Freeganizm w opinii studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego

Autor

  • Karolina Mroczek Studenckie Koło Naukowe Technologów Żywności „Ferment”, Szkoła Doktorska Uniwersytetu Rzeszowskiego

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2021.25.2.8

Słowa kluczowe:

zrównoważony rozwój, żywność, trendy konsumpcyjne, freeganizm

Abstrakt

Marnowanie żywności stanowi problem globalny, który w ciągu ostatnich lat stał się wyzwaniem społecznym i gospodarczym. Żywność marnowana jest na różnych etapach jej produkcji i dystrybucji przez producentów, dystrybutorów, gastronomię oraz sklepy. Najwięcej żywności marnuje się jednak w gospodarstwach domowych. Odpowiedzią na niezrównoważoną konsumpcję, może być idea freeganizmu. Przeprowadzone wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego badania ankietowe wskazują, że badanym zdarza się wyrzucać żywność, choć czują przed tym opór (98%). Zasadnicza większość z nich (86%) kupuje żywność przecenioną z powodu uszkodzeń lub krótkiej daty ważności. Wielu badanych studentów zna i popiera freeganizm (po 61% badanych), ale 76% nie uczestniczy w tym zjawisku.

Pobrania

Opublikowane

2021-12-24

Inne teksty tego samego autora