Mięso wieprzowe w zrównoważonej gospodarce żywnościowej
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2015.19.10Słowa kluczowe:
zrównoważony rozwój, gospodarka żywnościowa, mięso wieprzoweAbstrakt
Podstawą zrównoważonego rozwoju jest odpowiedzialna produkcja i konsumpcja żywności. Mięso od najdawniejszych czasów traktowane jest jako pokarm prestiżowy, świadczący o dobrobycie i zamożności społeczeństwa. Wieprzowina ze względu na skład chemiczny, wartość odżywczą oraz zawartość pełnowartościowego białka o korzystnych dla organizmu proporcjach aminokwasów, pełni istotną rolę w gospodarce żywnościowej, jako surowiec dla przemysłu mięsnego. Intensywne technologie chowu świń niekorzystnie oddziaływają na środowisko naturalne i zrównoważony rozwój, będąc źródłem zanieczyszczeń wody, gleby i powietrza, zarówno w skali kraju, jak i w wymiarze globalnym.
Downloads
Bibliografia
Blicharski T., Książek P., Pośpiech E., Migdał W., Jóźwiak A., Poławska E., Lisiak D. 2013. Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów. Wyd. PZHiPTCh POLSUS. 136-137.
Blicharski T., Hammermeister A., Warda A. 2014. Aktualna wartość odżywcza mięsa wieprzowego. Gospodarka Mięsna. 7. 20-23.
Borys T. 2003. Partnerstwo jako zasada zrównoważonego rozwoju. [w:] Zarządzanie zrównoważonym rozwojem. Agenda 21 w Polsce – 10 lat po Rio. Praca zbiorowa pod red. T. Borys. Wyd. Ekonomia i Środowisk. Białystok. 196-212.
Globalne ostrzeżenie: zmiany klimatyczne a dobrostan zwierząt hodowlanych. Raport stowarzyszenia Compassion in World Farming. 2009. Wydawca Klub Gaja. 11-13.
Gołaś Z., Kozera M. 2008. Ekologiczne konsekwencje koncentracji produkcji trzody chlewnej. Journal of Agribusiness and Rural Development. 1 (7). 29-42.
Jaros B. 2014. Pomiar zrównoważonej konsumpcji. Optimum. Studia Ekonomiczne. 3 (69). 169-183.
Jeroch H. 1995. Zur Bedeutung der Futterenzyme in der Tiernahrung – Dargestellt am Beispiel der Geflügelproduktion. Mat. Konf. Nauk. XXV Sesji Komisji Żywienia Zwierząt. Poznań. 9-13.
Kilar J. 2010. Mięso wieprzowe jako surowiec dla przemysłu przetwórczego. Uczelnia dla gospodarki - gospodarka dla uczelni. Tom II. Wyd. PWSZ Krośnie. 85-92.
Knowloton K.F., Radcliffe S., Novak C.L., Emmerson D.A. 2004. Animal management to reduce phosphorus looses to the environment. Journal of Animal Science. 82. 173-195.
Kostecka J. 2008. Zrównoważony i trwały rozwój-wybrane propozycje prośrodowiskowych zachowań na co dzień. [w:] Zrównoważony rozwój w ujęciu interdyscyplinarnym. Praca zbiorowa pod red. J. Kostecka. Wyd. Uniwersytet Rzeszowski. 35-54.
Kośmicki E. 2005. Dylematy zrównoważonego rozwoju w warunkach globalizacji gospodarki. [w:] Zrównoważony rozwój – od utopii do praw człowieka. Praca zbiorowa pod red. A. Papuziński. Wyd. Branta. Bydgoszcz. 144-157.
Kozłowski S. 2005. Przyszłość ekorozwoju. Wyd. Katolicki Uniwersytet Lubelski. Lublin. 65-67.
Mieczykowski M. 2013. Krajowa konsumpcja mięsa drobiowego w latach 2004-2012. Biuletyn Informacyjny ARR. 2. 14-19.
Migdał W. 2007. Spożycie mięsa a choroby cywilizacyjne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 6 (55). 48-61.
Mikłaszewski A. 2000. Ekorozwój – rozwój zrównoważony. Prace Naukowe Instytutu Górnictwa Politechniki Wrocławskiej. Studia i Materiały. 28. 39-46.
Nowak A., Libudzisz Z. 2008. Karcynogeny w przewodzie pokarmowym człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4 (59). 9-25.
OECD-FAO: Agricultural Outlook 2010-2019 [dok.elektr.: http://www.agri-outlook.org/dataoecd/13/13/45438527.pdf . data wejścia11.08.2015]
Olendrzyński K., Dębski B., Skośkiewicz J., Kargulewicz I., Cieślińska J., Fudała J., Hławiczka S., Cenowski M. 2005. Inwentaryzacja emisji do powietrza SO 2 , NO 2 , NH 3 , CO, pyłów, metali ciężkich, NMLZO i TZO w Polsce za rok 2003. Instytut Ochrony Środowiska. Warszawa - Krajowe Centrum Inwentaryzacji Emisji. 22-23.
Podkówka Z., Podkówka W., Cermak B. 2012. Emisja gazów cieplarnianych przez świnie. Przegląd Hodowlany. 3-4. 14-15.
Poskrobko B. 2007. Idea trwałego i zrównoważonego rozwoju. [w:] Zarządzanie środowiskiem. Praca zbiorowa pod red. B. Poskrobko. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Białystok. 21-28.
Przybylski W. 2015. Walory kulinarne polskiej wieprzowiny. Gospodarka Mięsna. 6. 29-31.
Technologia żywności i żywienia. 2014. Praca zbiorowa pod red. M. Zina. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego. 304-307.
USDA: Livestock and Poultry: Word Markets and Trade [dok. Elektr.: http://www.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf. Data wejścia 20.08.2015].
Vitousek P.M., Howarth R.W. 1991. Nitrogen limitation on land and in the sea: how can it occur? Biogeochemistry. 13. 87-115.
Wskaźnik zrównoważonego rozwoju Polski 2011 GUS Katowice. [dok. Elektr.: http://www.stat.gov.pl/gus/5840_12144_PLK_HTLM, data wejścia 12.06.2015]
Zin M. 2014. Technologia żywności i żywienia. Praca zbiorowa pod red. M. Zina. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego. 304-307.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2015 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.