Wybrane elementy koniecznej transformacji systemu żywnościowego w kierunku zrównoważonego rozwoju
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.6Słowa kluczowe:
zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywnościowe, produkcja żywnościAbstrakt
W kontekście produkcji i konsumpcji żywności zrównoważony rozwój odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego oraz ograniczania negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko. Zmiany klimatyczne, wzrost populacji ludzi oraz degradacja zasobów przyrody, wymagają wdrażania nowoczesnych technologii rolniczych, zrównoważonych praktyk produkcyjnych oraz działań edukacyjnych skierowanych do konsumentów. Zintegrowane strategie, obejmujące innowacje technologiczne, odpowiedzialne zarządzanie zasobami oraz globalną współpracę, mogą przyczynić się do transformacji systemu żywnościowego. Podejmowane działania powinny skupiać się na poprawie wydajności rolnictwa, zmniejszeniu marnotrawstwa żywności oraz promocji diety roślinnej, jako alternatywy dla wysokoemisyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Downloads
Bibliografia
Baker S., Williams P., Gray L. 2020. Supply Chain Emissions in Global Food Production. Sustainable Agriculture Journal. 16 (2). 110-129.
Brown T., Wilson, M. 2021. Climate Change and Crop Yield Variability: Global Risk Factors. Journal of Agricultural Sustainability. 18 (3). 245-265.
Bryant C., Barnett J. 2020. Consumer acceptance of cultured meat: A systematic review. Meat Science. 165. 108113.
De Steur H., Gellynck X., Storozhuk S., Nardone P., Gohou G., Verbeke W. 2021. Social media and consumer perception of novel foods: An emerging trend? Food Research International. 140, 109872.FAO. 2023. State of Food and Agriculture: Sustainability in Agricultural Practices. FAO Report Series.
Foley J. A., Ramankutty N., Brauman K. A., Cassidy E. S., Gerber J. S., Johnston M., Mueller N. D., O’Connell C., Ray D. K., West P. C., Balzer C., Bennett E. M., Carpenter S. R., Hill J., Monfreda C., Polasky S., Rockström J., Sheehan J., Siebert S., Tilman D., Zaks D. P. M. 2011. Solutions for a cultivated planet. Nature. 478. 337-342.
Garnett T. 2014. What is a sustainable healthy diet? Food Climate Research Network. University of Oxford.
Gattinger A., Muller A., Haeni M., Skinner C., Fliessbach A., Buchmann N., Niggli U. 2012. Enhanced top soil carbon stocks under organic farming. Proceedings of the National Academy of Sciences. 109 (44). 18226-18231.
Godfray H.C.J., Aveyard P., Garnett T., Hall J.W., Key. T.J., Lorimer J., Jebb S.A. 2018. Meat Consumption, Health, and the Environment. Science. 361. No 6399. [dok. elektroniczny: https://doi.org/10.1126/science.aam5324. data wejścia 29. 11. 2024].
Green J., Patel R. 2022. Trust in food technology: A consumer perspective. Journal of Food Science and Technology. 59 (4). 1123-1135.
Green R., Patel S. 2022. Sustainable Agriculture: Innovations in Water Management and Soil Conservation. Journal of Environmental Management. 34 (5). 400-425. [dok. elektroniczny: https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2022.1012457. data wejścia 05. 12. 2024].
Green R., Thompson E., Patel S. 2021. Emission Profiles of Livestock and Poultry Farming: Mitigation Options. Agriculture & Environment Research. 29 (2). 150-175.
IPCC. (2022). Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change. Sixth Assessment Report. [dok. elektroniczny: https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/chapter/chapter-7/. data wejścia: 17. 12. 2024].
Jones P., Clark M. 2021. Environmental Footprint of Dairy Production: Emission Reduction Strategies. Journal of Sustainable Agriculture.18 (4). 245-260.
Jones P., Clark M. 2022. Addressing Food Insecurity through Climate Adaptation Strategies. Journal of Food Policy. 19 (2). 300-325.
