Vegetarianism as an alternative diet in the context of retardation of resource transformation

Authors

  • Karolina Mroczek Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności
  • Daria Janda Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności
  • Anita Kot Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności
  • Janusz R. Mroczek Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.1.14

Keywords:

sustainable development, retardation, vegetarianism

Abstract

Vegetarianism has recently been an increasingly popular dietary trend, not only worldwide but also in Poland. It is commonly recognised as a healthy diet and, for many people it is one of the essential pillars of a philosophy of sustainable living. The Earth's natural resources are limited and exhaustible, not only locally or regionally, but also globally. It is therefore necessary to slow down the consumption of these resources, which means that communities of the specific countries will have to face significant changes. Vegetarianism, adopted for ethical, health-related or environmental reasons, today is one of the symbols of these changes, and its idea fits into the concept of retarding the transformation of natural resources.

Downloads

References

Adamczyk D., Maison D. 2019. Ideologia czy zdrowie - dwa typy wegetarianizmu. Marketing i Rynek. t. XXVI (8). 15-23. DOI 10.33226/1231-7853.2019.8.2.

Baroni L., Cenci L., Tettamanti M., Berati M. 2007. Evaluating the environmental impact of various dietary patterns combined with different food production system. European Journal of Clinical Nutrition. 61 (2). 279-286.

Barszczewski J., Kaliszczyk A., Sakowski T., Metera E. 2010. Rozpraszanie związków azotu i fosforu z produkcji zwierzęcej. Woda - Środowisko - Obszary Wiejskie. 10 (3). 19-32.

Borys T. 2003. Partnerstwo jako zasada zrównoważonego rozwoju. [w:] Zarządzanie zrównoważonym rozwojem. Agenda 21 w Polsce - 10 lat po Rio. Praca zbiorowa pod red. T. Borys. Wyd. Ekonomia i Środowisko - Białystok. 196-212.

Cader P., Lesiów T. 2020. Wegetarianizm i jego odmiany jako alternatywa dla diety tradycyjnej. Nauki Inżynierskie i Technologie. 37. 9-33.

Cader P., Lesiów T. 2021. Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym. Nauki Inżynierskie i Technologie. 36. 9-26.

Dasa A. 1993. Kuchnia Kriszny - indyjskie potrawy wegetariańskie. Wyd. Bhaktivedanta Book Trust. 17-18.

Doroszewski P., Grabowicz M., Kaszkowiak J., Borowski S. 2015. Bezpieczeństwo klimatu a emisja gazów cieplarnianych przez inwentarz żywy. Logistyka. 5. 765-773.

EAT-Lancet Commission. 2019. The Planetary Health Diet. [dok. elektroniczny: https://eatforum.org/eat-lancet-commission/the-planetary-health-diet-and-you. data wejścia 10. 02. 2024].

Hu F.B. 2003. Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease: An overview. The American Journal of Clinical Nutrition. 78 (3). 544-551. [dok. elektroniczny: https://doi.org/10.1093/ajcn/78.3.544s. data wejścia 10. 02. 2024].

Jenkins D.J., Kendall C.W., Marchie A., Jenkins A.L., Augustin L.S., Ludwig D.S., Anderson J.W. 2003. Type 2 diabetes and the vegetarian diet. The American Journal of Clinical Nutrition. 78 (3). 610-616. [dok. elektroniczny: https://doi.org/10.1093/ajcn/78.3.610s. data wejścia 12. 02. 2024].

Kacprzak-Choińska A. 2007. Konsument ponowoczesny. Nowe trendy w zachowaniach nabywczych i ich konsekwencje dla marketingu. Studia i Materiały - Wydział Zarządzania Uniwersytet Warszawski. 2. 14-20.

Kostecka J. 2010. Retardacja przekształcania zasobów przyrodniczych jako element zrównoważonego rozwoju. Biuletyn KPZK PAN. 242. 27-49.

Kostecka J. 2013. Retardacja tempa życia i przekształcania zasobów przyrody - wybrane implikacje obywatelskie. Inżynieria Ekologiczna. 34. 38-52.

