Wybrane elementy koniecznej transformacji systemu żywnościowego w kierunku zrównoważonego rozwoju

Autor

  • Karolina Mroczek Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności „Kabanosik”
  • Grzegorz Zaguła Katedra Bioenergetyki, Analizy Żywności i Mikrobiologii, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.2.6

Słowa kluczowe:

zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywnościowe, produkcja żywności

Abstrakt

W kontekście produkcji i konsumpcji żywności zrównoważony rozwój odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego oraz ograniczania negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko. Zmiany klimatyczne, wzrost populacji ludzi oraz degradacja zasobów przyrody, wymagają wdrażania nowoczesnych technologii rolniczych, zrównoważonych praktyk produkcyjnych oraz działań edukacyjnych skierowanych do konsumentów. Zintegrowane strategie, obejmujące innowacje technologiczne, odpowiedzialne zarządzanie zasobami oraz globalną współpracę, mogą przyczynić się do transformacji systemu żywnościowego. Podejmowane działania powinny skupiać się na poprawie wydajności rolnictwa, zmniejszeniu marnotrawstwa żywności oraz promocji diety roślinnej, jako alternatywy dla wysokoemisyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Pobrania

Opublikowane

2024-12-27

Inne teksty tego samego autora