Lal R. 2020. Regenerative agriculture for food and climate. Journal of Soil and Water Conservation. 75 (5). 123A-124A.
Lee C., Kim J., White D. 2022. Microalgae for Sustainable Food Production: Environmental and Nutritional Benefits. Journal of Alternative Proteins. 12 (3). 334-356.
Mbow C., Rosenzweig C., Barioni L.G., Benton T.G., Herrero M., Krishnapillai M., Xu Y. 2019. Food Security in a Changing Climate. Global Environmental Change. 25 (4). 345-372.
Paustian K., Lehmann J., Ogle S., Reay D., Robertson G.P., Smith P. 2019. Climate-smart soils. Nature. 532 (7597). 49-57.
Poore J., Nemecek T. 2018. Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science. 360. No. 6392. 987-992.
Post M.J. 2012. Cultured meat from stem cells: Challenges and prospects. Meat Science. 92 (3). 297-301.
Powlson D.S., Stirling C.M., Jat M.L., Gerard B.G., Palm C.A., Sanchez P.A., Cassman K.G. 2014. Limited potential of no-till agriculture for climate change mitigation. Nature Climate Change. 4 (8). 678-683.
Rubio N. R., Xiang N., Kaplan D. L., Krystallis A. (2020). The global impact of carbon footprint labeling on consumer preferences for alternative protein sources. Food Policy, 95, 101941.
Siegrist M., Hartmann C. 2020. Consumer acceptance of novel food technologies. Trends in Food Science & Technology. 95. 107-118.
Smith J., BrownT., Liu X. 2020. Land Use and Deforestation: The Impact of Cattle Farming on Climate Change. Global Environmental Change. 34 (1). 45-67.
Smith J., Lee K. 2021. The impact of sustainability certification on consumer trust and purchasing decisions. Journal of Consumer Research. 45(2). 215-230.
Smith P., Soussana J.F., Angers D., Schipper L., Chenu C. 2020. How to measure, report and verify soil carbon change to realize the potential of soil carbon sequestration for atmospheric greenhouse gas removal. Global Change Biology. 26 (1). 219-241.
Springmann M., Clark M., Mason-D’Croz D., Wiebe K., Bodirsky B.L., Lassaletta L., Scarborough P. 2018. Options for keeping the food system within environmental limits. Nature. 562 (7728). 519-525.
Stevens K., Martin R., White J. 2021. Innovations in Sustainable Agriculture: Hydroponic and Aquaponic Systems. Sustainability Reports. 19 (5). 321-347.
Szejka A., Nowak T. 2021. Regulations and public perception of innovative food technologies. Food Policy. 102. 102038.
Tilman D., Clark M. 2014. Global diets link environmental sustainability and human health. Nature. 515. No. 7528. 518-522.
Tilman D., Clark M., Williams D.R., Kimmel K., Polasky S., Packer C. 2017. Future threats to biodiversity and pathways to their prevention. Nature. 546 (7656). 73-81.
Van der Weele C., Driessen C. 2019. Emerging food technologies and ethics. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 32 (3). 461-479.
Van Huis A. 2013. Potential of insects as food and feed in assuring food security. Annual Review of Entomology. 58. 563-583.
Verain M. C., Dagevos H., Terlau W., Reisch L. A., Mark-Herbert C., Figueroa I. E., van Trijp H. C. M. 2022. Communicating about novel food technologies: The role of trust and media strategies. Appetite. 168. 105743.
Willett W., Rockström J., Loken B., Springmann M., Lang T., Vermeulen S., Garnett T., Tilman D., DeClerck F., Wood A., Jonell M., Clark M., Gordon L. J., Fanzo J., Hawkes C., Zurayk R., Rivera J. A., De Vries W., Majele Sibanda L., Afshin A., Chaudhary A., Herrero M., Agustina R., Branca F., Lartey A., Fan S., Crona B., Fox E., Bignet V., Troell M., Lindahl T., Singh S., Cornell S. E., Srinath Reddy K., Narain S., Nishtar S., Murray C. J. L. 2019. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet. 393(10170). 447-492.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.