Alternatywne i egzotyczne źródła białka zwierzęcego w żywieniu człowieka w kontekście racjonalnego wykorzystania zasobów środowiska

Autor

  • Karolina Mroczek Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności, Kolegiom Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2020.24.1.10

Słowa kluczowe:

zrównoważony rozwój, mięso, egzotyczne gatunki zwierząt, białko owadzie, mięso in vitro

Abstrakt

Intensyfikacja produkcji zwierzęcej i powszechnie panujący w krajach bogatych konsumpcjonizm oraz nadmierne spożycie i marnotrawstwo żywności, w znacznej mierze przyczynia się do postępującej degradacji środowiska naturalnego. Wraz ze wzrostem liczby ludności, zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze, w tym białko zwierzęce. Praktyczne wprowadzanie zasad zrównoważonego rozwoju wymaga poszukiwania innowacyjnych rozwiązań, które zaspokoją dobrostan człowieka, zapewniając pokrycie podstawowej potrzeby jaką jest dostępność żywności. W krajach Unii Europejskiej oprócz tradycyjnego mięsa pochodzącego od zwierząt hodowlanych coraz częściej na runku pojawiają się egzotyczne rodzaje mięs, które mogą być cennym uzupełnieniem w żywieniu ludzi. W niedalekiej przyszłości alternatywą dla mięsa zwierząt rzeźnych może być także białko owadów oraz mięso wytwarzane metodą in vitro. Produkcja na skalę przemysłową białka z owadów i mięsa in vitro jest w chwili obecnej uważna za bardziej przyjazną dla środowiska, niż chów zwierząt rzeźnych.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Adamczak L., Florowski T., Chmiel M., Pietrzak D. 2013. Wydajność rzeźna strusi i uzysk wybranych elementów kulinarnych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 575. 3-11.

Balowski M., Sobczak M., Żochowska-Kujawska J., Pytel-Zając O., Niedźwiedź M. 2015. Comparison of meat quality of selected exotic animals species. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. 322. 5-14.

Bartkowicz J. 2018. Owady jadalne w aspekcie żywieniowym, ekonomicznym i środowiskowym. Handel Wewnętrzny. 2. 77-89.

Boczek J., Pruszyński S. 2013. Owady w żywieniu człowieka i zwierząt gospodarskich. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego. 3. 98-107.

BonaVita.pl. 2019. Mięso z próbówki, czyli produkcja, wady i zalety mięsa wyhodowanego w laboratorium. [dok. elektr.: http://bonavita.pl/mieso-z-probowki-czyli-produkcja-wady-i-zalety-miesa-wyhodowanego-w-laboratorium . data wejścia: 15. 05. 2020].

Bueschke M., Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kubiak T. 2017. Alternatywne źródła białka w żywieniu człowieka. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego. 17 (3). 49-59.

Dziurka D., Długosz B. 2016. Sposoby użytkowania osłów. Wiadomości Zootechniczne. R. LIV (3). 77-87.

Hoffman L.C., Fisher P.P., Sales J. 2000. Carcass and meat characteristics of the Nile crocodile (Crocodylus niloticus). Journal of Agricultural Science. 80. 390-396.

Hołdys A. 2018. Kto zje mięso z probówki? Dokument elektroniczny: http://wyborcz.pl/7,75400,23029020,kto-zje-mieso-z-probowki.html?disableRedirects=true[data wejścia: 15. 02. 2020].

Kostecka J. 2010. Retardacja przekształcania zasobów przyrodniczych jako element zrównoważonego rozwoju. Biuletyn Komitetu Przestrzennego Zagospodarowania Kraju PAN. 242. 27-49.

Kostecka J. 2013. Retardacja tempa życia i przekształcania zasobów przyrody – wybrane implikacje obywatelskie. Inżynieria Ekologiczna. 34. 38-52.

Kostecka J., Konieczna K., Cunha L.M. 2017. Evaluation of insect-based food acceptance by representatives of Polish consumers in the context of natural resources processing retardation. Journal of Ecological Engineering, 18 (2). 166-174. DOI: 10.12911/22998993/68301

Krzywiński T., Tokarczyk G. 2011. Owady - źródło ekologicznego białka. Przemysł Spożywczy. 12. 34-38.

Kuchlewska M. 2017. Mięso zwierząt egzotycznych na polskim stole. Ogólnopolski Informator Masarski. 9. 12-24.

Kuźnicka E., Grondkowska A. 2014. Baktrian (Camelus bactrianus) i dromader (Camelus dromedarius) - różne formy użytkowania. Wiadomości Zootechniczne. R. LII (1). 82-91.

Makała H., 2003. Mięso strusia - nowy surowiec w przetwórstwie mięsa. Gospodarka Mięsna. 9. 28-31.

Markowska-Daniel I., Kita1 J., Kalicki M. 2018. Wielbłądowate jako potencjalne źródło chorób odzwierzęcych. Życie Weterynaryjne. 7. 470-475.

Mroczek J.R., Rudy M., Mroczek K. 2019. Owady alternatywnym źródłem białka dla ludzi i zwierząt gospodarskich. Aura. 7. 6-9.

Nowak D. 2008. Mięso zwierząt egzotycznych nietypowe źródło białka. Przemysł Spożywczy. 3. 17-20.

Polidori P., Pucciarelli S., Ariani A., Polzonetti V., Vincenzetti S. 2015. A comparison of the carcass and meat quality of Martina Franca donkey foals aged 8 or 12 months. Meat Science. 106. 6-10.

Pomianowski J.F. Chwastowska-Siwiecka I., Skiepko N., Debczynska A. 2016. Pozyskiwanie i jakość mięsa wielbłąda. Gospodarka Mięsna. 8. 64-68.

Poskrobko B., Kostecka J. 2016. Retardacja w świadomości społecznej. Polish Journal for Sustainable Development. 20. 145-160.

Rokicki T. 2006. Właściwości mięsa strusiego. Gospodarka Mięsna. 8. 38-39.

Stanisławczyk R., Duma-Kocan P., Marchel M. 2016. Egzotyczne źródła białka zwierzęcego. [w:] Żywienie a zdrowie. Red. M. Zin i M. Rudy. Wyd. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego - Rzeszów: 61-72.

Zidan M., Kassem A., Dougbag A., El Ghazzawi E., Abd El Aziz M., Pabst R. 2000. The spleen of the one humped camel (Camelus dromedarius) has a unique histological structure. Journal of Anatomy. 196. 425-432.

Zielińska E., Karaś M., Jakubczyk A. 2015. Owady w diecie człowieka – nie konwencjonalne źródło pełnowartościowego białka. [w]: Trendy w żywieniu człowieka. Red. M. Karwowska, W. Gustaw. Wydawnictwo Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności - Kraków. 367-374.

Pobrania

Opublikowane

2020-06-26

Inne teksty tego samego autora