Możliwości zagospodarowania odpadów z przemysłu mięsnego w zgodzie z zasadami biogospodarki
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2019.23.2.8Słowa kluczowe:
zrównoważony rozwój, biogospodarka, przemysł mięsny, odpadyAbstrakt
Ważną rolę w krajowej gospodarce odgrywa przemysł mięsny, który obejmuje wszystkie przedsiębiorstwa zajmujące się ubojem zwierząt rzeźnych, rozbiórką tusz, wykrawaniem mięsa oraz produkcją przetworów mięsnych. Pomimo nowoczesnej infrastruktury i stosowanych technologii, ubojnie zwierząt i zakłady przetwórstwa mięsnego nadal zaliczane są do obiektów mogących w wyniku produkcji odpadów w znaczącym zakresie pogarszać stan środowiska. Największy problem stanowią odpady rzeźne i wytwarzane na ich bazie mączki mięsne i mięsno-kostne. Zakaz wykorzystywania mączek w żywieniu zwierząt gospodarskich spowodował problemy z ich racjonalnym zagospodarowaniem. W związku ze zmianami w ustawodawstwie wzrasta zainteresowanie energetyki biomasą odpadową z przetwórstwa mięsa. Termiczna utylizacja mączek zwierzęcych oraz biomasy odpadowej może stanowić istotne źródło energii dla energetyki oraz być przykładem praktycznego wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju i biogospodarki.
Downloads
Bibliografia
Białecka B. 2008. Gospodarka odpadami z przemysłu rolno-spożywczego w województwie śląskim. Problemy Ekologii. 12 (1). 28-32.
Chyłek E. K., Rzepecka M. 2011. Biogospodarka - konkurencyjność i zrównoważone wykorzystanie zasobów. Polish Journalof Agronomy. 7. 3-13.
Czernyszewicz E. 2016. Uwarunkowania i perspektywy rozwoju biogospodarki w Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego. XXXI (3). 49-56.
Gilewski R., Wężyk S. 2018. Perspektywy rozwoju drobiarstwa do 2020 roku. Ogólnopolski Informator Drobiowy. 12. 38-42.
Kapusta F. 2013. Wybrane zagadnienia z produkcji i przetwórstwa mięsa w Polsce w pierwszej dekadzie XXI wieku. Nauki Inżynierskie i Technologie. 2. (9). 67-84.
Karcz H., Kantorek M. 2009. Możliwości wykorzystania mączki mięsno - kostnej jako paliwa w instalacjach energetycznych. Ekologia i Energetyka. 1. 39-47.
Karcz H., Kozakiewicz A. 2007. Sposób termicznej utylizacji odpadów zwierzęcych. Ekologia i Energetyka. 11. 823-831.
Kasztelan A. 2012. Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce. Przemysł Spożywczy. 11. 12-16.
Konarska M., Sakowska A., Przybysz M.A., Popis E. 2015. Produkcja i spożycie mięsa drobiowego w Polsce i na świcie. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego. 15. (2). 96-105.
Kowalski Z., Krupa-Żuczek K. 2007. Modelowe rozwiązanie bezodpadowej gospodarki odpadami mięsnymi. Laboratoria - Aparatura - Badania. 5. 20-27.
Kozioł I., Krzywoń M. 2014. Stan przemysłu drobiarskiego w Polsce. Progress in Economic Sciences. 1. 85-98.
Kozłowski K., Cieślik M., Smurzyńska A., Lewicki A., Jas M. 2015. Wykorzystanie odpadów z przetwórstwa mięsnego na cele energetyczne. Nauki Inżynierskie i Technologie. 1 (16). 36-46.
Luhova M. 2015. Selected types of investments enabling development of bioeconomy in the region. Economic and Regional Studies. 8 (3). 100-110.
Mroczek R. 2015. Dominanty i perspektywy rozwoju przemysłu mięsnego i drobiarskiego w Polsce w warunkach integracji z Unią Europejską. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego. 15 (1). 58-67.
Myczko A., Karcz H., Wierzbicki K. 2010. Termiczne przekształcanie odpadów kłopotliwych na przykładzie mączki zwierzęcej. Mazowsze - Studia Regionale. 5. 119-127.
Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 56/2013 z dnia 16 stycznia 2013 r. zmieniające załączniki I i IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii. Urzędowy Dziennik Unii Europejskiej. L 21. 3-16.
Sobczak A., Błaszczek E. 2009. Kierunki zagospodarowania produktów ubocznych z przemysłu mięsnego. Czasopismo Techniczne. Chemia. 106 (4). 141-151.
Staroń A., Kowalski Z., Banach M., Wzorek Z. 2010. Sposoby termicznej utylizacji odpadów z przemysłu mięsnego. Czasopismo Techniczne. Chemia. 107 (10). 323-332.
Szybiga K., Prymonk K. 2009. Konkurencyjność i innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu mięsnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (64). 84-94.
Tereszczuk M. 2015. Ocena porównawcza polskiego przemysłu mięsnego na tle wybranych krajów Unii Europejskiej. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczniki Naukowe. XVII. (4). 319-314.
Weiner A., Paprocka I., Gołębiowska A., Kwiatek K. 2012. Aktualna sytuacja w zakresie stosowania, metod wykrywania i identyfikacji gatunkowej mączek mięsno-kostnych. Życie Weterynaryjne. 87 (12). 1035-1037.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.