Struktura receptury kulinarnej na przykładzie przepisów na wypieki
Abstrakt
The article covers the structure of culinary recipes. The analysis includes 151 recipes for cakes excerpted from a hand-made file of family recipes collected for over fifty years. The text discusses the three-element, consistent and logically ordered structure of the recipe, such as title, list of components, the procedures. It also presents the functions (identification, informative, pragmatic) performed by these segments in the analyzed texts of cake recipes.
Downloads
Bibliografia
Ćwierczakiewiczowa L., 1908, Baby, placki i mazurki, Warszawa.
Dunaj B. red., 1996, Słownik współczesnego języka polskiego, Warszawa.
Lesz-Duk M., 2002, Słownictwo kulinarne we współczesnej polszczyźnie, „Prace Naukowe Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Częstochowie”. Filologia Polska. Językoznawstwo, cz. 4, s. 175–180, [online], http://dlibra.bg.ajd.czest.pl:8080/dlibra/docmetadata?id=1033 &from=pubindex&dirids=4&lp=1668 [dostęp: 18.11.2014].
Przybylska R., 2003, Wstęp do nauki o języku polskim. Podręcznik dla szkół wyższych, Kraków.
Rzetelska-Feleszko E., 2005, Polskie nazwy własne. Encyklopedia, Kraków.
Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.
Zawistowska Z., 1990 [1981], Książka kucharska, Warszawa [wyd. VIII].
Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.