Kośmicki E. 2005. Dylematy zrównoważonego rozwoju w warunkach globalizacji gospodarki. [w:] Zrównoważony rozwój - od utopii do praw człowieka. Praca zbiorowa pod red. A. Papuziński. Wyd. Branta – Bydgoszcz. 144-157.

Kozłowski S. 2005. Przyszłość ekorozwoju. Wyd. Katolicki Uniwersytet Lubelski. 65-67.

Krupiński J., Horbańczuk J.O., Kołacz R., Litwińczuk Z., Niemiec J., Zięcik A. 2011. Strategiczne kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej uwarunkowane oczekiwaniem społecznym, ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt. Polish Journal of Agronomy. 7. 59-67.

Kuśmierczyk B. 2004. Współczesna myśl wegetarianizmu ma Zachodzie. Humanistyka I Przyrodoznawstwo. 10. 127-137.

McKeown P., Dunn, R. A. 2021. A ‘Life-Style Choice’ or a philosophical belief?: The argument for veganism and vegetarianism to be a protected philosophical belief and the position in England and Wales. Liverpool Law Review. (42). 207-241.

Mehta V. 2018.. Vegetarian diet: A boon or bane for health? Journal of Medical Research and Innovation. 2 (1). e000084. doi:10.15419/jmri.84.

Mroczek J.R. 2015. Geneza i istota zrównoważonego rozwoju. Aura Ochrona Środowiska. 4. 4-7.

Mroczek J.R., Mroczek K. 2019. Wegetarianizm - sposób odżywiania się czy coś więcej? Aura Ochrona Środowiska. 12. 22-25.

Pimentel D. i Pimentel M. 2003. Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment. The American Journal of Clinical Nutrition. 78 (3). 660-663. [dok. elektroniczny: https://doi.org/10.1093/ajcn/78.3.660s. data wejścia 14. 02. 2024].

Poskrobko B., Kostecka J. 2016. Retardacja w świadomości społecznej. Polish Journal for Sustainable Development. Tom 20. 145-160. doi: 1015584/pjsd.2016.20.16.

Pyrzyńska E. 2013. Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania - postawy i zachowania wegetarian w Polsce. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Towaroznawstwo. 906. 27-36.

Rachocka J. 2003. Dekonsumpcja, domocentryzm, ekologizacja życia - nowe tendencje konsumenckie w rozwiniętych gospodarkach rynkowych. [w]: Problemy globalizacji gospodarki. Red. Nauk. T. Bernat. Wyd. Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Szczecin. 185-192.

Ruini L.F., Ciati R., Pratesi C.A., Massimo M., Principato L., Vannuzzi E. 2015. Working toward healthy and sustainable diets: the Double Pyramid Model developed by the Barilla Center for Food and Nutrition to raise awareness about the environmental and nutritional impact of foods. Frontiers in Nutrition. 2. 9-16.

Skowroński A. 2006. Zrównoważony rozwój perspektywą dalszego postępu cywilizacyjnego. Problemy Ekorozwoju. 2 (1). 47-57.

Sztumski W. 2019. Zrównoważony rozwój - zrównoważony człowiek (zewnętrzne i wewnętrzne uwarunkowania zrównoważonego rozwoju). Eunomia - Rozwój Zrównoważony - Sustainable Development. 2 (97). 7-16.

Śliwińska A., Olszówka M., Pieszko M. 2014. Ocena wiedzy na temat diet wegetariańskich wśród populacji trójmiejskiej. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. 86. 133-146.

Westhoek H., Lesschen J.P., Rood T., Wagner S., De Marco A., Murphy-Bokern D., Oenema O. 2014. Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe's meat and dairy intake. Global Environmental Change. 26. 196-205. [dok. elektroniczny: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha. 2014.02.004. data wejścia 15. 02. 2024].

WWF 2022. Living Planet Report 2022. [dok. elektroniczny: https://wwfint.awsassets.panda.org/downloads/embargo_13_10_2022_lpr_2022_full_report_single_page_1.pdf. data wejścia 14. 02. 2024].

Published

2024-07-18

Most read articles by the same author(s)