Freeganizm w opinii studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego

Autor

  • Karolina Mroczek Studenckie Koło Naukowe Technologów Żywności „Ferment”, Szkoła Doktorska Uniwersytetu Rzeszowskiego

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2021.25.2.8

Słowa kluczowe:

zrównoważony rozwój, żywność, trendy konsumpcyjne, freeganizm

Abstrakt

Marnowanie żywności stanowi problem globalny, który w ciągu ostatnich lat stał się wyzwaniem społecznym i gospodarczym. Żywność marnowana jest na różnych etapach jej produkcji i dystrybucji przez producentów, dystrybutorów, gastronomię oraz sklepy. Najwięcej żywności marnuje się jednak w gospodarstwach domowych. Odpowiedzią na niezrównoważoną konsumpcję, może być idea freeganizmu. Przeprowadzone wśród studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego badania ankietowe wskazują, że badanym zdarza się wyrzucać żywność, choć czują przed tym opór (98%). Zasadnicza większość z nich (86%) kupuje żywność przecenioną z powodu uszkodzeń lub krótkiej daty ważności. Wielu badanych studentów zna i popiera freeganizm (po 61% badanych), ale 76% nie uczestniczy w tym zjawisku.

Downloads

Download data is not yet available.

Bibliografia

Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju - implementacja w Polsce. 2015. [dok. elektr.: http://www.un.org.pl/files/170/Agenda2030PL_pl-5.pdf, data wejścia: 10.11. 2021].

Bąk T. 2014. Freeganizm jako subkultura i zjawisko nowych wartości w zglobalizowanym świecie. Edukacja Humanistyczna. 1 (30). 17-27.

Bednarczuk A., Śleszyński J. 2019. Marnotrawstwo żywności - problem pomiaru i dostępności danych. Optimum. Economic Studies. 3 (97). 19-32.

Czernik E. 2020. Praktyczne wskazówki jak ograniczyć marnowanie żywności. Wyd. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. 5-6.

Dąbrowska A., Janoś-Kresło M. 2013. Marnowanie żywności jako problem społeczny. Handel Wewnętrzny. 4 (345). 14-26.

Estimates of European food waste levels. 2016. [dok. elektr.: https://www.eufusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20waste %20levels.pdf, data wejścia: 14.10.2021].

Food Not Bombs. 2021. [dok. elektr.: https://www.facebook.com/FoodNotBombsGlobal/data wejścia: 15.11.2021].

Food wastage footprint. Full-cost accounting. FAO - Final Report 2014. [dok. Elektr.: http://www.fao.org/3/a-i3991e.pdf ,data wejścia: 10.11.2021].

Milburn J., Fischer B. 2021. The Freegan Challenge to Veganism. Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 34 (17). 1-19.

Modrzyk A. 2017. Społeczeństwo marnotrawców? Funkcje i status normy niemarnowania żywności. Praca doktorska - Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydział Nauk Społecznych. Instytut Socjologii. 164-168. [dok. elektr. https://repozytorium.amu.edu.pl/bitstream/10593/17966/1/Ariel%20Modrzyk%20-%20praca%20dr%20-%20wersja%20ostateczna.pdf ,data wejścia: 15. 11. 2021].

Nguyen H.P., Chen S., Mukherjee S. 2014. Reverse stigma in the Freegan community. Journal of Business Research. 67 (9). 1877-1884.

Pentina I., Amos A. 2011. The Freegan phenomenon: Anti-consumption or consumer resistance? European Journal of Marketing. 45 (11-12). 1768-1778.

rojekt PROM - Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczenia marnotrawstwa żywności. 2021. [dok. elektr.: https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/PROM-badania-marnowanie-zywnosci-w-Polsce-wyniki-9624.html , data wejścia: 15.11.2021].

Przezbórska-Skobiej L., Wiza P.L. 2021. Młodsi i starsi konsumenci wobec marnotrawstwa żywności w gospodarstwach domowych w Polsce (na przykładzie badań ankietowych). Konferencja Naukowa pt. „Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności – wyzwaniem najbliższych lat”. Warszawa 17. 06. 2021. [dok. elektr.: https://ios.edu.pl/wp-content/uploads/2021/06/Ograniczenie-strat-i-marnotrawstwa-zywnosci-wyzwaniem-najblizszych-lat-Konferencja-streszczenia-prelekcji.pdf, data wejścia: 15.11.2021].

Rostek A., Zalega T. 2015. Freeganizm - trend czy styl życia? Handel Wewnętrzny. 5 (358). 262-279.

Siedlecka A., Kuszneruk M. 2018. Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności w opinii kierowników gospodarstw domowych. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing. 19 (68). 223-236.

Stępień S., Dobrowolski D. 2017. Straty i marnotrawstwo w łańcuchu dostaw żywności - propedeutyka problemu. Progress in Economic Sciences. 4. 305-316.

Śleszyński J. 2016. The principles of sustainability. Ekonomia i Środowisko. 4 (59). 10-21.

The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Food and Agriculture of the United Nations Organization. [dok. elektr.: https://www.fao.org/publications/sofi/2021/en/ [data wejścia: 10.11.2021].

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności. Dz. U. 2019. poz. 1680.

Zalega T. 2013. Alternatywne trendy konsumenckie w miejskich gospodarstwach domowych w Polsce w okresie kryzysu. Studia i Materiały. 16. 56-78.

Pobrania

Opublikowane

2021-12-24

Inne teksty tego samego autora