Chów zwierząt w gospodarstwach ekologicznych w aspekcie zrównoważonego rozwoju

Autor

  • Zofia Sokołowicz Katedra Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • Jadwiga Topczewska Katedra Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2016.20.18

Słowa kluczowe:

gospodarstwa ekologiczne, chów zwierząt, zrównoważony rozwój

Abstrakt

Celem badań było oszacowanie skali chowu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych w Polsce. Udział ekologicznych użytków rolnych w Polsce wzrósł z 2,07% w 2010 roku do 3,82% w 2014 roku. Liczba producentów ekologicznych po zakończonym okresie konwersji wynosiła na koniec 2014 roku, 21020 sztuk. Tylko 17,37% gospodarstw ekologicznych deklarowało utrzymywanie zwierząt gospodarskich. Różnice między województwami były znaczące; od 5,30% w lubuskim do 72,61% w małopolskim. Wśród producentów ekologicznych prowadzących chów zwierząt, najliczniejszą grupę stanowili utrzymujący krowy mleczne (9,1%) i bydło mięsne (6,8%) oraz kury nioski (10,30%) a najmniej liczną- utrzymujący kozy i konie. W przypadku produkcji mlecznej największe stada utrzymywali rolnicy ekologiczni na terenie woj. zachodniopomorskiego (20,6 sztuk).

Pobrania

Opublikowane

2016-11-27

Inne teksty tego samego autora