizzeria-roma.com.pl/ [dostęp: 3.02.2021].

Zjemy.co portal internetowy, www.zjemy.co/menu-pizzeria-bydgoszczanka-bydgoszcz [dostęp: 11.04.2022].

Pobrania

Opublikowane

2022-12-15

Jak cytować

Tomasik, P. (2022). O nazwach pizzy w polskich lokalach gastronomicznych na tle kategorii glokalności. Słowo. Studia językoznawcze, (13), 408–417. https://doi.org/10.15584/slowo.2022.13.27

Numer

Dział

METODOLOGIA, INNE KATEGORIE NAZW WŁASNYCH