Scale of livestock transport in the European Union

Authors

  • Jadwiga Topczewska Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
  • Wanda Krupa Katedra Etologii Zwierząt i Łowiectwa, Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Zofia Sokołowicz Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski
  • Małgorzata Ormian Zakład Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2023.27.1.7

Abstract

Agricultural policy and the profitability of production are conducive to the movement of animals not only for slaughter, but also for pig fattening or cattle fattening. The largest producers transport animals both in intra-EU trade and to third countries. Transporting animals, especially over long distances, involves significant environmental costs. In contrast, the transport of carcasses or meat is more beneficial in terms of its impact on the environment and climate change. It appears that changes in this area may be accelerated by pressure from consumer choices.

Published

2023-06-30

Most read articles by the same author(s)