Options for management of waste from poultry production in conformity with the rules of bioeconomy

Authors

  • Karolina Mroczek Studenckie Koło Naukowe Oceny i Przetwórstwa Żywności „Kabanosik”
  • Mariusz Rudy Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy
  • Marian Gil Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy
  • Janusz R. Mroczek Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy

DOI:

https://doi.org/10.15584/pjsd.2018.22.2.11

Keywords:

bioeconomy, poultry production, waste

Abstract

Important components of global food economy include the market of animal products, including poultry meat and eggs. Development of poultry farming and processing is driven for instance by the fact that nutritional aspects are more and more commonly taken into account by informed consumers. Intensification of poultry production on the one hand leads to higher profitability, and on the other hand is linked with greater volume of waste products. Environmental problems resulting from the use of poultry are associated with such hazards as: limited options for utilizing manure and litter, emissions of ammonia and greenhouse gases, eutrophication and challenges linked to rational utilization of slaughterhouse wastes. Waste management in poultry farms and abattoirs is not always conducted in rational ways, therefore it is necessary to seek environmentally sound solutions, in line with the concepts of bioeconomy and sustainable rural development.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Cabuk M., Alcicek A., Bozkurt M., Akkan S. 2004. Effect of Yucca schidigera and natural zeolite on broiler performance. International Journal of Poultry Science. 3. 651-654.

Gąsior J., Kaniuczak J., Kostecka J. 1998. Skład chemiczny wermikompostów z obornika bydlęcego, owczego i trzody chlewnej. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie. Sesja Naukowa. 58. 143-148.

Gilewski R., Wężyk S. 2018. Perspektywy rozwoju drobiarstwa do 2020 roku. Ogólnopolski Informator Drobiowy. 12. 38-42.

Grabowski T. 2003. Drób mięsny jako surowiec rzeźny. Polskie Drobiarstwo. 11. 16-17.

Grochowska K., Kołodziejczyk D., Socha S. 2016. Znaczenie mięsa w żywieniu człowieka i preferencje konsumentów związane z jego spożyciem w Polsce na przestrzeni ostatnich 30 lat. Wiadomości Zootechniczne. R. LIV (4). 34-45.

Herbut E., Krawczyk W., Walczak J. 2011. Przechowywanie odchodów drobiowych i jego skutki. Polskie Drobiarstwo. 9. 28-29.

Janowski J., Rutkowski A. 2010. Uwarunkowania rozwoju drobiarstwa w Polsce i na świcie. Przeglad Hodowlany. 9. 7-10.

Jędrczak A., Myszogoraj S. 2010. Fermentation of organic waste from turkey breeding and slaughterhouses. Polish Journal of Environmental Studies. 3. 62-67.

Kijowski J. 2003. Wartość żywieniowa mięsa drobiowego. Przemysł Spożywczy. 3. 10-11.

Konarska M., Sakowska A., Przybysz M.A., Popis E. 2015. Produkcja i spożycie mięsa drobiowego w Polsce i na świcie. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy rolnictwa światowego. 15. (2). 96-105.

Korytkowska H.G. 2018. Negatywne skutki substancji odorotwórczych emitowanych z ferm drobiu. Polskie Drobiarstwo. 10. 48-51.

Kostecka J., Pączka G., Garczyńska M., Podolak-Machowska A., Dunin-Mugler C., Szura R. 2014. Wykorzystanie wermikompostowania do zagospodarowania odpadów organicznych w gospodarstwach domowych. Inżynieria i Ochrona Środowiska. T. 17 (1). 21-30.

Marek P. 2018. Efektywne zagospodarowanie pomiotu kurzego z chowu klatkowego. Polskie Drobiarstwo. 8. 58-62.

Mielczarek P. 2012. Weryfikacja wartości współczynników emisji amoniaku i gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej. Inżynieria Rolnicza. 4 (139). 267-276.

Mituniewicz T. 2016. Możliwości zagospodarowania pomiotu drobiwego (cz. II). Ogólnopolski Informator Drobiowy 6. 22-31.

Mroczek J. 2011. Możliwości zagospodarowania odchodów z ferm drobiu w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Polskie Drobiarstwo. 5. 28-31.

Mroczek J.R. 2017. Gęsina w kuchni polskiej. Polskie Drobiarstwo. 5. 10-13.

Myszogoraj S., Puchalska E. 2012. Odpady z chowu i uboju drobiu - zagrożenie dla środowiska czy surowiec do produkcji energii. Medycyna Środowiskowa. 15. (3). 106-115.

Panasiewicz M.K., Mazur J. 2018. Nowe spojrzenie na utylizację i przetwarzanie odpadów powstających w przetwórstwie drobiarskim. Gospodarka Mięsna. 7. 12-17.

Roczniki Statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego za lata 1995-2017.

Sobczyk J., Soeberg H.P., Waligóra T. 2004. Kompostowanie odchodów drobiowych – próba wyznaczenia przydatnej technologii. Polskie Drobiarstwo. 7. 47-49.

Utnik-Banaś K., Krawczyk J. 2016. Produkcja drobiarska w aspekcie założeń biogospodarki. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. XVIII. (2). 278-283.

Vitousek P.M., Howarth R.W. 1991. Nitrogen limitation on land and in the sea: how can it occur? Biogeochemistry. 13. 87-115.

Published

2018-12-28

Most read articles by the same author(s)