On the names of the of pizza in Poland – against the background of the category of glocality
DOI:
https://doi.org/10.15584/slowo.2022.13.27Keywords:
onomastics, pizza, glocality, proper nameAbstract
The article is devoted to the localization of the names of pizza in the onomastic system. The author considers the degree of priopriality of studied lexical units. The background of the analysis is the cultural analysis of the glocality category.Downloads
References
Altkorn, J. (red.). (2004). Podstawy marketingu. Kraków: Instytut Marketingu.
Badyda, E. (2011). O problemach z ustaleniem postaci chrematonimu – na przykładzie nazw polskich wyrobów cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 31–41). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
De Certeau, M., Giard, L., Mayol, P. (2011). Wynaleźć codzienność. 2. Mieszkać, gotować, K. Thiel-Jańczuk (tłum.). Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Gałkowski, A. (2011). Chrematonomastyka jako autonomizująca się subdyscyplina nauk onomastycznych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 181–193). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Grodziński, E. (1973). Zarys ogólnej teorii imion własnych, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
Honl, I. (1966). O tyronymech – názvechsýrů, Zpravodaj Místopisnékomise ČSAV, VII, 5–9.
Jaros, W. (2011). Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 215–233). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Lech-Kirstein, D. (2011). Kreacje nazewnicze w nazwach drinków. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 283–292). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Lech-Kirstein, D. (2020). Nazwa własna a nazwa pospolita – dylematy z pogranicza chrematonimii. W: I. Domaciuk-Czarny, M. Kojder, A. Siwiec (red.), Ze studiów nad nazwami własnymi. Terminologia. Teoria i metodologia badań. Zagadnienia nazwotwórstwa (s. 239–250). Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.
Magda-Czekaj, M. (2011). Czy nazwy herbat to chrematonimy? W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności (s. 311–318). Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Paleczny, T. (2008). Socjologia tożsamości. Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM.
Pizzeria Twoja Pizza. Ulotka ważna od 1.02.2021, [brak roku i miejsca wydania].
Šrámek, R. (1999). Úvod do obecnéonomastiky. Brno: Masarykovauniverzita.
Tomanová, M. (2009). Motivace názvů současných esach piv. W: J. David, M. Čornejová, M. Harvalík (red.), Mnohotvárnost a specifičnost onomastiky. IV česká onomastická konferencje, 15.–17. Září 2009, Ostrava – sborník příspěvků (s. 487–494). Ostrava: Ostravská univerzita.
Witaszek-Samborska, M. (2005). Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie. Poznań: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Online Etymology Dictionary, https://www.etymonline.com/ [dostęp: 13.04.2022].
Menu pizzerii Ciao Ciao Kożuchów, http://ciao-ciao.pl/menu/ [dostęp: 22.09.2022].
Menu pizzerii Margarita Mrągowo, https://pizzeriamargarita.pl [dostęp: 22.09.2022].
Menu pizzerii Telepizza, www.telepizza.pl/menu [dostęp: 16.10.2021].
Menu pizzerii Pizza i Gitara Bydgoszcz, www.pizzaigitara.pl [dostęp: 14.10.2021].
Menu pizzerii Pizze Świata Ostrowiec Świętokrzyski, www.facebook.com/pizzeswiata1 [dostęp: 13.04.2022].
Menu pizzerii Biesiadowo Rąbień, www.zjemy.co/menu-biesiadowo-rabien-okrezna [dostęp: 10.09.2022].
Menu pizzerii Roma Gostyń, http://pizzeria-roma.com.pl/ [dostęp: 3.02.2021].
Zjemy.co portal internetowy, www.zjemy.co/menu-pizzeria-bydgoszczanka-bydgoszcz [dostęp: 11.04.2022].
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Słowo. Studia językoznawcze

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.