Why do our children eat garbage - determinants of eating behavior
DOI:
https://doi.org/10.15584/kpe.spec.crae.2024.32Keywords:
junk food, fast food, McDonald’sAbstract
Many factors influence children's food choices, including media, social pressure, personal taste preferences, and marketing strategies of food-producing companies. In this article, I emphasize the psychological aspects of this phenomenon. By junk food, I mean primarily fast-food products, low nutritional value, high calories, highly processed, and ready for quick consumption. The direct inspiration for writing this text was the Supreme Audit Office's report on the inspection of health care for children and adolescents and reports indicating a decline in the physical fitness of school-age children. I distinguished six categories, four main ones: “food is pleasure”, “emotional eating”, “food
is love”, “the magic of place” and two additional ones: “peer influences” and “parental influences”.
References
Badania aktywności fizycznej dzieci i młodzieży. Jest źle, https://www.onet.pl › informacje › wsip › wyniki-bada... (dostęp: 20.04.2024).
Bandura A., Teoria społecznego uczenia się, Warszawa 2007.
Brytek-Matera A., Rybicka Klimczyk A., Wizerunek ciała w anoreksji i bulimii psychicznej, Warszawa 2009.
Buczak A., Zachowania żywieniowe gimnazjalistów i studentów w kontekście wpływu społecznego, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2013, t. 19, nr 2.
Czepczor K., Brytek-Matera A., Jedzenie pod wpływem emocji, Warszawa 2017.
Dallman M.F., Stress-induced obesity and the emotional nervous system, „Trends in endocrinology and metabolism” 2009, nr 21(3).
Decyk-Chęcel A., Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2017, nr 98(2).
Druk nr 1127-A – o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/B6CC3E159963EF5FC1257BD5002E5FEB/%24File/1127-A.pdf.
Harton A., Zachowania żywieniowe dzieci w Polsce [w:] Zdrowie publiczne. Monografie, t. II: Zdrowie dzieci i młodzieży w wymiarze socjomedycznym, red. J. Szymborski, W. Zatoński, Warszawa 2013.
Izdebski P., Rucińska-Niesyn A., Psychologiczne uwarunkowania otyłości u dzieci – rola rodziny, „Rocznik Naukowy Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy. Transdyscyplinarne Studia o Kulturze (i) Edukacji” 2009, nr 4.
Jaczewska-Schuetz J., Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci i jak ich uniknąć, czyli wyzwanie dla współczesnego rodzica, https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/najczestsze-bledy-w-zywieniu-dzieci-i-jak-ich-uniknac-czyli-wyzwanie-dla-wspolczesnego-rodzica/ (dostęp: 17.10.2023).
Jarosz M., Wolnicka K., Kłosowska J., Czynniki środowiskowe związane z występowaniem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, „Postępy Nauk Medycznych” 2011, nr 9.
Karpowicz A., Jedzenie pod wpływem stresu i emocji, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/odchudzanie/radypsychologa/71178,jedzenie-pod-wplywem-stresu-i-emocji (dostęp: 24.102023).
Kryska S., Grajek M., Sobczyk K., Czynniki rodzinne wpływające na kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci, „Pielęgniarstwo Polskie” 2015, nr 2(56).
Lustig R., Słodka pułapka. Jak wygrać z cukrem, żywnością przetworzoną, otyłością i chorobami, Łódź 2015.
Lustig R., Co sprawia, że fast food uzależnia, https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/otylosc/co-sprawia-ze-fast-food-uzaleznia-aa-QrUS-CsM8-TuSu.html (dostęp: 24.10.2023).
Macht M., Dettmer D., Everyday mood and emotions after eating a chocolate bar or an apple, „Appetite” 2006, nr 46(3).
Masz ochotę na hamburgera z McDonald’s? Przeczytaj..., http://www.narkotyki.pl/zaburzenia-odzywianiadieta/conalds/ (dostęp: 24.10.2023).
Modele wyborów żywieniowych i sposoby pracy z nimi, https://www.studocu.com/pl/document/uniwersytet-przyrodniczy-w-poznaniu/zywienie-czlowieka/wyklad-nr-5-podst-diet/15772525 (dostęp: 22.11.2023).
Nęcki T., Endorfiny (hormony szczęścia) – budowa, wydzielanie, działanie, https://www.poradnikzdrowie.pl › Zdrowie › Hormony (dostęp: 24.10.2023).
Opieka zdrowotna nad dziećmi i młodzieżą w wieku szkolnym, http://orka.sejm.gov.pl/zapisy8.nsf/0/B9654EAB4DAD7823C12583B60049881A/%24File/0405908.pdf (dostęp: 29.07.2023).
Piaget J., Narodziny inteligencji dziecka, Warszawa 1966.
Raport o stanie aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w Polsce w ramach projektu Global Matrix 4.0, https://www.activehealthykids.org/wp-content/uploads /2022/10/Poland-report-card-long-form-2022.pdf (dostęp: 19.04.2024).
Raport Rzecznika Praw Dziecka, Dzieciom brakuje energii życiowej, https://brpd.gov.pl › 2022/02/09 › wyniki-badan-rzeczni... (dostęp: 20.04.2024).
Raport Rzecznika Praw Dziecka, Rodzice nie wiedzą, jak czują się ich dzieci, https://brpd.gov.pl/2023/01/30/badanie-rodzice-nie-wiedza-jak-czuja-sie-ich-dzieci/ (dostęp: 20.10.2023).
Ritzer G., Magiczny świat konsumpcji, Warszawa 2009.
Siemaszko A., Jak „śmieciowe” jedzenie wpływa na stan zdrowia? Jedzenie ultraprzetworzonej żywności ma związek z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, https://stronazdrowia.pl/jak-smieciowe-jedzenie-wplywa-na-stan-zdrowia-jedzenie-ultraprzetworzonej-zywnosci-ma-zwiazek-z-wyzszym-ryzykiem-przedwczesnej/ar/c14-17024899 (dostęp: 24.05.2023).
Skład burgera z McDonald`s, https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=sk%C5%82ad+burgera+z+mac+donalds (dostęp: 21.04.2023).
Stowarzyszenie Edukatorów Żywieniowych „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/otylosc/stowarzyszenie-edukatorow-zywieniowych-zdrowo-jemy-zdrowo-rosniemy-aa-WKow-oKQC-nr3N.html (dostęp: 22.11.2023).
Tannahill A., Health promotion: the Tannahill model revisited, „Pubic Health”, nr 123, za: B. Woynarowska, Edukacja zdrowotna, Warszawa 2017.
Walczak K., Dlaczego jemy śmieci [w:] Śmieć w kulturze, red. K. Kulikowska, C. Obracht-Prondzyński, Gdańsk 2015.
Wądołowska L., Babicz-Zielińska E., Czarnocińska J., Food choice models and their relation with food preferences and eating frequency in the Polish population: POFPRES study, „Food Policy” 2008, nr 33(2).
Wyśmienita zabawa z zestawem Happy Meal, https://www.google.com/search?q=happy+meal+mcdonald&client (dostęp: 21.11.2023).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.