Wegetarianizm jako alternatywny sposób odżywiania w kontekście retardacji przekształcania zasobów

Autor

  • Karolina Mroczek Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności
  • Daria Janda Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności
  • Anita Kot Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności
  • Janusz R. Mroczek Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2024.28.1.14

Słowa kluczowe:

zrównoważony rozwój, retardacja, wegetarianizm

Abstrakt

Wegetarianizm staje się w ostatnich latach coraz popularniejszym trendem żywieniowym, nie tylko na świecie, ale również w Polsce. Uznawany jest powszechnie za zdrową dietę i dla wielu osób stanowi jeden z istotniejszych filarów proekologicznej filozofii życiowej. Zasoby środowiska Ziemi są ograniczone i wyczerpywalne, nie tylko na poziomie lokalnym czy regionalnym, ale także globalnym. Konieczne jest zatem spowolnienie konsumowania zasobów, co oznacza zmiany przed którymi muszą stanąć społeczności poszczególnych krajów. Wegetarianizm, który jest wybierany przez ludzi z pobudek etycznych, zdrowotnych, bądź ekologicznych jest obecnie jedną z oznak tych zmian, a jego idea wpisuje się w koncepcję retardacji przekształcania zasobów przyrody.

Pobrania

Opublikowane

2024-07-18

Inne teksty tego samego autora