Mięso wieprzowe w zrównoważonej gospodarce żywnościowej

Autor

  • Janusz R. Mroczek Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2015.19.10

Słowa kluczowe:

zrównoważony rozwój, gospodarka żywnościowa, mięso wieprzowe

Abstrakt

Podstawą zrównoważonego rozwoju jest odpowiedzialna produkcja i konsumpcja żywności. Mięso od najdawniejszych czasów traktowane jest jako pokarm prestiżowy, świadczący o dobrobycie i zamożności społeczeństwa. Wieprzowina ze względu na skład chemiczny, wartość odżywczą oraz zawartość pełnowartościowego białka o korzystnych dla organizmu proporcjach aminokwasów, pełni istotną rolę w gospodarce żywnościowej, jako surowiec dla przemysłu mięsnego. Intensywne technologie chowu świń niekorzystnie oddziaływają na środowisko naturalne i zrównoważony rozwój, będąc źródłem zanieczyszczeń wody, gleby i powietrza, zarówno w skali kraju, jak i w wymiarze globalnym.

Pobrania

Opublikowane

2015-12-12

Inne teksty tego samego autora