Tradycyjne produkty drobiowe jako element różnorodności biologicznej gospodarstw rolnych

Autor

  • Karolina Mroczek Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności „Kabanosik”
  • Janusz R. Mroczek Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.1.10

Słowa kluczowe:

bioróżnorodność, rasy rodzime, drób, żywność tradycyjna

Abstrakt

Różnorodność biologiczna, w tym także bogactwo ras zwierząt, jest najcenniejszym dziedzictwem biologicznym i gospodarczym ludzkości. Wraz z podpisaniem Konwencji o Różnorodności Biologicznej nasz kraj wziął na siebie obowiązek zachowania bogactwa przyrodniczego, w tym również ochrony ras rodzimych zwierząt gospodarskich. Są one istotnym elementem równowagi w ekosystemach rolniczych, a ich ochrona ma zarówno aspekt użytkowy i ekologiczny. Kraje Unii Europejskiej od lat prowadzą politykę promocji produktów żywnościowych wytwarzanych poza dużymi zakładami przemysłowymi i nowoczesnymi technologiami. W ramach tych działań jednym z priorytetów jest kultywowanie lokalnych tradycji, między innymi przez ochronę oryginalnych produktów rolnych oraz żywności lokalnej, charakterystycznej ze względu na miejsce jej powstawania i tradycyjny sposób wytwarzania. Użytkowanie ras rodzimych stwarza także możliwość dostarczania surowców do wytwarzania żywności tradycyjnej oraz sprzyja dbałości o środowisko naturalne, co jest bardzo ważne chociażby w kontekście zrównoważonego rozwoju.

Downloads

Bibliografia

Duczkowska-Piasecka M. 2005. Tradycyjna żywność na obszarach wiejskich. [w:] Specyfika budowy rynku - o produktach tradycyjnych i regionalnych – możliwości a polskie realia. M. Gąsiorowski (red.). Wyd. Fundacja Fundusz Współpracy-Warszawa. 43-59.

Dzięgielewska M. 2006. Ochrona ras lokalnych. Farmer. 10. 66-67.

Glubicka B. 2014. Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB – Warszawa. 116. 9-18.

Głodek E., Rudy M., Gil M. 2016. Produkty tradycyjne i regionalne. [w:] Żywienie a zdrowie. M. Zin, M. Rudy (red.). Wyd. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki – Rzeszów. 47-60.

Józefczyk B., Grodzki W. 2005. Produkty, potrawy regionalne i tradycyjne czynnikiem zwiększającym atrakcyjność oferty agroturystycznej. Prace Naukowo – Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie. 15. 337-346.

Knutelski S. 2018. Różnorodność biotyczna dobrostanem ludzkości. Polish Journal for Sustainable Development. 22. 1. 27-38.

Krupiński J., Martyniuk E., Reklewski Z. 2003. Stan i perspektywy ochrony zasobów genetycznych w Polsce. Przegląd Hodowlany. 9. 1-10.

Lista produktów tradycyjnych wg województw. 2017. [dok. Elektr.: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne i tradycyjne, data wejścia 15. 12. 2017].

Mroczek J.R., Kostecka J., Korczyńska M. 2013. Ocena roli programu rolnośrodowiskowego w postrzeganiu przez rolników wybranych aspektów problematyki środowiskowej. Inżynieria Ekologiczna. 34.189-197.

Ruda M., Kusz B., Kilar J., Kusz D., Kilar M. 2016. Konsumenckie zainteresowania wieprzowymi produktami regionalnymi na Podkarpaciu. Wyd. PWSZ w Krośnie. 79-80.

Sieczko A., Wojcieszyńska Z. 2013. Produkty tradycyjne i regionalne jako szansa rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. ser. Oeconomica. 299 (70). 181-190.

Szulc K. 2011. Rodzime rasy zwierząt a rolnictwo ekologiczne w Polsce. Journal of Ecology and Health. 15 (3). 111-114.

Ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Dz. U. 2005, Nr 10, poz. 68.

Warmińska M., Dąbrowska M. 2012. Produkty regionalne narzędziem promocji turystyki na obszarach wiejskich województwa pomorskiego. Barometr Regionalny. 4 (30). 112-118.

Ziętek-Varga J. 2004. Powrót dawnych ras. Aura. 7. 22-23.

Pobrania

Opublikowane

2018-07-23

Inne teksty tego samego autora