Animal husbandry in ecological farms in the aspect of sustainable development

Authors

  • Zofia Sokołowicz Katedra Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • Jadwiga Topczewska Katedra Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2016.20.18

Keywords:

organic farming, livestock farming, sustainable development

Abstract

The objective of the current paper was to estimate the scale of animal husbandry in ecological farms in Poland. The share of ecological farms increased from 2.7% in 2010 to 3.82% in 2014 in Poland. The number of organic producers reached 21020 farms after their conversion at the end of 2014. Only 17.37% of ecological farms confirmed their involvement of animal husbandry. Disparities between the provinces were significant, ranging from 5.3% in Lubuskie to 72.61% in Malopolskie. The largest group of livestock keepers from amongst the ecological producers was made up of those that kept dairy cattle (9.1%),followed by beef cattle (6.8%) and layers (10.3%), whilst the least were those keeping goats and hoses. The largest herds (20.6 individuals), in respect of dairy cattle, were kept by ecological farmers from Zachodniopomorskie.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bera M. 2014. Rolnictwo jako czynnik rozwojowy gmin położonych na obszarach chronionych. Progress in Economic Sciences. 1. 121-129.

Brodzińska K. 2010. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego. Zesz. Nauk. Problemy Roln. Światowego. T. 10 (XXV). 2. 12-21.

Domagalska J., Buczkowska M. 2015. Rolnictwo ekologiczne – szanse i perspektywy rozwoju. Problemy Higieny Epidemiol. 96 (2). 370-376.

Herbut E., Walczak J. 2015. Polska produkcja zwierzęca a Wspólna Polityka Rolna. Wiadomości Zootechniczne. RLIII. 4. 109-120.

Kołodziejczak A. 2015. Wielofunkcyjność rolnictwa jako czynnik rozwoju zrównoważonego obszarów wiejskich w Polsce. Studia Obszarów Wiejskich. T. 37. 131-142.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. 2015. Raport dotyczący rolnictwa ekologicznego.

Komorowska D. 2015. Znaczenie rolnictwa ekologicznego w Polsce. Roczniki Naukowe SERiA. T. XVII. 2. 119-126.

Kostecka J., Mroczek JR. 2007. Świadomość ekologiczna rolników a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich Podkarpacia. Ekonomia i środowisko. 2 (32). 165-177.

Kostecka J., Kostecki A. W. 2016. Transformacja wsi oparta na innowacjach w zakresie ochrony środowiska. Studia KPZK PAN. CLXXIII.

Kowalska A. 2015. Rolnictwo ekologiczne jako czynnik rozwoju zrównoważonej konsumpcji. J. Agribus. Rural Dev. 3(37). 467-476. DOI: 10.17306/JARD.2015.49.

Mroczek JR. 2013. Dobrostan zwierząt jako element retardacji przekształcania zasobów produkcji zwierzęcej. Inżynieria ekologiczna. 34. 181-188.

Nachtman G. 2015. Gospodarstwa łączące ekologiczne i konwencjonalne metody produkcji na tle ekologicznych. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. 3 (344). 129-147.

Staniak S. 2014. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Polish Journal of Agronomy. 19. 25-35.

Rocznik statystyczny Rolnictwa 2015. 2015. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.

Szeląg-Sikora A., Kowalski J. 2012. Efektywność rolniczej produkcji ekologicznej w zależności od kierunku produkcji gospodarstwa rolnego. Inżynieria ekologiczna. 4(139). T. 1. 421-429.

Żmija D. 2014. Zrównoważony rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce. Studia Ekonomiczne. Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach. 166. 149-158.

Published

2016-11-27

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>