Traditional poultry products as an element of biological diversity in farming estates
DOI:
https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.1.10Keywords:
biodiversity, native breeds, poultry, traditional foodAbstract
Biological diversity, including the wealth of animal breeds, constitutes the most valuable biological and economy-related heritage of humanity. By signing the Convention on Biological Diversity our country assumed responsibility for conservation of the natural wealth, including protection of nativelivestock breeds. They are an important component of balance in agricultural ecosystems and their protection comprises utilitarian and ecology-related aspects. Countries of the European Union have for years followed the policy of promoting food products manufactured by other means than advanced technologies and large industrial plants. One of the related priorities involves cultivation of local traditions, for instance by protecting original agricultural products and local foods characterized by their place of origin and traditional methods of production. Farming based on native breeds provides raw materials for production of traditional foods and is beneficial from the environmental viewpoint, which is extremely important for example in the context of sustainable development.
Downloads
References
Duczkowska-Piasecka M. 2005. Tradycyjna żywność na obszarach wiejskich. [w:] Specyfika budowy rynku - o produktach tradycyjnych i regionalnych – możliwości a polskie realia. M. Gąsiorowski (red.). Wyd. Fundacja Fundusz Współpracy-Warszawa. 43-59.
Dzięgielewska M. 2006. Ochrona ras lokalnych. Farmer. 10. 66-67.
Glubicka B. 2014. Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB – Warszawa. 116. 9-18.
Głodek E., Rudy M., Gil M. 2016. Produkty tradycyjne i regionalne. [w:] Żywienie a zdrowie. M. Zin, M. Rudy (red.). Wyd. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki – Rzeszów. 47-60.
Józefczyk B., Grodzki W. 2005. Produkty, potrawy regionalne i tradycyjne czynnikiem zwiększającym atrakcyjność oferty agroturystycznej. Prace Naukowo – Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie. 15. 337-346.
Knutelski S. 2018. Różnorodność biotyczna dobrostanem ludzkości. Polish Journal for Sustainable Development. 22. 1. 27-38.
Krupiński J., Martyniuk E., Reklewski Z. 2003. Stan i perspektywy ochrony zasobów genetycznych w Polsce. Przegląd Hodowlany. 9. 1-10.
Lista produktów tradycyjnych wg województw. 2017. [dok. Elektr.: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne i tradycyjne, data wejścia 15. 12. 2017].
Mroczek J.R., Kostecka J., Korczyńska M. 2013. Ocena roli programu rolnośrodowiskowego w postrzeganiu przez rolników wybranych aspektów problematyki środowiskowej. Inżynieria Ekologiczna. 34.189-197.
Ruda M., Kusz B., Kilar J., Kusz D., Kilar M. 2016. Konsumenckie zainteresowania wieprzowymi produktami regionalnymi na Podkarpaciu. Wyd. PWSZ w Krośnie. 79-80.
Sieczko A., Wojcieszyńska Z. 2013. Produkty tradycyjne i regionalne jako szansa rozwoju przedsiębiorczości wiejskiej. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. ser. Oeconomica. 299 (70). 181-190.
Szulc K. 2011. Rodzime rasy zwierząt a rolnictwo ekologiczne w Polsce. Journal of Ecology and Health. 15 (3). 111-114.
Ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Dz. U. 2005, Nr 10, poz. 68.
Warmińska M., Dąbrowska M. 2012. Produkty regionalne narzędziem promocji turystyki na obszarach wiejskich województwa pomorskiego. Barometr Regionalny. 4 (30). 112-118.
Ziętek-Varga J. 2004. Powrót dawnych ras. Aura. 7. 22-23.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Polish Journal for Sustainable Development

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.