Wybrane elementy koniecznej transformacji systemu żywnościowego w kierunku zrównoważonego rozwoju
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.6Słowa kluczowe:
zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywnościowe, produkcja żywnościAbstrakt
W kontekście produkcji i konsumpcji żywności zrównoważony rozwój odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego oraz ograniczania negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko. Zmiany klimatyczne, wzrost populacji ludzi oraz degradacja zasobów przyrody, wymagają wdrażania nowoczesnych technologii rolniczych, zrównoważonych praktyk produkcyjnych oraz działań edukacyjnych skierowanych do konsumentów. Zintegrowane strategie, obejmujące innowacje technologiczne, odpowiedzialne zarządzanie zasobami oraz globalną współpracę, mogą przyczynić się do transformacji systemu żywnościowego. Podejmowane działania powinny skupiać się na poprawie wydajności rolnictwa, zmniejszeniu marnotrawstwa żywności oraz promocji diety roślinnej, jako alternatywy dla wysokoemisyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Polish Journal for Sustainable Development

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.